دولت ایران لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت را تصویب کرد
بر اساس این لایحه رفتاری که به دلیل “جنسیت یا موقعیت آسیب پذیر یا نوع رابطه” باعث هر نوع آسیب یا ضرر “به جسم یا روان یا شخصیت یا حیثیت” شود یا محدودیت و محرومیت از حقوق و آزادیهای قانونی را به دنبال داشته باشد خشونت محسوب میشود.
دولت ایران هدف از تصویب این لایحه را “حفظ کرامت و منزلت زنان، حمایت از آنها در برابر خشونت و تحکیم مبانی خانواده” عنوان کرده است.
نخستین بار به دلیل خلاء قانونی و آمار زیاد خشونت علیه زنان، در سال ۱۳۹۰ معاونت امور زنان و خانواده در دولت محمود احمدینژاد به این نتیجه رسید که به قانونی منسجم برای حمایت از زنان نیاز است. سال ۱۳۹۲ لایحه دیگری زیر نظر شهیندخت مولاوردی، معاون وقت حسن روحانی تهیه شد.
اکنون این لایحه پس از بارها کم و زیاد شدن مواد آن و چند بار تغییر نام به تصویب رسیده است. متن اول پیشنهاد دولت ۹۲ ماده بود اما اکنون در ۵۸ ماده تصویب شده است. مخالفان این لایحه آن را بر ضد “بنیان خانواده”، برگرفته از الگوهای غربی و “جرمانگاری افراطی” میدانستند.
معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهوری در توئیتر نوشته است: “حاصل تلاش دهها حقوقدان، قاضی، مدیر و مقامات قوای مجریه و قضاییه تقدیم زنان شایسته و صبور ایرانی؛ لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت امروز پس از صدها نفر ساعت کارشناسی در دولت تصویب شد.”
دیدهبان حقوق بشر اواسط آذر امسال خواستار اصلاح و تصویب هر چه سریعتر لایحه منع خشونت علیه زنان از سوی ایران شده بود.
این نهاد اما تصریح کرده بود که لایحه فعلی ایراداتی دارد از جمله فاصله با استاندارهای بینالمللی، سکوت درباره ازدواج کودکان و تجاوز به همسر، تعریف نکردن مصادیق خشونت خانگی و ترویج میانجیگری خانوادگی.
ایران یکی از تنها چهار کشوری است که به کنوانسیون سازمان ملل برای رفع هر گونه تبعیض علیه زنان نپیوسته است.