انتقال غیرمنتظره عالیه مطلب زاده از بیمارستان به مکانی نامعلوم
«صدرا عبداللهی»، همسر «عالیه مطلبزاده»، عکاس و زندانی سیاسی که در زندان «اوین» تهران محبوس بوده، در گفتوگو با «ایرانوایر» از انتقال همسرش از «بیمارستان لقمان» به محلی نامعلوم خبر داده است.
***
دختر عالیه مطلبزاده ۲۸ مهر ۱۴۰۱ در حساب کاربری توییترش نوشته این زندانی سیاسی به دلیل بیماری از زندان اوین به بیمارستان منتقل شده و حال «نرگس محمدی»، فعال شناخته شده حقوق بشر که او نیز همراه با مطلبزاده در بند زنان زندان اوین محبوس بوده، نامساعد است.
صدرا عبداللهی، همسر عالیه مطلبزاده به «ایرانوایر» میگوید: «آخرین بار حوالی ساعت ۱۲ شب عالیه را در بیمارستان دیدم. همچنان حالش مساعد نبود و قرار بود که شب را در بیمارستان بماند و فردا دوباره به زندان بازگردانده شود. اما بر اساس پیگیریهای ما، نیمه شب گروهی برای ترخیص او به بیمارستان رفته و گفتهاند او را به بند زنان زندان اوین باز میگردانند.»
عبداللهی با ابراز نگرانی درباره وضعیت سلامت همسر خود میگوید: «ترخیص بیماری که بدحال است، در آن ساعت شب منطقی به نظر نمیرسد؛ ضمن این که اصلا مشخص نیست عالیه به کجا منتقل شده است. ما نمیدانیم که او حالا در زندان اوین است یا خیر. نه خودش و نه هیچکدام از همبندیهای او درباره ورودش به بند و حضورش در زندان اطلاعی به ما ندادهاند.»
عالیه مطلبزاده، عکاس، فعال حقوق زنان و حقوق بشر و همچنین نایب رییس «انجمن دفاع از آزادی مطبوعات» است.
اردیبهشت ماه امسال خانواده مطلبزاده از پرونده جدید قضایی برای او و نرگس محمدی، دیگر فعال مدنی زندانی خبر داده بودند.
عالیه مطلبزاده و نرگس محمدی در روز ۲۳ فروردین امسال با هجوم ماموران وزارت اطلاعات به خانه نرگس محمدی بازداشت شدند. آنها قصد داشتند در همان روز برای گذراندن احکام حبس خود به زندان مراجعه کنند.
صدرا عبداللهی با اشاره به محرومیت شش ماهه عالیه مطلبزاده و محکومیت سه ماهه و نرگس محمدی از مرخصی میگوید: «هر دو این زندانیان در شرایطی که در زندان اوین آتشسوزی و تیراندازی رخ داده است، از امکان تماس تلفنی برای دو ماه محروم شدهاند. چندین بار برای رفع این محرومیت با مقامات زندان گفتوگو کردهاند اما گویا رفع مشکل در اختیار مقامات زندان نیست.»
زندان اوین ۲۳ تیر ۱۴۰۱ دچار آتشسوزی شد. پس از آن صدای شلیکهای متعددی توسط شاهدان عینی شنیده و در ویدیوهای به جا مانده از فاجعه ضبط شد. مقامات زندان ساعاتی بعد از وقوع این فاجعه، به برخی زندانیان اجازه دادند که با خانوادههای خود تماس بگیرند و سلامت خود را به آنها اطلاع دهند اما نرگس محمدی و عالیه مطلبزاده در چنین شرایطی نیز از تماس با خانواده خود محروم ماندند.
مشخص نیست در جریان آتشسوزی و تیراندازی در زندان اوین چه خشونتی بر بند زنان زندان اوین رفته است. «ایرانوایر» خبرهایی مبنی بر اعمال خشونت علیه زندانیان زن این بند در جریان آتشسوزی زندان دریافت کرده اما به دلیل این که ملاقاتهای زندانیان در این بند ملغی شده و امکان برقراری تماس تلفنی نیز به زندانیان بند زنان داده نشده است، جزییات آن روشن نیست.
دو تن از خانوادههای زنان زندانی در اوین به بخش فارسی «بیبیسی» گفتهاند آنها هم با شنیدن صدای درگیریها، درها را شکسته و در حیاط بند جمع شدهاند. در این هنگام، نیروهای گارد ضد شورش قصد ورود به این بند را داشتهاند که با ممانعت «حشمتالله حیاتالغیب»، مدیرکل زندانهای استان تهران و محمدی، مسوول حفاظت زندان روبهرو شدند.
یک منبع آگاه نزدیک به خانواده «سپیده قلیان» نیز خبر داده که این زندانی گفته ممانعت این دو مقام باعث شده است گارد ضد شورش به سمت آنها تیر هوایی و گاز اشکآور شلیک کنند.»
سپیده قلیان در تماسی که داشته، گفته است: «آن قدر سرو صداهای مهیب میآمد که بعضی برای نجات خود در را شکستند و خود را به محوطه هواخوری رساندند ولی تک تیراندازها شلیک میکردند و گاز اشکآور میزدند.»
عبداللهی هم گوشهای از خشونتی که بعد از وقوع آتشسوزی و تیراندازی بر عالیه مطلبزاده رفته است را روایت میکند: «این محرومیت فراقانونی از تماس با خانواده و نزدیکان به دست دادیاران زندان ایجاد شده است که با کینهتوزی نسبت به زندانیان سیاسی شرایط آنها را از آنچه هست، بدتر میکنند. عالیه و نرگس هم خیلی برای رفع این محرومیت تلاش کردهاند اما بینتیجه مانده است.»
او با اشاره به بخشی از اقدامات همسرش و نرگس محمدی برای رفع محرومیت از تماس تلفنی با نزدیکان خود میگوید: «هر دو آنها، هم نرگس و هم عالیه دو شب پیاپی تا پاسی از شب گذشته منتظر ماندهاند تا آقای حیاتالغیب، مدیر کل زندانهای کشور بیاید و این موضوع را حل کنند اما ایشان نیامده است. دیروز صبح پیش از این که حال عالیه بد شود، با یکی از افسرهای نگهبان که در واقع رابط میان زندانیان و مدیرکل زندانها است، صحبت کرده و از او خواسته است امکان گفتوگو با حیاتالغیب را فراهم کند اما این خواست عالیه از طرف افسر نگهبان با خشونت کلامی و رفتار توهین آمیز مواجه شده است.»
فشارهای ناشی از محرومیت از تماس با خانواده گویا تنها کفایت نکرده است که به گفته صدرالهی، افسر نگهبان زندان اوین به جای تلاش برای پاسخ دادن به عالیه مطلبزاده، به او میگوید: «فکر کن که دو روز قبل در آتشسوزی زندان مرده بودی!»
عبداللهی میگوید: «عالیه در واکنش به این صحبت میگوید پس من در اعتراض به این ستم مضاعف و رنج و خشونتی که به زندانیان این بند روا میدارید، خودم را میکشم و شما بگویید او دو روز قبل مرده است.»
به گفته عبداللهی، عالیه مطلبزاده با خوردن دستکم ۵۰ قرص دست به خودکشی زده و حتی بعد از این که حالش بد شده، در برابر انتقال به بهداری زندان نیز مقاومت کرده است: «در نهایت وقتی عالیه حوالی ساعت ۱۱ صبح دیروز کاملا از هوش رفت، او را به بیمارستان منتقل کردند. زمانی هم که من دیدمش، هنوز حرکاتش کُند بود و شناسایی اطرافیان برایش ممکن نبود.»
عالیه مطلبزاده با اتهامات «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام»، به سه سال حبس تعزیری محکوم شده بود که تاکنون نیمی از این حکم را گذرانده و حالا در حالی که وضعیت جسمانی نامساعدی داشته، به مکانی نامعلوم منتقل شده است.