فرانک فرید فعال جنبش زنان ترک
دادگاه رسیدگی به اتهامات فرانک فرید فعال جنبش زنانترک دوم اسفندماه۲۰۱۲ با حضور تعدادی از زنان نویسنده و شاعر آذربایجانی، فعالان حقوق زنان و نیز وکلای زن، در شعبه اول دادگاه انقلاب تبریز برگزار شد.
به گزارش زمانه، این شاعر و نویسنده آذربایجانی متهم به تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری است.
دادگاه، شرکت خانم فرید در کنفرانسهای خارج از کشور، مصاحبه با رسانهها و نیز انتشار مقالات او در نشریات مختلف را مصداق تبلیغ علیه نظام دانسته است.
این در حالی است که تمامی مصاحبهها، نوشتهها و کنفرانسهایی که فرانک فرید در آنها شرکت داشته است در رابطه با مسائل و مشکلات زنان در ایران و بهویژه آذربایجان بوده است.
اتهام توهین به رهبری نیز به دلیل برخی عکسهایی است که در سیستم کامپیوتر وی که در حین تفتیش منزلش ضبط شده بود، پیدا کردهاند.
فرانک فرید چندی پیش نیز در دادگاه عمومی ـ جزایی تبریز به اتهام اخلال در نظم عمومی از طریق شرکت در تجمعات محاکمه شد که هنوز رأی این دادگاه به وی ابلاغ نشده است.
در جریان اعتراضات خیابانی به خشکاندن دریاچه اورمیه در شهرهای مختلف آذربایجان تعداد زیادی از زنان پشتیبان محیط زیست دستگیر و محاکمه شدند
این نویسنده و مترجم ۱۲ شهریورماه در جریان اعتراضات خیابانی به روند خشکاندن دریاچه اورمیه در تبریز دستگیر و ۴۱ روز در بازداشت موقت بهسر برده بود.
مأموران امنیتی در حین دستگیری فرانک فرید به ضربوشتم او پرداخته بودند که منجر به وارد آمدن آسیبهای جدی به وی شده است.
در جریان اعتراضات خیابانی به خشکاندن دریاچه ارومیه که در پی عدم تصویب طرح آبرسانی به این دریاچه توسط مجلس شورای اسلامی، در شهرهای مختلف آذربایجان از جمله تبریز، ارومیه، اردبیل و زنجان برگزار شد تعداد زیادی از زنان پشتیبان محیط زیست دستگیر و محاکمه شدند.
در تبریز حدود ۱۲ زن دستگیر شده بودند که در این بین بهجت فرامرزی به شش ماه حبس تعزیری و ۲۰ ضربه شلاق، رقیه حسنزاده به ۹۱ روز حبس و ۲۰ ضربه شلاق محکوم شدند. سه نفر تبرئه شدند و دادگاه بقیه نیز تشکیل نشده است.
در بین زنان معترض دستگیر شده چهرههای فرهنگی بهنامی دیده میشود از جمله فرانک فرید شاعر، نویسنده، مترجم و فعال حقوق زنان که تاکنون سه کتاب از آثار وی منتشر شده است.
همچنین منیره اکبر پوران شاعر، مترجم، وبلاگنویس و کارشناس ارشد زبان فرانسه نیز از زنان دستگیر شده اعتراضات مذکور بود.
با توجه به اینکه دادگاه انقلاب و دادگاه جزایی تبریز برای دستگیرشدگان اعتراضات فوق، احکام سنگین حبسهای تعزیری و شلاق صادر کرده است، نگرانیهای زیادی وجود دارد که فرانک فرید و سایر زنان دستگیرشده نیز با احکام سنگینی روبهرو شوند.
فرانک فرید نخستین زن ترکی است که از زمان پس از انقلاب به دلیل فعالیتهایش در رابطه با مسائل زنان محاکمه میشود.
بیوگرافی
- متولد ۱۳۴۰، تبریز
- تحصیلات دانشگاهی در دو رشته علوم آزمایشگاهی، دانشگاه تبریز(۱۳۶۳) ومترجمی زبان انگلیسی دانشگاه پیام نور تبریز(۱۳۸۳)
- فعال فرهنگی-اجتماعی و حوزه حقوق زنان از دهه ۶۰
- فعال در حوزه ادبیات (شعر، نثر، ترجمه، نقد ادبی) از سال ۱۳۷۳ و انتشار آنها در نشریات و روزنامه ها و سایت ها
- کسب مقام اول شعر ترکی در نخستین جشنواره مطبوعات منطقه شمالغرب کشور در سال ۱۳۷۷ برای شعر “آنا”
- چاپ دو کتاب شعر به زبان ترکی:
یوخودا آییلماق ۱۳۸۸
جیزیق ۱۳۸۹
- همکاری با روزنامه ها و نیز سردبیر مسائل زنان “ماهنامه دیلماج” از سال ۱۳۸۳ و انتشار ویژه نامه های مسائل زنان در این ماهنامه (این ماهنامه در سال ۱۳۸۶توقیف شد.)
- شرکت در کنفرانس ها و سمینارهای داخلی و خارجی از جمله:از نخستین اعضای کمپین یک میلیون امضا برای تغییر قوانین تبیعض آمیز علیه زنان و ارائه مقالات و سخنرانی در مورد آن در نشست های مختلف
- شرکت در “سمپوزیوم بین المللی آذربایجان شناسی” در بندر گلماخانه به عنوان مجری برنامه در سال۱۳۷۷
- شرکت در “کادینلار کورلتایی” (کنفرانس زنان) در استانبول، ترکیه و ارائه سخنرانی در سال ۱۳۷۸
- از برگزارکنندگان و مجری مراسم روز جهانی زن در آمفی تئاتر زندان مرکزی تبریز در سال ۱۳۸۰
- ارائه سخنرانی در اولین “کنگره زبان مادری” در تبریز با عنوان “دیلسیز آنالار” به مناسبت روز جهانی زبان مادری در اسفند ۱۳۸۲
- دبیر نخستین “کنگره علمی-فرهنگی زنان” تبریز به مناسبت روز جهانی زن در سالن دکتر مبین در سال ۱۳۸۳
- شرکت در پنجاه و چهارمین اجلاس “کمیسیون مقام زن” در مقر سازمان ملل در نیویورک درسال ۲۰۱۰ – (۱۳۸۸) و ارائه سخنرانی در نشست زنان ایرانی “پانزده سال پس از کنفرانس پکن”، با عنوان “Where Are You from” با مروری بر موقعیت زنانِ اتنیکهای مختلف در ایران
- شرکت و راه اندازی چند محفل ادبی، و نیز کارگاه ترجمه از سال ۸۳ ، انتشار ترجمه داستان های کوتاه با نام “رؤیای یک ساعته” به عنوان کارمشترک این کارگاه به سال ۱۳۸۶ و ترجمه های متعدد (مقالات و داستانهای کوتاه) به فارسی و ترکی
- دستگیری در شهریور ۹۰ به جرم شرکت در تظاهرات اعتراض به خشکاندن دریاچه ارومیه و بازداشت موقت به مدت ۴۲ روز و آزادی در قبال وثیقه یک صد میلیون تومانی، محاکمه در دادگاه عمومی به اتهام برهم زدن نظم عمومی، و در دادگاه انقلاب به اتهام تبلیغ علیه نظام (به دلیل عضویت در کمپن یک میلیون امضا، مصاحبه با رسانه های خارجی، امضای بیانیه، سخنرانی در اجلاس نیویورک و …) و محکومیت در هر دو دادگاه؛ اولی با حکم سه ماه و یک روز حبس تعزیری و دومی به پرداخت یک میلیون تومان جریمه نقدی