Kadınlar kürtaj hakkı için sokakta
ABD’de yaklaşık 50 yıl önce ulusal anlamda yasal güvence altına alınan kürtaj hakkı, sızan bir belge ile tarihi bir tartışmanın merkezine oturdu.
Politico’nun yayımladığı sızdırılan belgede, kürtaj hakkını ulusal çapta garanti altına alan Roe-Wade kararının ‘açık şekilde yanlış olduğu’ savunuluyor. ‘Roe-Wade’e karşı’ olarak bilinen 1973 tarihli karar, kürtajın anayasal bir hak olmasının temel dayanağını oluşturuyordu. Eğer belge bu haliyle onaylanırsa, her eyalete kendi kürtaj sınırlamalarını belirleme hakkı doğacak. Bu durum da Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasındaki en sıcak tartışma başlıklarından birine dönüştü.
KÜRTAJI SAVUNANA YASAK
ABD’de San Francisco Başpiskoposu, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin kürtaj yanlısı duruşu nedeniyle dini törenlere katılmasını yasakladı. San Franscisco Başpiskoposluğu, nisan ayında Pelosi’ye yaptığı bildirimde kürtaj karşıtı söylemleri nedeniyle Pelosi’nin artık dini ritüellere katılmasının yasaklandığı kaydedildi.
KADIN BEDENİNE SALDIRI
Özellikle Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olduğu eyaletlerin meclislerinde kürtaj hakkını yasaklayan yasaların çıkartılması için yoğun çaba gösteriliyor. ABD’nin Oklahoma eyaleti meclisi, nisanda ülke genelinde kürtaj yasağı olarak bilinen yasa tasarısını onayladı. Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu eyalet meclisinde, “Oklahoma Kalp Atışı Yasası” olarak adlandırılan yasa tasarısı 68’e karşı 12 oyla kabul edildi. Mecliste kabul edilen Oklahoma Kalp Atışı Yasası, uzmanların yaklaşık altı haftalık hamilelikte ortaya çıktığını söylediği fetüste kardiyak aktivite tespit edildikten sonra kürtajı yasaklıyor.
GERİCİLİK YASASI
Cumhuriyetçi Florida Valisi Ron DeSantis de nisan ayında gebeliğin 15’inci haftasından sonra kürtajın yasaklanmasını öngören yasayı imzaladı. DeSantis, Florida eyaletinin başkenti Tallahassee’de bir kilisede düzenlediği imza töreninde, “Bu yasa, eyaletimizde bir nesildir hayatları korumaya yönelik imzalanmış en önemli yasadır” değerlendirmesinde bulundu. Gebeliğin 15’inci haftasından itibaren kürtajı yasaklayan yasanın 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Teksas’ta geçen yıl kabul edilen ve uzmanlarca ABD’nin en sert yasası olarak bilinen uygulamada, hamileliklerinin 6’ncı haftasını geçen kadınların kürtaj yaptırması yasaklanırken, kliniklerin yanı sıra 6 haftadan sonra kürtaj olan kadınlara yardım eden, kürtaj için maddi yardım sağlayan ya da kliniğine götüren kişilere dava açılmasına olanak sağlanıyor.
DİRENE DİRENE KAZANACAĞIZ
DSÖ’nün Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü’nde yayımladığı 2020 tarihli rapora göre, küresel olarak tüm kürtajların yaklaşık yüzde 45’inin güvenli olmadığını gösteriyor. 56 ülkede yasal olan kürtaj hakkı için kadınların mücadelesi sürüyor. En son İspanya’da sol hükümet tarafından onaylanan kadınların kürtaj haklarını genişleten yasa tasarısı da mücadelenin kazanımlarından. Haklarından vazgeçmeyen kadınlar, dünyanın dört bir yanında sokaklarda protestolarını sürdürüyor.