کودک همسری در استانهای آذربایجان
در گفتگویی که در این برنامه اپدیت با شرکت مهمانان فعال مدنی یا زنان ترک خانوم سلیمانی و آقای حاتمی علاوه بر توضیحات بسیار مفیدی که در مورد کودک همسری در مناطق پیرامون یعنی مناطقی که اتنیکی های “غیر فارس” ساکن هستند، آن چه که باز دقت جلب میکند استفاده از ترمین هایی است که میراث مرکز گرایی و انکار هویتی به نام “اتنیک یا ملت فارس” است.
هر چند معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده در توضیح یا توجیه در مورد علل کودک همسری از این جمله استفاده کرده است که در ایران موارد کودک همسری بسیار کم است مگر در “مناطق اتنیکی” که آن هم مربوط به مسائل فرهنگی آن اتنیکها است، اما پیداست هم مجری و هم مهمنان نیز این تقسیم بندی را که ایران تقسیم میشود به ” مناطق اتنیکی و مناطق غیر اتنیکی” پذیرفته اند که مرتب همان تقسیم بندی خانم ابتکار بدون هیچ اعتراض به این تقسیم بندی نادرست و غیر علمی به کار میرود!
این موضوع تکرار مغلطه تقسیم ایران به ” مناطق قومی و مناطق غیر قومی” و اشاره خانم نوشین احمدی خراسانی در یکی از نوشتههای خود مقاله “جنبش های قومیتی و مطالبات زنان” به ” زنان قومی” است که طبیعتا این سوال را در پی داشت که : چه کسانی در ایران جزو” زنان قومی” هستند و چه کسانی “زنان غیر قومی “هستند؟ اصولا کیها در ایران به هیچ قومی متعلق نیستند که به خود” غیر قومی ” می گویند؟ اینها که غیر قومی هستند از کجا آمده اند و چرا به هیچ قومی / ملتی متعلق نیستند؟
http://keyhanenovin.com/1392/06/فمنیسیم-را-نباید-آلوده-تبعیض-و-قربانی-س/
https://iranglobal.info/node/24355
http://www.feministschool.com/spip.php?article7385
در اینجا نیز بارها از همین ترمین “اتنیک ها” در ایران به جای “اتنیکهای غیر فارس”، که بار و مفهومی کاملا روشنی دارد استفاده میشود و مثلا در جای گفته میشود که: تکیه به مساله اتنیک ها در کودک همسری … باعث گارد گرفتن اتنیکها میشود ! کدام اتنیک در مقابل کدام اتنیک و اصلا چرا اینجا از ترمین ” اتنیکها ” استفاده میکنیم؟ اگر منظور زنان و یا “مناطق فارس و غیر فارس” است باید به همین شکل و با معنای پر بار و گویای آن به کار رود که نشان میدهد تفاوتهای این اتنیک یعنی فارس با اتنیکهای دیگر یعنی آنها که فارس نیستند در ایران زیاد است و برمیگردد به سیاست یک ملت – یک زبان سازی ایران که بقیه فسادها و اختلافات اتنیکی “برتر / ممتاز ” با اتنیکهای “پست تر” ستمدیده که با انتخاب شدن اتنیک فارس چون تنها اتنیک ممتاز رشد میکند و بقیه داستان که بر همه اشکار است!
شاید برای اصلاح این ترمینهای من در اوردی ” قومی و غیر قومی ” یا ” اتنیکی و غیر اتنیکی ” ، همان نامگذاری درستی را استفاده کرد که بیشتر نهادهای وابسته به مرکز و مرکز گریان ، چه در دولت و چه در اپوزیسیون از آن اجتناب کرده به این تقسیم بندیهای غیر علمی دست میزنند . تعریف درست اگر بخواهیم ملل یا اتنیکهای ساکن د ر ایران کثیر الملله را به دو گروه “محروم و و غیر محروم” تقسیم کنیم چنین است :
ما در ایران گروههای اتنیکی غیر فارس داریم که غالبا در پیرامون هستند و گروههای سرکوب شده از جهت آزادی زبان و استفاده از امکانات دولت در جهت رشد فرهنگی و تحصیل به زبان مادری هستند، و در مقابل اتنیک فارس داریم که بر اساس قانون اساسی شونیستی حاکم بر ایران تنها اتنیکی هست که به آنها حق برخورداری از امکانات تحصیل و رشد و شکوفایی فرهنگی به زبان مادری داده شده است.
§§§§§§§§§§§§§§§§
آمارها نشان میدهند که در سال ۱۳۹۵، در ۱۴ درصد ازدواجهای ثبت شده در استان زنجان سن عروس کمتر از ۱ سال بوده است. بعد از زنجان استانهای آذربایجان شرقی، خراسان شمالی، خراسان رضوی و استان اردبیل، در ردههای بعدی ایستادهاند. معصومه ابتکار معاون امور زنان و خانواده رییسجمهوری ایران، در جلسهای که روز ۹ بهمن ۱۳۹۷ با رسانههای خارجی برگزار شده بود مدعی شد: «آمار کودک همسری در ایران خیلی بالا نیست و عدد آن پایین است.» ایشان در ادامه گفته بود: «آمار ما نسبت به بحث کودک همسری، بیشتر در مناطق حاشیهای و مرزی است که مربوط به مسائل قومیتی است»، گفتگوی این هفته برنامه آپدیت اختصاص دارد به بررسی علل کودک همسری در آذربایجان و مناطق ترکنشین ایران، آقای اورال حاتمی و خانم سویل سلیمانی میهمانان این گفتگو میباشند.
برنامه: اپدیت از an.Tv
مهمانها: سویل سولیمانی فعال زنان ، اورال حاتمی فعال مدنی
مجری: محسن رسولی