۱۰۰ زن بیبیسی ۲۰۲۴: امسال چه کسانی در فهرست هستند؟
بیبیسی فهرست ۱۰۰ زن الهامبخش و تاثیرگذار جهان در سال ۲۰۲۴ را منتشر کرده است.
در میان آنها نادیا مراد برنده جایزه صلح نوبل، ژیزل پلیکو بازمانده تجاوز و فعال، شارون استون بازیگر، ربکا آندراده و آلیسون فلیکس ورزشکاران المپیکی، «ری» خواننده، تریسی امین هنرمند تجسمی، آدنیکه اولادوسو فعال محیط زیست، کریستینا ریورا گارزا نویسنده، و چندین زن از ایران و افغانستان هم حضور دارند.
از مواجهه با درگیریهای مرگبار و بحرانهای انسانی در غزه، لبنان، اوکراین و سودان گرفته تا مشاهده دوقطبی شدن جوامع پس از رکوردشکنی تعداد انتخابات در سراسر جهان، زنان به ناچار با تقویت تواناییهای خود، به سطح جدیدی از استقامت دست یافتهاند.
بیبیسی ۱۰۰ زن با در نظر گرفتن هزینههایی که زنان در سال گذشته به دلیل فعالیتهایشان دادهاند، از زنانی تقدیر میکند که با استقامت خود برای تحول در محیط پیرامونشان – که مدام در حال تغییر است – تلاش میکنند. این فهرست همچنان به بررسی تاثیرات بحران اقلیمی متعهد است، و در این راه فعالیتهای پیشگامان اقلیمی را که به جوامع خود در مقابله با تاثیرات این بحران کمک میکنند، برجسته کرده است.
اسامی بدون هیچ ترتیب خاصی در اینجا فهرست شدهاند.
تریسی اوتو، آمریکا
تیرانداز با کمان
تریسی اوتو در سال ۲۰۱۹ توسط دوستپسر سابقش در خانه مورد حمله قرار گرفت. این حمله باعث شد او از ناحیه قفسه سینه به پایین فلج شود و چشم چپش را از دست بدهد. او که پیشتر یک مدل تناسباندام آیندهدار بود، مصمم بود دوباره به زندگی ورزشی خود بازگردد.
در مارس ۲۰۲۱، اوتو به ورزشی که هرگز قبلا امتحان نکرده بود، یعنی تیراندازی با کمان، روی آورد. او با اولین تیری که پرتاب کرد به هدف زد و به این ورزش علاقهمند شد.
امسال، اوتو برای نخستین بار در بازیهای پارالمپیک در پاریس شرکت کرد. او به دلیل معلولیت، برای رها کردن تیر از دهان خود استفاده میکند.
تقریبا پنج سال پس از این حادثه، اوتو از تجربه خود برای حمایت از بازماندگان خشونت خانگی استفاده میکند.
هاله الکارب، سودان
فعال علیه خشونت جنسی در جنگ
هاله الکارب، فعال برجسته و نویسنده، به عنوان مدیر منطقهای ابتکار راهبردی برای زنان در شاخ آفریقا (SIHA)، رهبری برنامههایی را بر عهده دارد که درباره خشونت مبتنی بر جنسیت در این منطقه گسترده اطلاعرسانی میکند.
از زمان آغاز جنگ در سودان در آوریل ۲۰۲۳، سازمان تحت مدیریت او، خشونت جنسی مرتبط با درگیری را ردیابی کرده و از زنان و دختران پشتیبانی میکند.
گزارش سازمان ملل متحد در اکتبر ۲۰۲۴ نسبت به ابعاد «بهتآور» این مشکل هشدار داد و نیروهای شبهنظامی پشتیبانی سریع (RSF) را به «جنایات فجیع» متهم کرد؛ اتهاماتی که این گروه رد کرده است.
این گزارش تخمین زده است که تا ژوئیه ۲۰۲۴، حداقل ۴۰۰ بازمانده خشونت جنسی مرتبط با درگیری برای دریافت حمایت معرفی شدهاند و این را «نوک کوه یخ» توصیف کرده است.
ایناس الغول، سرزمینهای فلسطینی
مهندس کشاورزی
با کمیاب شدن آب در غزه در نتیجه جنگ، ایناس الغول احساس کرد که باید راهحلی پیدا کند.
این مهندس کشاورزی با استفاده از مواد بازیافتی مانند چوب، شیشه و برزنت، یک دستگاه نمکزدایی ساخت که قادر است با استفاده از انرژی خورشیدی آب دریا را به آب آشامیدنی تبدیل کند.
این دستگاه از آن زمان به راه نجاتی برای بسیاری از ساکنان چادرنشین در منطقه خانیونس در جنوب نوار غزه تبدیل شده است، زیرا امکانات آب و بهداشت از اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون آسیب دیده یا تخریب شدهاند.
ایناس الغول مصمم است تا از مهارتهای خود برای کمک به فلسطینیان آواره استفاده کند. او همچنین یک اجاق خورشیدی ساخته و یاد گرفته است که از راه بازیافت برخی مواد، اقلامی مانند تشک و کیف تولید کند.
کلویی ژائو، بریتانیا
کارگردان سینما
کلوئی ژائو، کارگردان و نویسنده برنده اسکار، اولین زن رنگینپوست و یکی از سه زنی است که در تاریخ جوایز اسکار موفق به کسب جایزه بهترین کارگردان آکادمی شده است.
ژائو که در پکن متولد شده است، به بریتانیا و ایالات متحده مهاجرت کرد. او خود را یک «خانهبهدوش» توصیف میکند – مفهومی که در فیلم «سرزمین خانهبهدوشها» که در سال ۲۰۲۰ با آن برنده اسکار شد، به آن پرداخته است.
ژائو عمیقا نسبت به آنچه که ما انسانها را به یکدیگر متصل میکند شور و اشتیاق دارد؛ این علاقه را میتوان از نمایش یک جامعه بومی در فیلمهای اولیه او تا کارگردانی متنوعترین گروه بازیگران در دنیای سینمایی مارول مشاهده کرد.
امسال او مشغول کارگردانی یک فیلم اقتباسی بر اساس رمان تحسینشده «همنت» به قلم مگی اوفارل بوده است که داستان آن در دوران شکسپیر روایت میشود و قرار است در سال ۲۰۲۵ راهی سینماها شود.
اگر ساختار صنعتی که در آن کار میکنیم را تغییر ندهیم، در واقع میگوییم که برای ارزش داشتن، باید دقیقا شبیه مردان باشیم. من فکر نمیکنم قدرت ما در این باشد.
کلویی ژائو
حربیه الحمیری، یمن
مهندس حفاظت از میراث
سالها جنگ در یمن باعث شد بسیاری از ساختمانهای تاریخی آسیب ببینند. مهندس حربیه الحمیری ماموریتی را برای احیای دوباره آنها آغاز کرد.
او از طریق همکاری با سازمانهایی از جمله آژانس فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو)، دهها ساختمان مسکونی و میراث فرهنگی را در شهر قدیم صنعا و در سراسر کشور بازسازی کرده است. یونسکو آسیبهای وارد شده به بیش از ۱۶ هزار مکان را بررسی کرده است.
فعالیتهای او در زمینه حفاظت از میراث فرهنگی نه تنها به حفظ مکانهای تاریخی کمک کرده، بلکه کیفیت زندگی بسیاری از افراد را نیز بهبود بخشیده است.
الحمیری همچنین هنرهای سنتی ساختمانسازی را به ساکنان محلی آموزش داده و دختران جوان را به ورود به این صنعت تشویق کرده است.
ژیینگ (تانیا) زنگ، شیلی
بازیکن تنیس روی میز
ژیینگ زنگ، بازیکن تنیس روی میز چینی-شیلیایی که با نام تانیا نیز شناخته میشود، در بازیهای المپیک پاریس ۲۰۲۴ در سن ۵۸ سالگی اولین حضور المپیکی خود را تجربه کرد.
او برای دستیابی به این موفقیت مسیر طولانی را طی کرد: تانیا با مربیگری مادرش در سن ۱۲ سالگی به ورزش حرفهای روی آورد. او برای تیم ملی چین انتخاب شد، اما بعدها به شیلی مهاجرت کرد، و با متمرکز شدن روی کسب و کارش، به مدت ۳۰ سال ورزش را رها کرد.
همزمان با همهگیری کووید-۱۹، تانیا زنگ دوباره به تنیس روی میز بازگشت.
تا سال ۲۰۲۳، او موفق شد رتبه اول ردهبندی زنان در تنیس روی میز شیلی را به دست بیاورد و نماینده کشورش در مسابقات قهرمانی آمریکای جنوبی و بازیهای پانآمریکایی شود. او سپس به رویای زندگیاش برای کسب مجوز حضور در مسابقات المپیک دست یافت.
سنیها روانور، آمریکا
کارشناس هوش مصنوعی
سنیها روانور در ۲۰ سالگی از خیلیها جلوتر است. او بنیانگذار یک جنبش جهانی جوانان برای استفاده ایمن و عادلانه از هوش مصنوعی تحت عنوان «رمزگذاری عدالت» است که در ۳۰ کشور جهان بیش از ۱۳۰۰ عضو دارد.
فعالیت روانور در زمینه کاهش تهدیدهای ناشی از فناوریهای نوظهور و مشارکت دادن جوانان در گفتگوهای سرنوشتساز است.
او دانشجوی دانشگاه استنفورد و پژوهشگر تابستانی در مرکز سیاست هوش مصنوعی و دیجیتال است.
او بهتازگی بهعنوان جوانترین فرد در فهرست اولیه مجله تایم از ۱۰۰ چهره تاثیرگذار در حوزه هوش مصنوعی معرفی شده است.
ما این فرصت را داریم که پیش از آنکه خطرات هوش مصنوعی پتانسیل انقلابی آن را تحتالشعاع قرار دهند، این خطرات را پشت سر بگذاریم. از نظر من استقامت یعنی عبور کردن از گذشته برای بازآفرینی آینده.
سنیها روانور
سو مین، چین
مسافر جادهای و اینفلوئنسر
سو مین در ۵۰ سالگی و برای رهایی از یک ازدواج همراه با خشونت و آزار، به تنهایی سفری را با اتومبیل، یک چادر و حقوق بازنشستگی به دور چین آغاز کرد.
از سال ۲۰۲۰ با شروع این سفر زمینی، او به بیش از ۱۰۰ شهر در بیش از ۲۰ استان چین سر زده است.
او کل سفر خود را مستند کرده و ماجرای سفرش بحثهای داغی را در شبکههای اجتماعی برانگیخته است، زیرا شهامت او برای ایستادن در برابر وضعیت موجود، الهامبخش زنان میانسال دیگری شده که اغلب در جامعه چین از آنها با عنوان «خالهها» شناخته میشود.
او اکنون در پلتفرمهای مختلف خود در شبکههای اجتماعی شش میلیون دنبالکننده دارد و زندگی او الهامبخش ساخت فیلمی شده با عنوان «مانند یک سنگ غلتان» که قرار است امسال منتشر شود.
حدیقه کیانی، پاکستان
خواننده و ترانهسرا
حدیقه کیانی، یکی از برجستهترین نمادهای موسیقی پاکستان، به خاطر صدای چندوجهی خود و مشارکتش در امور بشردوستانه شناخته میشود.
او در دهه ۱۹۹۰ به شهرت رسید و به عنوان یک چهره برجسته در صحنه موسیقی پاپ زنان جنوب آسیا و همچنین به عنوان سفیر حسن نیت برنامه توسعه سازمان ملل متحد شناخته شد.
در پاسخ به سیلابهای ویرانگر سال ۲۰۲۲ در پاکستان، حدیقه کیانی پروژه «وسیله راه» را برای کمکرسانی به قربانیان در مناطق بلوچستان و جنوب پنجاب راهاندازی کرد.
او از مردم خواست تا به خانوادههای آواره کمک کنند. سال گذشته مسئولان این پروژه از احداث ۳۷۰ خانه و تاسیسات دیگر در مناطق آسیبدیده خبر دادند.
شین دائوه، میانمار
فیلمساز
شین دائوه، مستندساز، که برنده جوایز متعددی بوده است، پس از پیدا شدن یک پهپاد در چمدانش دستگیر شد.
او امسال در میانمار که تحت حکومت نظامی اداره میشود، محاکمه و به نقض قوانین مبارزه با تروریسم متهم شد. او در یک دادگاه غیرعلنی بدون داشتن وکیل به حبس ابد محکوم شد.
این فیلمساز که از سال ۱۹۸۸ با حکومت نظامی مخالفت کرده، با بازداشت بیگانه نیست.
او کارگردانی دهها مستند کوتاه را بر عهده داشته است که بسیاری از آنها مورد توجه محافل بینالمللی قرار گرفتهاند؛ از جمله فیلم او درباره اعتراضات دموکراسیخواهانه در سال ۲۰۰۷، که در جریان آن هزاران راهب بودایی به تظاهرات علیه حکومت نظامی پیوستند.
ژوان فونگ، ویتنام
کارگردان سینما، نویسنده، گالریدار
ژوان فونگ، نویسنده و کارگردان، که به نود و پنجمین سالگرد تولد خود نزدیک میشود، زندگی بسیار پرباری داشته است.
او دو جنگ در ویتنام را تجربه کرده و در سن ۱۶ سالگی برای استقلال کشورش از فرانسه جنگیده است.
پس از فارغالتحصیلی در رشته پزشکی، او به عنوان رئیس یک کلینیک، خبرنگار جنگ و کارگردان فیلم برای تلویزیون ویتنام فعالیت کرده و شاهد لحظات تاریخی از جمله سقوط سایگون بوده است.
در سن ۶۲ سالگی، به جای بازنشستگی، او گالری لوتوس را با هدف معرفی هنر ویتنام به جهان راهاندازی کرد که یکی از نخستین گالریهای خصوصی در شهر هوشیمین بود. او سپس به پرورش هنرمندان محلی پرداخت و به آنها کمک کرد تا به شهرت گستردهای دست یابند.
گابی مورنو، گواتمالا
موسیقیدان
گابی مورنو، خواننده و ترانهسرای برجسته در عرصه موسیقی لاتین از گواتمالا، با کسب جایزه گرمی برای بهترین آلبوم پاپ لاتین در سال ۲۰۲۴ به شهرت گسترده دست یافت.
موسیقی او که به دو زبان ساخته شده و از سبکهای آمریکانا، سول و فولکلور لاتین الهام گرفته است، همراه با صدای احساسیاش، بازتابدهنده میراث فرهنگی غنی او است.
مورنو همچنین اولین گواتمالایی است که به عنوان سفیر حسن نیت یونیسف برای دفاع از حقوق کودکان منصوب شده است.
او بهتازگی کمپینی را برای افزایش دسترسی به کیتهای آموزشی باکیفیت راهاندازی کرده است. تخمین زده میشود که در هائیتی ۲.۷ میلیون پسر و دختر در نظام آموزشی حضور ندارند.
ری، بریتانیا
خواننده
ری، خواننده و ترانهسرا، امسال در جوایز بریت تاریخساز شد. او از هفت نامزدی خود، شش جایزه را به دست آورد و به اولین زنی تبدیل شد که عنوان ترانهسرای سال را کسب میکند.
در سال ۲۰۲۱، ری در شبکههای اجتماعی اعلام کرد که به مدت هفت سال با شرکت ضبط پولیدور، که مانع از انتشار نخستین آلبوم شخصی او شده بود، مبارزه کرده است.
در سال ۲۰۲۳، او اولین آلبوم استودیویی خود با عنوان My 21st Century Blues را به عنوان یک هنرمند مستقل منتشر کرد که با استقبال منتقدان و موفقیت تجاری همراه بود.
او به صراحت درباره چالشهایی که هم در صنعت موسیقی و هم خارج از آن با آنها مواجه بوده است، از جمله آزار جنسی، سوءمصرف مواد مخدر و اختلال بدریختانگاری بدن صحبت کرده و خواستار پرداخت مالی منصفانهتر به ترانهسرایان شده است.
روث لوپز، السالوادور
وکیل
روث لوپز که شیفته قانون و عدالت است، مدیر ارشد حقوقی در سازمان کریستوزال است؛ نهادی که برای پیشبرد دموکراسی در سراسر آمریکای مرکزی فعالیت میکند.
او بر مبارزه با فساد، قوانین انتخاباتی و دفاع از حقوق بشر در السالوادور تمرکز داشته است.
او که منتقد صریح دولت و نهادهای کشور است، با فعالیت گسترده در شبکههای اجتماعی، تلاش کرده شفافیت سیاسی و پاسخگویی عمومی تحت نظارت مستقیم شهروندان را ترویج کند.
کار او زمانی برجستهتر شد که اوایل امسال السالوادور، نایب بوکله را برای دوره دوم به عنوان رئیسجمهور انتخاب کرد. بوکله، که محبوبیتش در پی سرکوب و برخورد شدید با موارد جرم و جنایت افزایش یافت، خود را بهعنوان «باحالترین دیکتاتور جهان» توصیف کرده است.
شارون استون، آمریکا
بازیگر
شارون استون، ستاره هالیوود، در سه دهه اخیر هم مقابل دوربین و هم خارج از دنیای سینما تاثیرگذار بوده است.
این بازیگر در اوایل دهه ۹۰ میلادی با فیلم موفق «غریزه اصلی» به شهرت رسید و در فیلمهای پرفروشی مانند «یادآوری کامل» و «کازینو» بازی کرد که برای آن جایزه گلدن گلوب را دریافت کرد و نامزد اسکار شد.
در کنار حرفه پربار بازیگری خود، شارون استون فعالیتهای بشردوستانه بسیاری را در حمایت از اهداف مختلف انجام داده است و برندگان جایزه نوبل از او به خاطر فعالیتهایش در حمایت از افراد مبتلا به اچآیوی، با جایزه اجلاس صلح تقدیر کردهاند.
اوایل امسال، دستاوردهای او با دریافت اولین جایزه بینالمللی آیکون گلدن گلوب بیشتر مورد تقدیر قرار گرفت.
تابآوری یک انتخاب است. باید مسیر خودتان را مشخص کنید؛ شما در نهایت یا اضطراب را انتخاب میکنید، یا شادی را.
شارون استون
شارون کلاینباوم، آمریکا
خاخام
شارون کلاینباوم، خاخام و پیشگامی در جامعه یهودیان نیویورک، سه دهه برای ایجاد تغییر در نقطه تلاقی حقوق جامعه LGBTQ+ و مذهب وقت سپری کرده است.
شارون کلاینباوم در سال ۱۹۹۲ به عنوان اولین خاخام «جماعت بیت سیمچات توراه» در نیویورک منصوب شد و این جماعت را از فراز و نشیبهای مختلف، از جمله بحران ایدز در دهه ۱۹۹۰، عبور داده است.
او بر گسترش عضویت در این جماعت نظارت داشت تا در برگیرنده افراد ترنس و غیرباینری نیز باشد و اکنون این کنیسه به عنوان بزرگترین کنیسه دوستدار افراد LGBTQ+ در ایالات متحده شناخته میشود.
کلاینباوم، که امسال بازنشسته شد، نیروی پیشرو در پروژههای عدالت اجتماعی بوده است و از سوی جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا به عضویت کمیسیون آزادی مذهبی بینالمللی ایالات متحده درآمد.
شادی نوعی اقدام عملی در زمینه مقاومت معنوی و سیاسی است.
شارون کلاینباوم
بریژیت باپتیست، کلمبیا
بوم شناس
بریژیت باپتیست به عنوان یک زیستشناس ترنس، الگوهای مشترک بین تنوع زیستی و هویت جنسیتی را مورد بررسی قرار میدهد.
او با بهرهگیری از دیدگاه کوییر، به تحلیل مناظر و گونههای مختلف زیستی میپردازد تا با گسترش مفهوم «طبیعت» به حفاظت بهتر از اکوسیستمها کمک کند. او در سخنرانی خود در کنفرانس تداکس سال ۲۰۱۸، از نخل موم کیندیو، درخت ملی کلمبیا، به عنوان مثالی یاد کرد از این موضوع که در طول عمر گونهها «تغییر جنسیت به طور مرتب توسط علم گزارش شده است».
بریژیت باپتیست یک چهره دانشگاهی برجسته است که به مدت ۱۰ سال به عنوان مدیر موسسه الکساندر فون هومبولت فعالیت کرد و در حال حاضر رئیس دانشگاه EAN در بوگوتا است؛ یک موسسه آموزش عالی که بر کارآفرینی پایدار تمرکز دارد.
او همچنین برای تامین بودجه بهتر جهت ورود شمار بیشتری از افراد جامعه LGBTQ+ به آموزش عالی فعالیت کرده است.
جورجینا لانگ، استرالیا
متخصص انکولوژی
جورجینا لانگ از طریق درمانهای هدفمند و ایمونو-انکولوژی، به دنبال دنیایی بدون مرگومیر ناشی از سرطان است.
بهعنوان مدیر مشترک موسسه ملانومای استرالیا، جورجینا لانگ در سال ۲۰۲۴ زمانی به شهرت رسید که در طراحی نخستین درمان در جهان همکاری کرد؛ درمانی که به همکار و دوستش، ریچارد اسکولیر، کمک کرد پس از ابتلا به نوعی بسیار تهاجمی از سرطان مغز، از سرطان رهایی یابد.
لانگ و تیمش – از جمله خود بیمار – کشف کردند که ایمونوتراپی زمانی بهتر عمل میکند که ترکیبی از داروها قبل از جراحی برای برداشتن تومور استفاده شود.
کار پیشرفته آنها بر اساس سالها تحقیق در زمینه ملانوما انجام شد که به نجات جان هزاران بیمار مبتلا به سرطان پوست کمک کرد.
رهبران آینده باید از همدلی و انسانیت مشترک حمایت کنند، با توانمندسازی مردم نظامهای کهنه را به چالش بکشند و برای مشکلات به دنبال راهحلهای نوآورانه باشند.
جورجینا لانگ
نور امام، مصر
کارآفرین فناوری زنان
نور امام، مربی سلامت جنسی، بر موضوعاتی مانند بهداشت قاعدگی، سلامت باروری و آگاهی جنسی تمرکز دارد؛ موضوعاتی که اغلب صحبت کردن درباره آنها در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا برای زنان تابو محسوب میشوند.
امام یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل شرکت مادربیینگ (Motherbeing) است؛ یک شرکت فناوری زنان (Fem-tech) که با هدف بهبود دسترسی آنها به خدمات بهداشتی، همزمان از طریق یک کلینیک در قاهره و یک پلتفرم دیجیتال به زنان خدمات ارائه میدهد.
هدف او توانمندسازی زنان با استفاده از دانش مبتنی بر شواهد درباره بدنهایشان است. او در عین حال تلاش میکند تا دسترسی به اطلاعات موثق درباره روشهای پیشگیری از بارداری را تسهیل کند و به زنان کمک کند تا بدون ترس از شرمساری با مسائل حساس مواجه شوند.
آماندا زورافسکی، آمریکا
مدافع حقوق باروری
در آگوست ۲۰۲۲، آماندا زورافسکی متوجه شد که کیسه آبش زودتر از موعد پاره شده است. پزشکان به او گفتند که جنین زنده نخواهد ماند.
زورافسکی در تگزاس زندگی میکند و درخواست او برای سقط جنین رد شد. دیوان عالی دو ماه پیش از این اتفاق، قانون «رو در برابر وید» را لغو کرده بود، و در نتیجه ایالت تگزاس هم جز در مواردی که جان بیمار در خطر باشد، انجام این عمل را ممنوع کرده بود. سه روز بعد، او دچار شوک عفونی شد و با به خطر افتادن جانش، نهایتا اجازه سقط جنین به او داده شد.
در مارس ۲۰۲۳، زورافسکی به همراه ۱۹ زن دیگر که ماجراهای مشابهی داشتند، شکایتی علیه ایالت تگزاس تنظیم کردند. این اولین پروندهای بود که پس از لغو قانون «رو در برابر وید» توسط زنانی که درخواست سقط جنینشان رد شده بود، ارائه میشد. دیوان عالی تگزاس درخواست چالش علیه ممنوعیت سقط جنین را رد کرد.
او اکنون خود را متعهد میداند که به مبارزه برای «بازگرداندن و حفاظت از حقوق باروری در کشور» ادامه دهد.
ساشا لوچیونی، کانادا
دانشمند علوم رایانه
در جهانی که خود را با توسعه سریع هوش مصنوعی تطبیق میدهد، ردپای کربنی این صنعت اغلب نادیده گرفته میشود.
ساشا لوچیونی، یکی از دانشمندان برجسته هوش مصنوعی، ابزاری طراحی کرده است که به توسعهدهندگان امکان میدهد میزان انتشار کربن ناشی از اجرای کدهایشان را اندازهگیری کنند. این ابزار بیش از ۱.۳ میلیون بار دانلود شده است.
لوچیونی مسئولیت تغییرات اقلیمی را در شرکت «هاگینگ فیس» بر عهده دارد؛ یک استارتآپ جهانی که با مدلهای هوش مصنوعی متنباز کار میکند و هدف آن «دموکراتیزه کردن یادگیری ماشین باکیفیت» است.
تمرکز او بر بهبود پایداری هوش مصنوعی است و قصد دارد با توسعه یک «سیستم رتبهبندی انرژی» به استارتآپهای هوش مصنوعی این امکان را بدهد تا از آن برای مقایسه تاثیرات اقلیمی خود استفاده کنند.
تریسی امین، بریتانیا
هنرمند
تریسی امین در دهه ۹۰ میلادی با آثار جنجالبرانگیزی مانند «تخت من» و «چادر» به شهرت رسید؛ آثاری که از مخاطبان دعوت میکند درباره تجربیات جنسی خود تامل کنند.
او از آن زمان به نامی شناختهشده در دنیای هنر تبدیل شده و به خاطر سبک اعترافگونه و زندگینامهایاش مورد تحسین قرار گرفته است.
اکنون ۲۵ سال از اولین نمایش اثر «تخت من» در لندن میگذرد، که بحثهای زیادی را در رسانهها برانگیخت. تریسی امین که زمانی به عنوان «بچه سرکش و نامتعارف» هنر بریتانیا شناخته میشد، امسال به پاس خدماتش به هنرهای تجسمی، از سوی پادشاه چارلز به مقام «دیم» منصوب شد.
این هنرمند بنیاد تریسی امین را در مارگیت، بریتانیا، تاسیس کرده است تا از استعدادهای نوظهور حمایت کند.
فکر میکنیم در حال حاضر برای زن بودن باید تا جای ممکن استقامت داشته باشیم… به نظر من اکنون زمانی است که باید اتحاد بیشتری داشته باشیم و قویتر از گذشته برای زنان مبارزه کنیم.
تریسی امین
جوان چلایمو ملی، کنیا/ رومانی
دونده استقامت
جوان چلایمو ملی، دونده المپیکی کنیایی-رومانیایی که به خاطر دستاوردهایش در دوهای استقامت مورد تحسین قرار گرفته است، امسال مدال نقره نیمهماراتن قهرمانی اروپا را کسب کرد.
فراتر از ورزش، او بازمانده خشونت مبتنی بر جنسیت است و تلاش میکند با استفاده از تجربه شخصی خود، درباره تهدیداتی که ورزشکاران اغلب با آن مواجه هستند، اطلاعرسانی کند.
او یکی از بنیانگذاران «فرشتگان تیروپ» است؛ سازمانی متشکل از ورزشکاران کنیایی که پس از قتل رکورددار جهان و همتیمیاش، اگنس تیروپ، در سال ۲۰۲۱ تشکیل شد، و از طریق فعالیتهای گسترده با خشونت مبتنی بر جنسیت مبارزه میکند.
امسال، قتل دونده المپیکی، ربکا چپتگی، توسط شریک سابق زندگیاش، بار دیگر درخواستهای فراگیر برای اقدام علیه زنکشی در کنیا را به دنبال داشت.
من معتقدم که تغییر واقعی زمانی آغاز میشود که متوجه شویم که درد کشیدن به معنی پایان داستان ما نیست، بلکه آغازگر چیزی بزرگتر است.
جوان چلایمو ملی
مدیسون تولین، کانادا
مجری تلویزیون و مدل
ویدیوی بسیار پربیننده مدیسون تولین، از ستارگان کمپین «فرض کن که میتوانم»، امسال با شکستن پیشداوریها درباره افراد دارای سندروم داون، جهان را تحت تاثیر قرار داد.
این کمپین آگاهیبخش بیش از ۱۵۰ میلیون بازدید به دست آورد و به خاطر تاثیر مثبتش جوایزی از جمله جایزه معتبر شیر طلایی در جشنواره شیرهای کن را دریافت کرد.
مدیسون تولین، بازیگر و مدل، علاوه بر حضور در هفته مد نیویورک، درباره شمول در بنیاد جهانی کلینتون سخنرانی کرده و جایزه استثنایی کوئینسی جونز برای حمایتگری را دریافت کرده است.
او برنامه گفتگو محور و تحسینشده «فکر میکنی من کی هستم» و پادکست «۲۱ سوال» را میزبانی کرده است.
استقامت یعنی هرگز تسلیم نشدن، حتی زمانی که مورد قضاوت قرار میگیرم، و یا نادیده و دستکم گرفته میشوم… استقامت یعنی ایستادن برای آنچه که به آن باور دارم، یعنی هرگز دست نکشیدن از خودم یا جامعهام.
مدیسون تولین
نایومی چاندا، زامبیا
کشاورز و مربی
نایومی چاندا به عنوان یک راهنمای کشاورزی در یک مزرعه آموزشی، در تلاش است تا جامعه خود را به استفاده از روشهایی ترغیب کند که به زمین احترام گذاشته و آن را حفظ کنند.
او بر مهارتهای «هوشمند در برابر تغییرات اقلیمی» تمرکز دارد؛ مانند آبیاری قطرهای که آب کمتری مصرف میکند یا کشت محصولات با دوره رشد کوتاه. او همچنین زنان را در مرکز راهحلهای مقابله با تغییرات اقلیمی قرار میدهد.
چاندا از طریق همکاری با سازمان غیردولتی آموزش دختران «کمفد»، به آموزش حدود ۱۵۰ زن جوان برای تطبیق و بهکارگیری تکنیکهای کشاورزی کمک میکند، تا آنها را در برابر بحران اقلیمی مقاوم سازد. این فعالیتها در مناطق دورافتاده شمال شرقی زامبیا انجام میشود؛ جایی که خشکسالیهای طولانی و تغییرات شدید فصلی تاثیرات مخربی بر کشاورزان خرد داشته است.
ژیزل پلیکو، فرانسه
بازمانده تجاوز و فعال اجتماعی
ژیزل پلیکو با چشمپوشی از حق ناشناس ماندن، اجازه داد که سرگذشتش به گوش جهان برسد، و به این ترتیب به نمادی از شجاعت و تابآوری تبدیل شد.
همسر سابق او اعتراف کرده است که در زمان ازدواجشان او را با دارو بیهوش کرده و مورد تجاوز قرار داده است و از دهها مرد دیگر نیز خواسته که به او تجاوز کنند. از بیشتر تجاوزهای ادعایی فیلمبرداری شده است.
طبق قانون، پلیکو حق ناشناس ماندن داشت، اما او درخواست کرد که دادگاه علنی باشد و ویدیوها نمایش داده شوند تا «شرم» را به سوی متهمان بازگرداند. برخی از ۵۰ مرد دیگر دخیل در این پرونده به تجاوز اعتراف کردهاند، اما بیشتر آنها ادعا میکنند که تنها در اعمال جنسی شرکت داشتهاند.
در حالی که دادگاه به مراحل پایانی خود نزدیک میشود، زنان در سراسر جهان از این مادربزرگ فرانسوی الهام گرفتهاند. او امیدوار است که پروندهاش باعث تغییر در قوانین و نگرشها در فرانسه درباره تجاوز و رضایت شود.
مارگاریتا بارینتوس، آرژانتین
بنیانگذار آشپزخانه خیریه
مارگاریتا بارینتوس، که کار خود را با یک آشپزخانه خیریه برای تنها ۱۵ نفر آغاز کرد و اکنون روزانه به بیش از پنج هزار نفر غذا میدهد، به خاطر تعهدش در مبارزه با گرسنگی در آرژانتین شناخته شده است؛ کشوری که اکنون ۵۳ درصد از جمعیت ۴۶ میلیونی آن در فقر زندگی میکنند.
بارینتوس که در یکی از فقیرترین مناطق آرژانتین به دنیا آمده بود، از کودکی با مشکلات فراوانی روبهرو شد. او در سال ۱۹۹۶ آشپزخانه خیریه خود به نام «لوس پیلتونس» را تاسیس و آن را به یک بنیاد تبدیل کرد که اکنون یک مرکز نگهداری از کودکان، مرکز بهداشت، کارگاه خیاطی و کتابخانه را اداره میکند.
خدمات اجتماعی او از حمایت بسیاری از کسبوکارها و افراد مشهور برخوردار شده است؛ لیونل مسی، فوتبالیست مشهور، اخیرا پیراهن امضاشدهای را برای حراج به او اهدا کرد.
اولیویا مکوی، بریتانیا
آرایشگر
پس از تشخیص ابتلا به آلوپسی (طاسی)، اولیویا مکوی به دنیای کلاهگیس روی آورد. او با امتحان کردن سبکهای جدید و آزمایش موهای جایگزین، یک پلتفرم آنلاین ایجاد کرد تا زنان مبتلا به ریزش مو را تشویق و توانمند کند.
با نزدیک به نیم میلیون دنبالکننده در شبکههای اجتماعی، او استفاده از کلاهگیس را عادیسازی میکند و در عین حال آگاهی در مورد آلوپسی و سلامت زنان را افزایش میدهد.
مکوی، آرایشگر و اینفلوئنسر اهل ایرلند شمالی، در دوران نوجوانی شروع به از دست دادن موهای خود کرد.
او اکنون کارگاههای کلاهگیس برگزار میکند، راههای بازیابی اعتمادبهنفس را به اشتراک میگذارد و فضایی امن برای زنان مبتلا به طاسی ایجاد میکند تا گرد هم آیند و گفتگو در مورد این وضعیت را عادیسازی کنند.
تابآوری تاجی است که ما زنان بر سر داریم. ما صرفنظر از شرایط، همواره توانایی تطبیق، تحول و یادگیری برای شکوفا شدن در محیط خود را داریم.
اولیویا مکوی
لاتیشا مککرادن، ایرلند
فعال «جنبش مسافران ایرلندی»
لاتیشا مککرادن تنها ۲۰ سال سن دارد. اما او در حال حاضر خود را به عنوان یکی از مدافعان سرسخت جامعه «مسافران ایرلندی» مطرح میکند.
بهعنوان یکی از اعضای این جامعه، او میخواهد با تابوهای مربوط به اقلیتهای قومی در ایرلند مبارزه کند و از صدای خود بهعنوان یک بازمانده خشونت خانگی برای مقابله با خشونت علیه زنان و دختران استفاده کند.
لاتیشا مککرادن، دانشجوی حقوق در دانشگاه گالوی، عضو انجمن ملی جوانان جنبش مسافران ایرلندی، شورای ملی زنان ایرلند و گروه حمایت از مسافران، «مینچیرز ویدن» است.
او امیدوار است با شرکت در انتخابات محلی بعدی در سال ۲۰۲۹ بتواند در آینده ایرلند تغییری ایجاد کند.
کاتالین کاریکو، مجارستان
زیستشیمیدان و برنده جایزه نوبل
کاتالین کاریکو، زیستشیمیدان مجارستانی، تحقیقات تحسینشدهای در زمینه آراناِی پیامرسان (mRNA) اصلاحشده انجام داد که برای تولید واکسنهای کووید-۱۹ توسط بیوانتک/فایزر و مدرنا مورد استفاده قرار گرفت.
این تحقیقات برای او همکارش درو وایزمن جایزه نوبل را به ارمغان آورد؛ جایزهای که به دلیل نقش او در «سرعت بیسابقه توسعه واکسن در جریان یکی از بزرگترین تهدیدها برای سلامت انسان در دوران مدرن» به او تعلق گرفت.
امآراناِی، مادهای که مسئول ترجمه DNA ما به پروتئینها است، بسیار شکننده است و کار کردن با آن دشوار است. اما کاریکو معتقد بود که این ماده میتواند نقشی اساسی در پزشکی ایفا کند.
این فناوری پیش از دوران همهگیری در مرحله آزمایشی بود، اما اکنون برای محافظت در برابر نوع شدید کووید-۱۹ به میلیونها نفر در سراسر جهان کمک کرده است.
برای رسیدن به اهداف خود، همیشه بر آنچه که میتوانید انجام دهید تمرکز کنید، نه آنچه که دیگران باید انجام دهند. اگر شکست خوردید، از آن درس بگیرید. با همان اشتیاق بلند شوید و به مسیر خود ادامه دهید.
کاتالین کاریکو
اوجنیا بونتی، ایتالیا
راهبه
خواهر اوجنیا بونتی بیش از ۱۰۰ پناهگاه را مدیریت کرده و برای حمایت از زنان مهاجر قربانی قاچاق انسان و استثمار، شبکهای با راهبهها در آفریقا ایجاد کرده است.
او شبهای بسیاری را صرف کمک به زنانی کرد که به اجبار وارد تجارت جنسی در رم شده بودند و به ریاست سازمان «بردگی هرگز» رسید، نهادی که آگاهی در مورد قاچاق انسان را افزایش میدهد.
بونتی بیش از ۲۴ سال به عنوان مبلغ مذهبی در کنیا فعالیت کرد و برای توسعه ابتکارات مقابله با قاچاق انسان به آموزش مقامات در کشورهای مختلف پرداخت.
پیش از بازنشستگی، پاپ فرانسیس از او خواست که «طریق صلیب» سال ۲۰۱۹ را بنویسد، که یکی از عبادات مهم سالانه کاتولیکها برای بزرگداشت جمعه نیک در کولوسئوم است.
اَن چوماپورن (واددائو)، تایلند
فعال حقوق جامعه +LGBTQ
با تصویب قانون برابری ازدواج در تایلند در سال جاری و تبدیل شدن این کشور به نخستین کشور جنوب شرق آسیا که ازدواج افراد همجنس را به رسمیت میشناسد، اَن «واددائو» چوماپورن دلایلی برای جشن گرفتن داشت.
او پیشگام تلاشها برای تصویب این لایحه در پارلمان بود و بهعنوان کمیسیونر بازبینی حقوقی در مجلس نمایندگان و سنا خدمت کرده است.
چوماپورن، یکی از بنیانگذاران رژه افتخار بانکوک و یک فعال کوییر و لزبین از مناطق روستایی جنوب تایلند، بیش از یک دهه است که برای حقوق بشر و حقوق خانوادههای +LGBTQ فعالیت میکند.
در جریان اعتراضات جوانان تایلند در سال ۲۰۲۰، او به عنوان یکی از رهبران جبهه آزادیخواه فمینیستی طرفدار دموکراسی ظاهر شد و به دلیل فعالیتهای خود با هشت اتهام سیاسی مواجه شد.
آنجلا رینر، بریتانیا
معاون نخست وزیر
آنجلا رینر پس از انتخابات سراسری ماه ژوییه به عنوان معاون نخستوزیر منصوب شد که یکی از بالاترین مقامهای سیاسی بریتانیا محسوب میشود.
آنجلا رینر که در استاکپورت به دنیا آمده و بزرگ شده است، از سنین پایین از مادرش مراقبت میکرد و در ۱۶ سالگی در حالی که باردار بود، مدرسه را ترک کرد. او برای شورای محلی در بخش خدمات اجتماعی کار میکرد و با تلاش و پشتکار توانست به مقام نماینده اتحادیه کارگری برسد.
رینر در سال ۲۰۱۵ برای اولین بار به عنوان نماینده حزب کارگر از حوزه اشتون-آندر-لاین به پارلمان راه یافت و اولین زنی بود که این حوزه را نمایندگی میکرد. او بعدها به عنوان وزیر سایه برای زنان و برابری، در کنار سایر نقشها، خدمت کرد.
او در حال حاضر وزیر مسکن، جوامع و دولتهای محلی است.
سیلوانا سانتوس، برزیل
زیستشناس
سیلوانا سانتوس، زیستشناس پیشگام، کشف تحولآفرین خود در زمینه ژنتیک را کاملا به شانس نسبت میدهد – او با خانوادهای آشنا شد که به بیماری ناشناختهای مبتلا بودند، و دقیقا در خیابان محل سکونت او زندگی میکردند.
او در ادامه موفق شد سندروم SPOAN (فلج اسپاستیک، آتروفی بینایی و نوروپاتی) را شناسایی کند؛ یک اختلال ژنتیکی نادر در شمال شرقی برزیل که باعث زوال عصبی و فلج تدریجی فرد میشود.
در ۲۰ سالی که از آغاز تحقیقاتش در شهر سرینیا دوس پینتوس میگذرد، سانتوس به افرادی که تحت تاثیر این بیماری هستند کمک کرده است تا به تشخیصی حیاتی دست یابند.
او درباره بیماریهای ژنتیکی نادر و ارتباط آنها با ازدواج بین افراد نزدیک به هم در مناطق فقیر روستایی برزیل مطالعه میکند.
چگونه قدرت تابآوری را نشان میدهیم؟ با درک این که زندگی یک چرخه است. در خشکسالیهای سخت، تنها زنده میمانیم. در فصل باران، شکوفا میشویم و میوه میدهیم.
سیلوانا سانتوس
کریستینا ریورا گارزا، مکزیک/ آمریکا
نویسنده
کریستینا ریورا گارزا، نویسنده پرکار، طی سالها جوایز بسیاری دریافت کرده است؛ از جمله جایزه پولیتزر ۲۰۲۴ در بخش خاطرات، برای کتاب «تابستان شکستناپذیر لیلیانا»، که به موضوع زنکشی میپردازد.
نویسنده با روایت داستان خواهرش لیلیانا – که در دهه ۹۰ میلادی در مکزیک توسط دوستپسر سابقش به قتل رسید، فرار کرد و هرگز محاکمه نشد – با تروما و اندوه از دست دادن یکی از عزیزانش روبهرو میشود و در کشوری که یکی از بالاترین آمار زنکشی در جهان را دارد، در جستجوی عدالت برمیآید.
ریورا گارزا همچنین بنیانگذار و رئیس برنامه دکترای نویسندگی خلاق به زبان اسپانیایی در دانشگاه هوستون است.
احتمالا پایه و اساس هر نوع استقامتی در دستکاری مستمر و دقیق زبان است؛ بهگونهای که زبان سرانجام قادر شود ماجرا را از دید زنان روایت کند.
کریستینا ریورا گارزا
نادیا مراد، عراق
برنده جایزه صلح نوبل
نادیا مراد، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، که اکنون به یکی از مدافعان برجسته بازماندگان خشونت جنسی تبدیل شده است، از نسلکشی ایزدیها در عراق که توسط گروه موسوم به دولت اسلامی (داعش) در سال ۲۰۱۴ انجام شد، جان به در برد.
او توسط شبهنظامیان داعش به اسارت و بردگی گرفته شد و مورد تجاوز و سوءاستفاده قرار گرفت. مراد پس از سه ماه موفق به فرار شد و با شجاعت تجربههای دردناک خود را با جهان در میان گذاشته است تا آگاهی درباره خشونت جنسی مرتبط با درگیریها را افزایش دهد.
او برای پاسخگو کردن داعش، با امل کلونی، وکیل حقوق بشر همکاری کرد، و سازمان غیرانتفاعی «نادیا» را برای بازسازی جوامع و دفاع از جبران خسارت بازماندگان راهاندازی کرد.
ده سال پس از قتلعام ایزدیها، نادیا مراد همچنان نماد جهانی استقامت است.
ما باید از آنچه من «سلاحهای روح» مینامم برای مبارزه در راه برابری و عدالت استفاده کنیم: حقیقت، امید و شفقت.
نادیا مراد
فوزیه العتیبی، عربستان سعودی/ بریتانیا
مدافع حقوق زنان
فوزیه العتیبی مدتها است که برای شنیده شدن صدایش در مبارزه و پایان دادن به ولایت مردان در عربستان سعودی، از شبکههای اجتماعی بهره میگیرد.
اما پس از احضار توسط مقامات برای بازجویی، او تصمیم گرفت از کشور فرار کند.
خواهر او، مناهل العتیبی – که او نیز یک فعال حقوق زنان است – اوایل امسال دستگیر و به ۱۱ سال زندان محکوم شد. به گفته گروههای حقوق بشری، اتهامهای او به انتخاب پوشش و دیدگاههایی که در فضای آنلاین بیان کرده بود، مرتبط است.
فوزیه العتیبی بهطور خستگیناپذیر برای آزادی خواهرش مبارزه کرده است. در موج سرکوب اخیر مخالفان در عربستان سعودی، بسیاری به دلیل اظهارنظر در شبکههای اجتماعی زندانی شدهاند.
یاسمین مجلی، سرزمینهای فلسطینی
طراح
یاسمین مجلی، طراح مد، در آثار خود از زندگی و سنتهای فلسطینی الهام گرفته است.
او که در جنوب آمریکا بزرگ شده، تصمیم گرفت به رامالله در کرانه باختری نقل مکان کند و سپس در سال ۲۰۲۰ برند خود را به نام «نُل کالکتیو» راهاندازی کرد.
برند مد او با کارگاههای خیاطی خانوادگی، فروشگاههای محلی ادویه که رنگهای طبیعی فراهم میکنند، و تعاونیهای زنان همکاری میکند تا به صورت جمعی لباس تولید کنند. خیاطان، بافندگان، گلدوزان و حکاکان با استفاده از تکنیکهای سنتی در خلق پارچه، به هنر فلسطینی ادای احترام میکنند.
مجلی از لباسهای خود برای روایت داستانهایی درباره فلسطینیها استفاده کرده است. او همچنین به آزار و اذیت خیابانی که زنان در سراسر جهان تجربه میکنند پرداخته و عبارت «من عزیز تو نیستم» (not your habibti) را روی کاپشنهای جین و تیشرتها نقش کرده است.
ربکا آندراده، برزیل
ژیمناست
ربکا آندراده، ژیمناست، با مجموع شش مدال، پرافتخارترین ورزشکار المپیکی برزیل است. او همچنین دارای نه عنوان قهرمانی جهان است.
در المپیک ۲۰۲۴ پاریس، ربکا آندراده در رشته حرکات زمینی به مدال طلا دست یافت و سیمون بایلز، پرافتخارترین ژیمناست جهان را پشت سر گذاشت. در مراسم اهدای مدال، بایلز و همتیمیاش جردن چیلز به آندراده تعظیم کردند؛ حرکتی که به سرعت در فضای مجازی منتشر شد و به نمادی از المپیک امسال تبدیل گشت.
ربکا آندراده که یکی از هشت فرزند خانواده است، تا ۱۰ سالگی از محلهای زاغهنشین خارج از سائوپائولو، پای پیاده خود را به جلسات تمرین میرساند. در آن دوره مادرش که تنها سرپرست خانواده بود، با کار در خانهها هزینه تمرینهای او را تامین میکرد.
موفقیت او با غلبه بر بسیاری از مصدومیتهای شدید همراه بوده است و او به صراحت درباره اهمیت اولویت دادن به سلامت روان صحبت کرده است.
تابآوری به نحوه مواجهه ما با اتفاقاتی که برایمان رخ میدهد مرتبط است، و اینکه به همتیمیهایم کمک کنم تا بتوانند حتی در شرایط بسیار بد، نیمه پر لیوان را ببینند.
ربکا آندراده
فردا مارسیا کورنیا، اندونزی
خواننده و گیتاریست گروه هوی متال
فردا مارسیا کورنیا به عنوان خواننده اصلی و گیتاریست گروه هوی متال Voice of Baceprot که همه اعضای آن را زنان تشکیل میدهند، به راحتی تمامی کلیشههای جنسیتی و مذهبی را به چالش میکشد.
این گروه سهنفره که به زبان انگلیسی و سوندایی، یکی از پرگویشترین زبانهای اندونزی، میخوانند، در اشعار خود نارضایتیهایشان از نظام مردسالاری را بیان میکنند.
ورود آنها به عرصه موسیقی هوی متال با واکنشهایی از سوی مسلمانان محافظهکار روبرو شد.
اما این گروه از ۱۰ سال پیش، زمانی که کار خود را در یک مدرسه روستایی در گاروت، جاوه غربی، آغاز کرد، راه زیادی را پیموده است. امسال آنها اجرایی در جشنواره گلاستنبری داشتند و به اولین گروه اندونزیایی در تاریخ ۵۴ ساله این جشنواره موسیقی تبدیل شدند.
هندا عبدی محمد، سومالی
روزنامهنگار
هندا عبدی محمد که از کودکی شیفته نویسندگی بود، در یک دفترچه روایتهای افرادی را که به دلیل خشونت از شهر جیجیگا در سومالی به هرجيسا فرار میکردند، ثبت کرده بود.
اکنون او سردبیر بیلان، نخستین و تنها تیم رسانهای تماما زنانه در سومالی است.
این تیم برای مقابله با میزان بالای تبعیض جنسیتی و آزار و اذیتی که زنان سومالی در محیط کار با آن مواجه هستند، تشکیل شده است – چالشهایی که در گزارش اخیر سازمان ملل به رسمیت شناخته شده است.
بیلان در یکی از خطرناکترین کشورهای جهان برای خبرنگاران، به دنبال روشن کردن مسائل اجتماعی است و روایت سومالیاییهایی را که با اچآیوی در خفا زندگی میکنند، یتیمان آزاردیده و افراد زالی را که توسط جامعه خود طرد شدهاند، پوشش میدهد.
سوزان کالینز، آمریکا
نماینده سنا
سوزان کالینز که در حال سپری کردن پنجمین دوره نمایندگی ایالت مین است، در سنای آمریکا طولانیترین سابقه خدمت به عنوان یک زن جمهوریخواه را دارد.
او بارها با همکاری میانحزبی برای تصویب قوانین مهم تلاش کرده است. او یکی از شش سناتوری است که قانون «پیشبرد سلامت یائسگی و سلامت زنان در میانسالی» را معرفی کردند؛ بر اساس این قانون در پنج سال آینده ۲۷۵ میلیون دلار برای تحقیقات، درمان و آگاهی عمومی درباره یائسگی سرمایهگذاری خواهد شد.
کالینز همچنین نویسنده قانون پروژه ملی آلزایمر است؛ قانونی که هماهنگکننده یک برنامه ملی برای پیشگیری و درمان بیماری آلزایمر به شمار میرود. او برای تامین بودجه این پروژه تا سال ۲۰۳۵ تلاش کرده و اطمینان حاصل کرده است که این برنامه جمعیتهای کمتر تحت پوشش، از جمله افراد مبتلا به سندرم داون را نیز در بر میگیرد.
فنگ یوان، چین
مدافع حقوق زنان
فنگ یوان، مدافع باسابقه حقوق زنان در چین، مدیر بنیانگذار سازمان «برابری پکن» است. این سازمان که در سال ۲۰۱۴ تاسیس شد، به اصلاحات قانونی، توانمندسازی و مبارزه با خشونت مبتنی بر جنسیت از طریق یک خط تلفن کمکرسان اختصاص دارد.
او در سالهای اخیر، از بازماندگان جنبش «می تو» (من هم) در چین حمایت کرده و برای جلوگیری از آزار جنسی در محیط کار آموزشهایی به کارفرمایان ارائه داده است.
فنگ از سال ۱۹۸۶ تا ۲۰۰۶ با تمرکز بر مسائل زنان به عنوان خبرنگار فعالیت کرد.
از اواسط دهه ۱۹۹۰، او به راهاندازی ابتکارات غیردولتی مختلف در زمینه زنان و رسانه، اچآیوی/ایدز، رهبری و توانمندسازی جوانان کمک کرده است. او همچنین نویسنده و ویراستار چندین نشریه در چین و کشورهای دیگر بوده است.
آدنیکه تیتیلوب اولادوسو، نیجریه
مدافع عدالت اقلیمی
آدنیکه تیتیلوب اولادوسو، بومفمینیست (اکوفمینیست) نیجریهای، بنیانگذار ابتکار مردمی «من اقدام اقلیمی را رهبری میکنم» است که زنان و جوانان را برای مقابله با تغییرات اقلیمی گرد هم آورده است.
او برای افزایش آگاهی درباره بحران زیستمحیطی که دریاچه چاد را تحت تاثیر قرار داده تلاش کرده است. این دریاچه در محل تلاقی کشورهای نیجریه، نیجر، چاد و کامرون قرار دارد، جایی که کاهش منابع آبی به تشدید درگیریها منجر شده است.
فعالیتهای اولادوسو بر مسائل زیستمحیطی و اجتماعی، به ویژه تاثیرات آن بر زنان آفریقایی متمرکز است. او این زنان را در مناطقی که بیابانزایی امنیت غذایی را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار میدهد، به مهارتهای کشاورزی پایدار مجهز میکند.
او با شرکت در کنفرانسهای تغییرات اقلیمی سازمان ملل از سال ۲۰۱۹ به بعد، از سیاستگذاران خواسته است تا تابآوری اقلیمی در آفریقا را در اولویت قرار دهند.
بحران اقلیمی مسئلهای مربوط به تابآوری است که باید تحت هر شرایطی بر آن پیروز شویم. برای مقابله با این بحران، به سرمایهگذاری حیاتی در فناوری و نوآوری نیاز داریم.
آدنیکه تیتیلوب اولادوسو
نجلا ایشیک، ترکیه
دهیار و فعال حفاظت از جنگل
نجلا ایشیک، کشاورزی که به تازگی به عنوان دهیار منطقه ایکیزکوی در غرب ترکیه انتخاب شده، طی پنج سال گذشته مبارزهای را علیه جنگلزدایی رهبری کرده است.
وقتی جنگل آکبلن در نزدیکی محل سکونت ایشیک به دنبال پیشنهادهایی برای ایجاد یک معدن زغالسنگ در معرض تهدید قرار گرفت، او و دیگر زنان محلی با طرح دعاوی حقوقی و برگزاری اعتراضات، برای جلوگیری از قطع درختان در راستای احداث پروژههای معدنی، مبارزه کردند.
در مواردی، کمپین محیطزیستی آنها منجر به درگیریهای شدید میان پلیس و معترضانی شد که برای دفاع از جنگل ایستادگی میکردند. اما ایشیک و سایر روستاییان قول دادند که علیرغم چالشها و تهدیدها از جمله جریمه شدن به خاطر ورود بدون مجوز به جنگل استوار باقی بمانند (این جریمه بعدا لغو شد).
زنان در خانه، در مزارع، در خیابانها، در مبارزهاند… آنها کسانی هستند که دنیا را زیبا میکنند و بدون شک، آن را نجات خواهند داد.
نجلا ایشیک
کائنا مالگوی، نیجریه
رهبر اتحادیه ناظران محتوا
کائنا مالگوی یک فعال صریح در زمینه حقوق کارکنان در صنعت فناوری و هوش مصنوعی (AI) است. او به عنوان یک روانشناس بالینی، رهبری اتحادیه ناظران محتوا در نیجریه را بر عهده دارد و درباره تلاشهای نامحسوسی که پشت پرده آموزش سیستمهای هوش مصنوعی انجام میشود، آگاهیرسانی میکند.
مالگوی میگوید در کار قبلیاش، از طریق یک شرکت پیمانکار به عنوان ناظر محتوا برای فیسبوک کار کرده، و در معرض ویدیوهایی از تجاوز، خودکشی و آزار کودکان قرار گرفته است که منجر به بیخوابی و پارانویا در او شده است.
او یکی از ۱۸۴ مدیر محتوای سابقی است که شرکت مادر فیسبوک، متا، و همچنین پیمانکاران فرعی این شرکت در کنیا را به دلیل اخراج غیرقانونی، پس از افشاگری درباره شرایط نامناسب کاری، تحت پیگرد قانونی قرار دادهاند.
او برای دفاع از حقوق ناطران محتوای آنلاین، با حضور در پارلمان درباره تجربیاتش شهادت داده است.
زنان میتوانند با ارائه دیدگاهی جامع که هم به پیشرفت فناوری و هم به سلامت روان را بها میدهد، واقعیتهای دنیای پراکنده ما را به چالش کشیده و تغییر دهند.
کائنا مالگوی
کمی بیدناک، بریتانیا
رهبر حزب محافظهکار
کمی بیدناک که در نوامبر امسال به عنوان رهبر حزب محافظهکار انتخاب شد، اولین زن سیاهپوستی است که رهبری یک حزب بزرگ سیاسی در بریتانیا را بر عهده دارد.
او در حال حاضر نماینده پارلمان از حوزه شمال غرب اسکس است و پیشتر به عنوان وزیر تجارت و وزیر زنان و برابریها فعالیت کرده است.
بیدناک در لندن از والدینی نیجریهای متولد شد، اما در لاگوس در نیجریه و ایالات متحده آمریکا بزرگ شد. او در سن ۱۶ سالگی به دلیل وخامت اوضاع سیاسی و اقتصادی نیجریه به بریتانیا بازگشت و در رشتههای مهندسی کامپیوتر و حقوق تحصیل کرد.
پیش از ورود به دنیای سیاست، او به عنوان معاون مدیر بانک خصوصی کوتس و مدیر دیجیتال مجله اسپکتیتور فعالیت میکرد.
یومی سوزوکی، ژاپن
شاکی در پرونده عقیمسازی اجباری
یومی سوزوکی که با فلج مغزی متولد شده بود، از سنین کودکی با تبعیض مواجه شد. زمانی که تنها ۱۲ سال داشت، برای خارج کردن رحم تحت عمل هیسترکتومی قرار گرفت.
از دهه ۵۰ تا ۹۰ میلادی، برخی افراد دارای معلولیت در ژاپن مانند سوزوکی، بر اساس یک قانون اصلاح نژادی که بعدها در سال ۱۹۹۶ لغو شد، بهاجبار عقیم شدند.
سوزوکی و ۳۸ نفر دیگر از دولت شکایت کردند و پس از سالها رفت و آمد به دادگاه، او در این پرونده پیروز شد. در ماه ژوئیه، دادگاه عالی ژاپن این عمل را خلاف قانون اساسی اعلام کرد و دولت را موظف کرد تا به قربانیان غرامت پرداخت کند.
مقامات اذعان کردهاند که ۱۶ هزار و ۵۰۰ مورد عقیمسازی بدون رضایت انجام شده است.
راکسی ماری، بریتانیا
مدافع حقوق افراد دارای معلولیت
راکسی ماری با صحبت آشکار درباره تجربیات خود به عنوان یک فرد پانسکشوال (همهجنسگرا) که با بیماری اماس (مولتیپل اسکلروزیس) زندگی میکند، از جایگاه خود برای توانمندسازی افراد مبتلا به بیماریهای مزمن و به چالش کشیدن تبعیض در بخشهای پزشکی، خیریه و شرکتهای تجاری استفاده میکند.
ماری با بهرهگیری از سابقهاش در زمینه مد به افراد کمک میکند تا با سبک و استایل خودشان با ابزارهای حرکتی سازگار شوند. همچنین بخشی از فعالیتهای او بر بهتر دیده شدن افراد دارای معلولیت از اقلیتها و گروههای متنوع قومی تمرکز دارد.
او بنیانگذار پادکست The Sick and Sickening است که داستانهای بدون سانسور درباره زندگی با معلولیت و بیماری را به اشتراک میگذارد؛ از مدیریت درد گرفته تا سلامت جنسی و مثبتاندیشی درباره بدن و روابط جنسی.
به عنوان یک زن کوییر، رنگینپوست و دارای معلولیت، تابآوری هم عمیقا شخصی است و هم به طور گستردهای جمعی است. این تابآوری به معنای توانایی به چالش کشیدن سیستمهایی است که افرادی مانند من را به حاشیه راندهاند.
راکسی ماری
لیلیا چانیشوا، روسیه
فعال سیاسی و زندانی سابق
لیلیا چانیشوا، یکی از ۲۶ زندانی که در ماه اوت امسال در چارچوب یک تبادل بزرگ بینالمللی زندانیان آزاد شدند، پس از آزادی روسیه را ترک کرد.
چانیشوا پیشتر دفتر آلکسی ناوالنی، سیاستمدار فقید مخالف دولت، را در منطقه باشقیرستان روسیه اداره میکرد. فعالیتهای او شامل تحقیق درباره فساد، دفاع از انتخابات عادلانه و آزادی بیان بود.
او پیش از همکاری با ناوالنی، یک مشاور مالی موفق بود و در زمینه مشاوره مالیاتی برای شرکتهای بینالمللی در مسکو فعالیت میکرد.
در سال ۲۰۲۱، او به اتهام افراطگرایی بازداشت و به نه سال و نیم زندان محکوم شد. او پس از سپری کردن دو سال و نه ماه حبس از زندان آزاد شد.
عنات هافمن، اسرائیل
فعال مذهبی
عنات هافمن چندین دهه برای برابری جنسیتی و کثرتگرایی مذهبی در یهودیت فعالیت کرده است.
او یکی از اعضای بنیانگذار گروه «زنان دیوار ندبه» است که به دنبال حقوق برابر زنان یهودی برای عبادت در دیوار ندبه در شهر قدیمی بیتالمقدس است. طی سالها، او علیه قوانینی مبارزه کرده است که زنان را از پوشیدن شال عبادت و قرائت جمعی تورات منع میکنند.
هافمن همچنین به مدت ۲۰ سال به عنوان مدیر اجرایی مرکز اقدام مذهبی اسرائیل خدمت کرد، که بازوی حقوقی و حمایتگر «جنبش اصلاحات» است و برای ترویج برابری و عدالت اجتماعی تلاش میکند.
پیش از آن، او عضو شورای شهر بیتالمقدس بود؛ جایی او که به مقابله با سیاستهای حریدیها (یهودیان فوقارتدکس) میپرداخت.
دلارام یلدوشوا، ازبکستان
خیاط و کارآفرین
دو سال پیش، دلارام یلدوشوا در یک حادثه برداشت محصول هر دو پای خود را از دست داد. اما این اتفاق باعث نشد که دست از آرزوهای بزرگش بردارد.
او میخواست مهارتهای جدیدی بیاموزد و در عین حال به زنان جوان ازبک برای کسب درآمد کمک کند. از این رو تصمیم گرفت کسبوکار خیاطی خود را راهاندازی کند.
او با فراگیری اصول اولیه کارآفرینی و مدیریت منابع، بیش از ۴۰ کارآموز را آموزش داد. در عرض چند ماه، شرکت او به طور قابلتوجهی رشد کرد، کارگاههای رایگان برگزار کرد و برای تولید لباس فرم برای کارگران و دانشآموزان قرارداد بست.
کسبوکار او از آن زمان به منبع درآمدی برای او و دهها زن دیگر تبدیل شده است.
ریکته اختر بانو، بنگلادش
پرستار و بنیانگذار مدرسه
در منطقه دورافتادهای در شمال بنگلادش که ریکته اختر بانو، پرستار، در آن زندگی میکند، داشتن یک کودک مبتلا به اوتیسم یا کودک دارای معلولیت به عنوان یک نفرین تلقی میشود.
وقتی دختر خودش، که مبتلا به اوتیسم و فلج مغزی است، از پذیرش در دبستان محلیشان محروم شد، او زمینش را فروخت و به جای آن مدرسه خودش را ساخت.
مدرسه ناتوانیهای یادگیری ریکته اختر بانو اکنون ۳۰۰ دانشآموز را ثبتنام کرده و تاثیر مثبتی بر دیدگاههای جامعه نسبت به معلولیت گذاشته است.
اگرچه این مدرسه در ابتدا برای کودکانی که مبتلا به اوتیسم یا ناتوانی یادگیری بودند ساخته شد، اکنون به دانشآموزان جوان با انواع معلولیتهای ذهنی و جسمی خدمات ارائه میدهد.
پوجا شارما، هند
مجری مراسم خاکسپاری
در سه سال گذشته، پوجا شارما مراسم خاکسپاری اجساد بیصاحب را در دهلی برگزار کرده است.
انگیزه او از تجربه شخصیاش نشات میگیرد؛ او پس از کشته شدن برادرش برای نخستین بار شخصا مراسم تدفین او را انجام داد، زیرا کسی حاضر نشده بود در مراسم خاکسپاری به او کمک کند.
شارما با مقاومت کاهنان و بخش بزرگی از جامعه خود مواجه شد، زیرا این نقش بهطور سنتی در دین هندو توسط مردان انجام میشود.
با وجود واکنشهای منفی، او مراسم خاکسپاری بیش از چهار هزار نفر از پیروان ادیان و مذاهب مختلف را برگزار کرده است. شارما فعالیتهایش را در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارد و معتقد است که باید همه باید با کرامت انسانی که شایستگی آن را دارند به خاک سپرده شوند.
آنی سیناندوکو موانگه، جمهوری دموکراتیک کنگو
معدنچی
آنی سیناندوکو موانگه، بهعنوان یک زن شاغل در صنعت معدن جمهوری دموکراتیک کنگو، یک جنبش مردمی را برای مقابله با نابرابری و آزار جنسی در این صنعت رهبری میکند؛ جایی که نیمی از کارگران در معادن سنتی را زنان تشکیل میدهند.
به عنوان رهبر شبکه ملی زنان در معدن، موسوم به رنافم، او خود را با عنوان «مادر رئیس» معرفی میکند و با انتصاب زنان به عنوان مسئول بخشهای مختلف معدن، قصد دارد از سوءاستفاده جنسی همکاران مرد جلوگیری کند.
در شرایطی که تقاضای جهانی برای کبالت و دیگر مواد معدنی مورد نیاز برای محصولات انرژی پاک مانند خودروهای برقی در حال افزایش است، او همچنین امیدوار است با سرمایهگذاری در معیشت زنان، کار کودکان را در این صنعت را کاهش دهد.
شیرین عابد، سرزمینهای فلسطینی
متخصص اطفال
بمباران و کمبود شدید منابع در غزه، مانع از آن نشد که شیرین عابد از مراقبت از نوزادان دست بردارد.
با آغاز حمله اسرائیل به غزه در سال ۲۰۲۳ و تخریب آپارتمانش، او آواره شد. اما بهعنوان پزشک متخصص نوزادان، به مراقبت از نوزادان در اردوگاههای آوارگان اطراف ادامه داد.
او با تکیه بر سالها تجربه در بخش نوزادان در بیمارستانهای اصلی غزه – و اخیرا به عنوان مدیر مرکز زایمان در مجتمع پزشکی الشفاء – پروتکلهای اضطراری ایجاد کرد تا به پزشکان امکان دهد با بکارگیری منابع بسیار محدود، درمانهای نجاتبخش ارائه دهند. او همچنین به آموزش سایر پزشکان مشغول شد.
شرایط او را مجبور کرد که اوایل امسال به همراه دو دخترش غزه را ترک کند. اما عابد همچنان از راه دور به پزشکان حاضر در محل کمک میکند.
عیناو زانگاکر، اسرائیل
فعال کمپین آزادی گروگانها
عیناو زانگاوکِر، فعال و یک مادر مجرد است. پسر ۲۴ ساله او ماتان در حملات ۷ اکتبر به رهبری حماس به گروگان گرفته شد. شریک زندگی پسرش، ایلان، بهطور جداگانه ربوده شد و سرانجام در یک تبادل زندانی آزاد شد.
او از آن زمان، به طور مستمر توجه عمومی را به بحران گروگانگیری جلب کرده و علاوه بر بسیج مردم برای تظاهرات هفتگی، از رهبران خواسته تا در این زمینه اقدام کنند.
زانگاوکِر با اینکه پیشتر به حزب حاکم به رهبری نخستوزیر بنیامین نتانیاهو رای داده بود، اکنون به یکی از منتقدان صریح دولت اسرائیل تبدیل شده است، زیرا این دولت نتوانسته راهی برای بازگرداندن گروگانها به خانههایشان پیدا کند.
او خواهان توافق آتشبس برای تامین آزادی گروگانهای باقیمانده است.
شیلشیلا آچاریا، نپال
کارآفرین حوزه پایداری
شیلشیلا آچاریا یکی از بزرگترین شبکههای بازیافت پلاستیک در نپال را مدیریت میکند. کسبوکار مدیریت پسماند او به نام «آونی ونچرز»، کارکنانی از جوامع به حاشیه رانده شده را به کار میگیرد و بر افزایش حضور زنان در بخش محیطزیست تمرکز دارد.
آچاریا در کمپینی تحت عنوان «نه، متشکرم، خودم کیفم را حمل میکنم» که در سال ۲۰۱۴ به اجرا درآمد، نقش اصلی را ایفا کرد. این کمپین منجر به ممنوعیت استفاده از کیسههای پلاستیکی خرید شد.
این مربی اقلیم و مدیریت پسماند همچنین مبتکر یک برنامه بزرگ پاکسازی سالیانه در هیمالیا است که برای جمعآوری زبالههای باقیمانده از کوهنوردان انجام میشود و از سال ۲۰۱۹ تاکنون ۱۱۹ تن زباله جمعآوری کرده است.
از طریق فعالیتهای او، زنان صنعتگر بومی بخشی از این زبالهها را بازیافت میکنند، و برای تامین معیشتشان از آن در ساخت سبد، حصیر و جواهرات استفاده میکنند.
کاشا ژاکلین نباگسرا، اوگاندا
فعال در حوزه تنوع و فراگیری
اعمال همجنسگرایانه در اوگاندا غیرقانونی است و شامل مجازات حبس میشود. کاشا نباگسرا، مدافع حقوق LGBTQ+، در تلاش است تا این قوانین سرکوبگرانه را تغییر دهد.
بهعنوان زنی که آشکارا همجنسگرا است، او تاثیر عمیقی در مبارزه با انگ LGBTQ+ در سراسر آفریقا گذاشته است.
نباگسرا با موفقیت از روزنامهها و دولت اوگاندا به دلیل اظهارات ضد LGBTQ+ شکایت کرده است؛ او دو بار قوانین ضد همجنسگرایی را در دادگاههای اوگاندا به چالش کشیده و اکنون در حال مبارزه با قانونی مصوب سال ۲۰۲۳ است.
مسیر تحصیلی او شامل مدرک تجارت از دانشگاه نکومبا در اوگاندا، یک دوره پژوهشی در دانشگاه استنفورد، و مشارکت در پروژههای پیشبرد تنوع در مجامع عالیرتبهای مانند سازمان ملل، پارلمان اروپا و کمیسیون آفریقا است.
جوهانا باهمون، کلمبیا
فعال اجتماعی
بازدید از یک زندان در کلمبیا زندگی جوهانا باهمون، بازیگر، را دگرگون کرد و الهامبخش او شد تا فعالیتهایش را بر کسانی متمرکز کند که به «فرصت دوباره» نیاز دارند.
در سال ۲۰۱۲، او حرفه خود را از بازیگری به حمایت از اصلاحات در زندان تغییر داد و بنیاد «آکسیون اینترنا» را تاسیس کرد؛ یک سازمان غیرانتفاعی که از زندانیان در کلمبیا و افرادی که آزاد شدهاند حمایت میکند.
گفته میشود این بنیاد به بیش از ۱۵۰ هزار نفر و ۱۳۲ بازداشتگاه در سراسر کشور دسترسی پیدا کرده است.
این فعال اجتماعی همچنین مروج «قانون فرصتهای دوباره» در سال ۲۰۲۲ بود که به نام لایحه جوهانا باهمون شناخته میشود. این قانون مشوقهای اقتصادی لازم را برای تقویت دسترسی به اشتغال و آموزش افراد پس از آزادی از زندان فراهم میکند.
تابآوری فراتر از بلند شدن و ادامه دادن پس از یک مواجهه با سختی است؛ تابآوری تصمیمی است برای تبدیل این شرایط به فرصتی برای رشد شخصی.
جوهانا باهمون
ژانیلسینزات تورگانبایوا، قرقیزستان
مدیر موزه
حفظ و احیای میراث فرهنگی قرقیزستان برای ژانیلسینزات تورگانبایوا یک اولویت است.
او مدیر یک موزه مردمشناسی در بیشکک است که آثار ملی منحصربهفردی را به نمایش میگذارد و بازدیدکنندگان زیادی را جذب میکند.
بخشی از فعالیتهای بشردوستانه او شامل حفظ ادبیات قرقیزستان، از جمله حماسه مَناس است که داستان جنگجویی را روایت میکند که گفته میشود ۴۰ قبیله منطقه قرقیز را متحد کرده است.
یکی از نسخههای این شعر حماسی که در فهرست یونسکو ثبت شده است، شامل حدود ۵۰۰ هزار بیت است و به عنوان طولانیترین حماسه جهان شناخته میشود (بیست برابر طولانیتر از اودیسه هومر). فعالیتهای تورگانبایوا فرصتها و منابعی را برای «مناسچیها»، هنرمندانی که این اثر کلاسیک قرقیزی را روایت میکنند، فراهم میکند.
الهه سرور، افغانستان
خواننده و آهنگساز
در دورانی که صدای زنان در افغانستان از سطح جامعه حذف میشود، الهه سرور، خواننده افغان، سرود «نان، کار، آزادی!» را نوشت تا با این سرکوب مقابله کند و پیامآور امید و دلگرمی باشد.
این آهنگ در ماه اکتبر برای نخستین بار در نشستی در آلبانی اجرا شد، که به شکل بیسابقهای تمامی شرکتکنندگان آن زنان افغان بودند.
این هنرمند در زمینههای مختلفی از جمله فیلم، تئاتر و موسیقی فعالیت کرده است. او که بارها برنده جوایز گوناگونی شده است، از جایگاه خود برای حمایت از حقوق زنان استفاده میکند.
سرور، که از اقلیت قومی هزاره است، در سال ۲۰۰۹ در برنامه محبوب استعدادیابی «ستاره افغان» شناخته شد. اما به دلیل دنبال کردن حرفه موسیقی با واکنش خشونتآمیزی روبهرو شد و در سال ۲۰۱۰ کشور را ترک کرد.
لیندا دروفن گونارسدوتیر، ایسلند
مدیر پناهگاه زنان
لیندا دروفن گونارسدوتیر در پناهگاه زنان ایسلند به افرادی کمک میکند که به دلیل خشونت خانگی مجبور به ترک خانههای خود شدهاند.
ایسلند کشوری است که اغلب در رتبهبندیها بهعنوان «بهترین مکان برای زنان» شناخته میشود، اما نرخ خشونت مبتنی بر جنسیت در آن همچنان بالا است.
او به عنوان مدیر این مرکز، پروژه افتتاح فضای جدیدی را رهبری میکند که نخستین پناهگاه ساخته شده مخصوص زنان در ایسلند خواهد بود.
دروفن گونارسدوتیر میگوید که ۲۰ سال پیش، ۶۴ درصد از زنانی که در پناهگاه اقامت داشتند، در نهایت به سوی آزارگران خود بازمیگشتند، اما اکنون این رقم در نتیجه بهبود خدمات و حمایتها، به ۱۱ درصد کاهش یافته است.
هند صبرى، تونس
هنرپیشه
هند صبری، بازیگر تونسی، یکی از مشهورترین زنان سینمای عرب است. نقش برجسته او در فیلم فمینیستی «سکوت قصر» (۱۹۹۴) به بررسی استثمار جنسی و اجتماعی زنان در کشورش میپردازد.
او در سال ۲۰۱۹ به نخستین زن عرب تبدیل شد که در هیات داوران جشنواره فیلم ونیز حضور داشت.
هند صبری اخیرا در فیلم «چهار دختر» بازی کرده است که بهعنوان نماینده تونس برای جوایز اسکار ۲۰۲۴ انتخاب و نامزد بهترین فیلم مستند شد.
در نوامبر ۲۰۲۳، هند صبری از سمت خود بهعنوان سفیر حسن نیت برنامه جهانی غذا (WFP) سازمان ملل متحد استعفا داد. او این اقدام را در اعتراض به استفاده از «قحطی و محاصره بهعنوان سلاح جنگی» در غزه انجام داد.
مسئله فقط زنده ماندن نیست؛ بلکه بازسازی و یافتن هدف از دل مبارزه است… تبدیل درد به عمل.
هند صبرى
اینا مودجا، مالی
هنرمند و مدافع اقلیم
اینا مودجا، مدافع عدالت اقلیمی، موسیقیدان و فیلمساز، زنی است که با چالشهای زیادی در زمینههای مختلف دست و پنجه نرم کرده است – از مبارزه با ختنه زنان گرفته تا حمایت از پایداری.
او تهیهکننده مستند «دیوار بزرگ سبز» بود که خود نیز در مقابل دوربین حضور داشت؛ مستندی که تلاشهای بلندپروازانه آفریقا را برای کنترل گسترش بیابان و احیای زمینهای تخریبشده در منطقه ساحل برجسته میکند؛ منطقهای در جنوب صحرای بزرگ آفریقا که از شرق به غرب در ۱۲ کشور امتداد دارد.
اینا مودجا به عنوان سفیر حسن نیت کنوانسیون سازمان ملل برای مقابله با بیابانزایی، صدای جوامعی را که تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار گرفتهاند، تقویت میکند.
او همچنین همبنیانگذار «کد گرین»، یک سازمان غیرانتفاعی است که با ترکیب فناوری نوآورانه و بازیهای ویدیویی، به تشویق اقدامات مثبت میپردازد.
تابآوری به معنای پرورش توانایی زنان و دختران برای رهبری راهحلهای تحولآفرین است.
اینا مودجا
کیم یهجی، کره جنوبی
تیرانداز المپیکی
جذابیت و دستاوردهای ورزشی کیم یهجی امسال توجه جهانیان را به او جلب کرد.
این تیرانداز تپانچه در اولین حضور خود در المپیک در ماه ژوئیه موفق به کسب مدال نقره در رشته ۱۰ متر تپانچه بادی زنان شد. او تنها چند ماه پیش از آن، رکورد جهانی تپانچه ۲۵ متر زنان را ثبت کرده بود.
ویدیوهای او به سرعت در شبکههای اجتماعی پربازدید شدند و از او نه تنها برای مهارتهایش در تیراندازی، بلکه به خاطر رفتار خونسرد، تمرکز شکستناپذیر و ظاهرش که الهامگرفته از فیلمهای علمی-تخیلی بود ستایش شد. عینکهای سفارشی او که از آنها برای افزایش دقت استفاده میکرد بسیار مورد توجه قرار گرفت.
کیم یه جی به صراحت درباره دیدگاه خود نسبت به مسئولیتهای مادر بودن صحبت کرده است. او مدتی از ورزش فاصله گرفته تا با دختر شش سالهاش وقت بگذراند.
ما از طریق ورزش، تابآوری، کار گروهی و ارادهمان را به نمایش میگذاریم – ارزشهایی که به نظر من فراتر از زمین بازی میروند و الهامبخش تغییرات گستردهتری در جامعه میشوند.
کیم یهجی
صفا علی ، سودان
متخصص زنان و زایمان
سال گذشته وقتی درگیری شدیدی در نزدیکی بیمارستان دکتر صفا علی درگرفت، او حاضر نشد با وجود بمباران مداوم، همراه همکارانش بیمارستان را ترک کند.
او که مشاور در زمینه زنان و زایمان است، حین درگیریهای خشونتآمیز میان ارتش و نیروهای شبهنظامی موسوم به «نیروهای پشتیبانی سریع»، به تخلیه کارکنان داوطلب و زنان باردار به مکانی امنتر کمک کرد.
این متخصص زنان و زایمان در حال حاضر در بیمارستان زایمان السعودی، به انجام عملهای سزارین و درمان مشکلات سلامت زنان تحت شرایط دشوار ناشی از درگیریهای جاری میپردازد.
او همچنین به آموزش حدود ۲۰ پزشک زن تازهفارغالتحصیل در زمینه زنان و زایمان ادامه میدهد تا به کاهش کمبود نیروی پزشکی کمک کند.
من معتقدم که از طریق مقاومات زنان، امید به التیام و دستیابی به عدالت وجود دارد، تا آیندهای رقم بخورد که در آن مجبور نباشیم در ترس زندگی کنیم. این قدرت آنهاست که به من یادآوری میکند حتی در تاریکترین لحظات نیز همچنان امید وجود دارد.
صفا علی
وینش فوگات، هند
کشتیگیر
وینش فوگات، کشتیگیر برجسته هندی است که سابقه سه بار حضور در المپیک را دارد. او یکی از پرافتخارترین ورزشکاران هند و منتقد صریح نگرشهای جنسیتزده نسبت به زنان در ورزش است. فوگات در مسابقات قهرمانی جهان، بازیهای مشترکالمنافع و بازیهای آسیایی مدال کسب کرده است.
امسال، وینش فوگات بهعنوان اولین کشتیگیر زن هندی به فینال المپیک رسید، اما پس از ناکامی در وزنکشی، از رقابتها کنار گذاشته شد. او سپس از ورزش کنارهگیری کرد و به عرصه سیاست پیوست.
وینش فوگات که به صراحت درباره کلیشههای جنسیتی صحبت میکند، چهره اصلی اعتراض چندماهه کشتیگیران هندی علیه رئیس فدراسیون، برج بوشان سینگ، بود. سینگ به آزار جنسی ورزشکاران زن متهم شده بود؛ اتهامی که او انکار کرد.
این اعتراض زمانی خبرساز شد که پلیس فوگات و چند نفر دیگر را در جریان یک تظاهرات بازداشت کرد.
استقامت یعنی اینکه بعد از یک روز سخت کاری بتوانی دوباره از جایت برخیزی؛ استقامت به این معناست که بتوانی نسبت به خودت بخشنده و مهربان باشی.
وینش فوگات
پلستيا العقاد، سرزمینهای فلسطینی
روزنامهنگار و شاعر
پلستیا العقاد ۲۲ ساله، پیش از شروع جنگ غزه از دانشگاه فارغ التحصیل شده بود. در اولین روزهای جنگ، او ویدئویی از خود در آپارتمانش در جریان حملات هوایی شدید اسرائیل منتشر کرد.
این ویدیو در فضای مجازی بسیار همرسان شد و او با پستهای بعدیاش درباره غزه، شعرها و یادداشتهای روزانه، چهار میلیون دنبال کننده در اینستاگرام به دست آورد. خاطرات او بر اساس این گزارش ها به نام «چشمهای غزه» به زودی منتشر خواهد شد.
العقاد به عنوان یکی از روزنامهنگاران جوان جهان در سال ۲۰۲۴ مطرح شده است. او همچنین از فلسطینیها در انجمنهای برجسته مانند اجلاس سران دولت جهانی حمایت کرده است.
العقاد در نوامبر ۲۰۲۳ غزه را ترک کرد. به او بورسیه تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد در رشته مطالعات رسانه در بیروت اعطا شد.
کاترین مارتینز، ونزوئلا
وکیل حقوق بشر
بسیاری از بیماران جوان در بیمارستان کودکان خوزه مانوئل د لوس ریوس در کاراکاس، ونزوئلا، از خانوارهای کمدرآمد و تکسرپرست هستند.
پریپارا فامیلیا، یک سازمان غیردولتی است که توسط کاترین مارتینز تاسیس شده است، با این هدف که ملزومات اساسی مانند لباس، تجهیزات پزشکی، غذا و حمایت روانشناختی را در اختیار آنها قرار دهد.
مارتینز بهعنوان یک وکیل حقوق بشر به همراه تیمش آنچه را که بهعنوان نقض حقوق بشر علیه کودکان و زنان مراقبتکننده در محیط بیمارستان میبینند ثبت میکنند تا به قربانیان امکان دهند برای دریافت غرامت اقدام کنند.
با توجه به نرخ بالای سوءتغذیه در ونزوئلا، پریپارا فامیلیا همچنین مرکزی افتتاح کرد تا به کودکان و زنان باردار مکملهای غذایی و ویتامین به صورت رایگان ارائه دهد.
سوتلانا آنوخینا، روسیه
فعال حقوق بشر
سوتلانا آنوخینا سالها برای کمک به قربانیان خشونت خانگی در فرار از منطقه قفقاز شمالی روسیه، که اکثریت جمعیت آن مسلمان هستند و میان اروپای شرقی و آسیا قرار دارد، تلاش کرده است.
او به همراه دیگر داوطلبان، در سال ۲۰۲۰ پروژه «مارم» را تاسیس کرد. این ابتکار به زنان در معرض خطر از داغستان، چچن و دیگر جمهوریهای قفقاز شمالی کمک میکند تا پس از ترک خانه، محل اقامت موقت پیدا کنند و همچنین از حمایتهای حقوقی و روانشناختی بهرهمند شوند.
در پی یورش نیروهای امنیتی چچن و داغستان به پناهگاه زنان تحت مدیریت آنوخینا، او در سال ۲۰۲۱ تصمیم گرفت روسیه را ترک کند.
سال گذشته، مقامات به اتهام بیاعتبار کردن نیروهای مسلح روسیه یک پرونده کیفری علیه او باز کردند.
نوئلا ویالا نودای، غنا
موزیسین افرو-پاپ
نوئلا ویالا نودای، خواننده و ترانهسرا با نام هنری ویالا شناخته میشود که در زبان سیسالا به معنای «عملکننده» است.
این هنرمند که به دلیل حس مد و سبک منحصربهفردش شناخته میشود، خودش شخصا لباسها و اکسسوریهای صحنهاش را طراحی میکند تا سنتهای منطقه زادگاهش در شمال غنا را به نمایش بگذارد.
استثمار زنان آفریقایی دستمایه بسیاری از ترانههای او بوده است. ویالا با سازمانهای وابسته به سازمان ملل متحد و مقامهای غنایی همکاری نزدیک داشته است تا با ازدواج کودکان مقابله کند.
او همچنین در زادگاهش فونسی یک مرکز هنری، ایستگاه رادیویی محلی و یک رستوران تاسیس کرده است تا اشتغال و خلاقیت را ترویج دهد.
دنیل کانتور، اسرائیل/ سرزمینهای فلسطینی
فعال فرهنگی
دنیل کانتور به عنوان یکی از بنیانگذاران پروژه «فرهنگ همبستگی»، یک طرح مردمی که در دوران همهگیری آغاز شد، به خانوادهها در تلآویو غذا و کمکرسانی کرده است.
او به همراه آلما بک، دیگر بنیانگذار این مجموعه، خانه همبستگی را مدیریت میکند؛ مکانی که به یک مرکز جایگزین برای دیدار، بحث، و شرکت در رویدادهای فرهنگی و کارگاهها تبدیل شده است.
او اخیرا کتاب هنری «اسپردز» را تالیف و عکاسی کرده است؛ کتابی که از فرهنگ غذا برای بررسی ظرایف سیاست هویتی جوامع در اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی استفاده میکند.
کانتور به همراه دیگر اعضای گروه «نشست صلح زنان» در چندین تظاهرات خواهان آتشبس فوری در خاورمیانه و توافق صلحی پایدار شده است.
زمانی که زنان از همدلی ذاتی خود بهره میگیرند، میتوانند به درستی نظامهای بیعدالتی را شناسایی کنند و مسیر پیش روی خود را از نو تصور کنند.
دنیل کانتور
رزماری وایدلر-والتی، سوئیس
معلم و فعال اقلیمی
رزماری وایدلر-والتی، بهعنوان رئیس مشترک سازمان «زنان سالمند برای حفاظت از اقلیم»، یک مبارزه ۹ ساله را علیه دولت سوئیس رهبری کرد و موفق شد اولین پرونده اقلیمی را در دادگاه حقوق بشر اروپا به پیروزی برساند.
رزوماری وایدلر-والتی، معلم مهدکودک و مشاور، به همراه دو هزار زن دیگر استدلال کرد که پاسخ دولت سوئیس به موجهای گرمای شدید که با گرمایش جهانی مرتبط است، حق آنها برای داشتن زندگی سالم را نقض کرده، و بهویژه سن و جنسیت آنها باعث شده که آسیبپذیرتر باشند.
این دادگاه در ماه آوریل حکم داد که تلاشهای سوئیس برای دستیابی به اهداف کاهش انتشار گازهای گلخانهای ناکافی بوده است.
اگرچه پارلمان سوئیس بعدها این حکم را رد کرد، این پرونده در دعاوی حقوقی مرتبط با اقلیم، یک سابقه جدید ایجاد کرد.
ژینا مدرس گرجی، ایران
مدافع حقوق زنان
ژینا مدرس گرجی، روزنامهنگار و فعال کرد، در سال ۲۰۱۹ انجمن زنان «ژیوانو» را بنیانگذاری کرد. این انجمن از طریق آموزش، اعتراض و تلاشهای حمایتی با خشونت علیه زنان مبارزه میکند.
ژینا مدرس گرجی، از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایران دو بار دستگیر شده است و در ابتدا به ۲۱ سال زندان محکوم شد؛ اتهاماتی که شامل «تبلیغ علیه نظام» بود. او اکنون برای گذراندن محکومیت کاهشیافته به دو سال و چهار ماه در زندان به سر میبرد.
مدرس گرجی یکی از اعضای کمپین «یک میلیون امضا» بود که با هدف جلب حمایت عمومی برای اصلاح قوانین تبعیضآمیز علیه زنان تشکیل شد.
او گروهی از عکاسان زن کرد را گرد هم آورده، پادکستی با موضوع زنان تولید میکند و کتابی برای کودکان با موضوع زنان الهامبخش کرد تهیه کرده است.
هوانگ جیه، تایوان
سیاستمدار
هوانگ جیه که به حمایت از برابری جنسیتی شناخته شده است، در ژانویه امسال با کسب یک کرسی در پارلمان تاریخساز شد. او اولین قانونگذار LGBTQ+ در تایوان است که آشکارا درباره گرایش جنسیاش سخن میگوید.
او در دوران فعالیت سیاسی خود اصلاحات عمدهای را معرفی کرده است، از جمله تضمین حقوق زنان مجرد و زوجهای لزبین برای دسترسی به درمانهای باروری و جلب کردن توجه به قوانین لازم برای حل مشکلات مالی در ارتباط با دوران قاعدگی.
او پس از آشکارسازی هویت جنسیتی خود در سال ۲۰۲۳، آشکارا درباره آزارهایی که با آن مواجه بوده صحبت کرده است. بهعنوان قربانی پورنوگرافی دیپفیک، او از تقویت قوانین موجود برای مبارزه با خشونت جنسی دیجیتال حمایت میکند.
استقامت واقعی در پذیرش تنوع نهفته است. هرچه صداهای بیشتری را در بر بگیریم، قویتر میشویم – بهویژه صداهایی مانند زنان و جامعه LGBTQ+ که زمانی ضعیف تلقی میشدند.
هوانگ جیه
نائومی واتانابه، ژاپن
کمدین
نائومی واتانابه بهعنوان یکی از مشهورترین اینفلوئنسرهای ژاپن، راه را برای نسل جدیدی از کمدینهای زن در کشورش هموار کرده است.
او موانع موجود در کمدی ژاپن که تحت سلطه مردان است را شکسته، بهعنوان یک شخصیت اصلی زن نقشآفرینی کرده و نمایشهای کمدی موفقی خلق کرده است.
واتانابه همچنین در حال تغییر کلیشههای بدنی در ژاپن است و یک جنبش مثبتنگری به بدن به نام «پوچاکااوایی» را رهبری میکند که به معنای «تپل و بامزه» است. او یکی از اولین برندهای لباس سایز بسیار بزرگ در ژاپن را راهاندازی کرده است.
پس از موفقیت چشمگیر در تلویزیون و سینمای ژاپن، او اکنون به ایالات متحده نقل مکان کرده است تا وارد صحنه جهانی کمدی شود.
چگونه استقامت خود را حفظ میکنید؟ من همیشه فکر میکنم: «اگر از من خوشت نمیآید، اشکالی ندارد. لطفا یک سال به من فرصت بده، شاید نظرت را عوض کنم». همیشه طرز فکر من اینگونه است.
نائومی واتانابه
گابریلا سالاس کابرا، مکزیک
برنامهنویس و دانشمند داده
زبان مادری گابریلا سالاس کابر، ناواتل، تا زمانی که او شخصا وارد عمل شد، در پلتفرم ترجمه گوگل موجود نبود.
این مهندس با گوگل، غول بزرگ فناوری در پروژههای زبانشناسی همکاری کرده است تا این زبان و دیگر زبانهای بومی مکزیک را به گوگل ترنسلیت اضافه کند. مترجم ناواتل اوایل امسال به صورت عمومی منتشر شده است.
سالاس در کارش از قدرت هوش مصنوعی برای تقویت زبانهای مغفولمانده و همچنین افزایش حضور زنان بومی در صنعت فناوری بهره میگیرد.
او در برنامهنویسی شیگرا و هوش مصنوعی تخصص دارد و در حال تحصیل در رشته علم داده در دانشگاه پلیتکنیک مادرید، اسپانیا است.
تابآوری زنان شعلهای است که هرگز خاموش نمیشود، درد را به هدف تبدیل میکند و راه را برای کسانی که به دنبال آن میآیند روشن میسازد.
گابریلا سالاس کابرا
ماهدر هایلهسلاسی، اتیوپی
عکاس
ماهدر هایلهسلاسی، عکاس اتیوپیایی، تلاش میکند در چشماندازی از رودخانههای خشکیده و محصولات کشاورزی نابودشده، نشان دهد که چگونه خشکسالی شدید در کشورش خانوادهها را مجبور کرده است دختران خود را در سنین کودکی به ازدواج دربیاورند؛ موضوعی که برای او جایزه عکاسی معاصر آفریقا در سال ۲۰۲۳ را به ارمغان آورد.
سازمانهای حقوق بشری پیشبینی میکنند که شمار دخترانی که به دلیل بحران اقلیمی در معرض خطر ازدواج کودکان قرار دارند، تا سال ۲۰۵۰ در سراسر جهان یک سوم افزایش یابد.
عکاسی هایلهسلاسی از تاریخ و تجربیات مردمی که هر روز با آنها در ارتباط است و همچنین از تجربیات شخصی خودش الهام میگیرد.
آثار او در بسیاری از نمایشگاههای معتبر، از جمله در دوسالانه عکاسی آفریقا که امسال برگزار شد به نمایش درآمده است.
لزلی لوکو، غنا/ بریتانیا
معمار
فعالیتهای لزلی لوکو برای «دموکراتیکسازی معماری» باعث شد او مدال طلای موسسه سلطنتی معماران بریتانیا – یکی از معتبرترین جوایز معماری در سطح جهان – را در سال ۲۰۲۴ دریافت کند. با این موفقیت او به نخستین زن سیاهپوستی تبدیل شد که از زمان تاسیس این موسسه در سال ۱۸۴۸، این جایزه را دریافت کرده است.
او طی دو دهه گذشته مدافع ورود افرادی به این صنعت بوده که پیشینه آنها کمتر مجال نمایانده شدن در عرصه معماری داشته است.
این چهره دانشگاهی غنایی-اسکاتلندی همچنین به اولین زنی با تبار آفریقایی تبدیل شد که نمایشگاه دوسالانه معماری ونیز را سرپرستی کرد؛ او در این دوسالانه بر موضوعات کربنزدایی و استعمارزدایی تمرکز داشت.
او بنیانگذار موسسه «آیندههای آفریقا» در آکرا است، که به بررسی رابطه معماری، هویت و نژاد میپردازد.
تابآوری توانایی پایبند ماندن به مسیر در بلندمدت است – حتی در برابر بیتفاوتی، که اغلب تحمل آن سختتر از مخالفت است.
لزلی لوکو
گرلین ام. جوزف، هائیتی
فعال حقوق مهاجران
گرلین ام. جوزف که در نقطه تلاقی سیاست و نژاد در ایالات متحده فعالیت میکند، از مدافعان حقوق مهاجران است.
او بنیانگذار ائتلاف موسوم به «پل هائیتی» است که توسط زنان رهبری میشود و بر افراد با تبار آفریقایی تمرکز دارد.
این ائتلاف امسال تحت رهبری او علیه دونالد ترامپ شکایت کیفری تنظیم کرد. این اقدام در پی اظهارات بیاساس ترامپ درباره «خوردن حیوانات خانگی» توسط مهاجران هائیتی صورت گرفت که در جریان سخنرانی او در کمپین انتخاباتیاش در اسپرینگفیلد، اوهایو، مطرح شده بود.
جوزف مدتهاست که از منتقدان صریح روند مداوم اخراج مهاجران هائیتی بوده است. سازمان او اخیرا از دولت بایدن خواسته است تا بازگرداندن پناهجویانی را که از خشونت گروههای تبهکار در هائیتی به ایالات متحده فرار میکنند، متوقف کند.
آرونا روی، هند
فعال اجتماعی
آرونا روی، فعال حقوق فقرا در هند، شغل خود در خدمات دولتی را ترک کرد تا ارتباط مستقیمتری با جوامع روستایی برقرار کند.
او یکی از بنیانگذاران سازمان مردمی «انجمن توانمندسازی کارگران و کشاورزان» (MKSS) است که بر شفافیت و دستمزدهای عادلانه تمرکز دارد و در تصویب قانون مهم سال ۲۰۰۵ که به شهروندان امکان میدهد دولت را پاسخگو کنند، نقش کلیدی ایفا کرد.
روی در طول چهار دهه، در خط مقدم ابتکارات مردمی قرار داشته و جوایز متعددی از جمله جایزه رامون مگسیسی را دریافت کرده است که اغلب از آن به عنوان «جایزه نوبل آسیا» یاد میشود.
او رئیس فدراسیون ملی زنان هند است و امسال زندگینامه خود را با عنوان «مسئله شخصی مسئله سیاسی است» منتشر کرده است.
غرق شدن در طرحهای کلان، اغلب باعث میشود از دیدن رویای کنار دستمان باز بمانیم.
آرونا روی
ایدانیا دل ریو، کوبا
کارآفرین مد
کلاندستینا اولین برند مستقل مد از کوبا است که لباسهای خود را به صورت آنلاین به بازار جهانی عرضه میکند. ایدانیا دل ریو، طراح گرافیک، یکی از بنیانگذاران این برند بوده است.
این شرکت زمانی تاسیس شد که رئیسجمهور رائول کاسترو مقررات مربوط به کسبوکارها و تجارتهای مستقل را تسهیل کرد.
محصولات این شرکت توسط گروهی از طراحان مستقر در هاوانا ساخته میشوند که عمدتا زن هستند. این محصولات با هدف تجلیل از فرهنگ کوبا و قدردانی از خلاقیت مردمان این جزیره طراحی میشوند. دل ریو بازیافت خلاقانه را در زنجیره تولید شرکت ادغام کرده و بر روشهای پایدار تمرکز دارد.
او که فارغالتحصیل موسسه طراحی هاوانا (ISDI) است، پیش از آغاز کسبوکار مد، برای گالریها، تئاترها و جشنوارهها پوستر طراحی میکرد.
ماریا ترزا هورتا، پرتغال
شاعر
ماریا ترزا هورتا، نویسنده و روزنامهنگار، یکی از برجستهترین فمینیستهای پرتغالی است که بسیاری از آثارش جایزه دریافت کردهاند. اما احتمالا او در سطح بینالمللی بیش از هر چیز به عنوان یکی از نویسندگان کتاب تحسینشده «نامههای جدید پرتغالی» شناخته میشود.
این مجموعه که شامل داستان، شعر و ادبیات اروتیک بود، در سال ۱۹۷۲ بهسرعت توسط دولت اقتدارگرای وقت پرتغال ممنوع شد و هورتا و همکاران نویسندهاش به اتهام بیحیایی و «سوءاستفاده از آزادی مطبوعات» محاکمه شدند.
این پرونده خبرساز که با عنوان «سه ماریا» شناخته میشد، اعتراضاتی را در سراسر جهان برانگیخت.
محاکمه آنها در پی انقلاب میخک در سال ۱۹۷۴ که به سرنگونی رژیم منجر شد، پایان یافت. امسال پنجاهمین سالگرد آن لحظه تاریخی است.
الگا رودنیوا، اوکراین
بنیانگذار مرکز «انسانهای فوقالعاده»
در پی تهاجم روسیه به اوکراین، الگا رودنیوا احساس کرد که باید برای کمک به زخمیهای این درگیری کاری انجام دهد.
در نگاه بسیاری از افراد، کسانی که در میدان نبرد اعضای بدن خود را از دست داده بودند، بهعنوان قربانی دیده میشدند. اما از نظر رودنیوا، آنها «انسانهای فوقالعاده»ای بودند که شایسته کمکهایی بودند که از دست او ساخته بود.
او مرکز تروما «انسانهای فوقالعاده» را در شهر لویو تاسیس کرد و به عنوان مدیرعامل، همراه با تیمی از متخصصان، آن را اداره میکند. این مرکز به بیماران اعضای مصنوعی ارائه میدهد و به تازگی یک مرکز توانبخشی نیز راهاندازی کرده است.
بیش از هزار نفر در دو سال اول فعالیت این مرکز از خدمات آن بهرهمند شدهاند.
استقامت یعنی صبح به صبح با صدای آژیر حمله هوایی بیدار شوی و همچنان برای کشورت بجنگی. استقامت یعنی به جای ماندن در سوال «چرا من؟» سعی کنی دوباره پاسخی برای سوال «برای چه؟» پیدا کنی. استقامت یعنی اگرچه هر روز امکانات کمتری در اختیار داری، به دنبال راههایی برای انجام کارهای بیشتری باشی.
الگا رودنیوا
ذکیه خدادادی، افغانستان
تکواندوکار در مسابقات پارالمپیک
ذکیه خدادادی با کسب مدال در مسابقات پارالمپیک پاریس ۲۰۲۴، به عنوان نخستین عضو تیم پناهندگان پارالمپیک تاریخساز شد.
این ورزشکار که بدون یک ساعد متولد شده است، از سن ۱۱ سالگی به طور مخفیانه در یک باشگاه پنهان در زادگاهش هرات، در غرب افغانستان، به تمرین تکواندو پرداخت.
در پی بازگشت طالبان به قدرت در سال ۲۰۲۱، او ابتدا از فرصت شرکت در اولین پارالمپیک خود در توکیو محروم شد.
اما با مداخله کمیته بینالمللی پارالمپیک و حمایت فرانسه، او با امنیت از افغانستان خارج شد و به اولین زن ورزشکار افغان تبدیل شد که پس از تسلط طالبان، در یک رویداد ورزشی بینالمللی شرکت کرد.
مسیر دستیابی من به مدال المپیک از قدرت استقامت زنان افغان، زنان پناهنده، و هر زن دیگری سخن میگوید. ما با تسلیم نشدن، نشان میدهیم که هیچ کاری نیست که یک زن نتواند انجام دهد.
ذکیه خدادادی
مهرنگ بلوچ، پاکستان
پزشک و فعال سیاسی
در میان صدها زنی که در تظاهرات مختلف در سراسر پاکستان شرکت کردهاند، مهرنگ بلوچ نیز حضور دارد که علیه ناپدید شدنهای اجباری ادعاشده در استان بلوچستان اعتراض میکند.
درخواست او برای عدالت پس از طرح این ادعا مطرح شد که پدرش در سال ۲۰۰۹ توسط نیروهای امنیتی بازداشت و جسد او دو سال بعد در شرایطی پیدا شد که نشانههایی از شکنجه در آن به چشم میخورد.
اواخر سال ۲۰۲۳، بلوچ صدها زن را در یک راهپیمایی ۱۶۰۰ کیلومتری به سوی پایتخت، اسلامآباد، هدایت کرد تا خواستار اطلاعاتی درباره محل نگهداری اعضای خانوادههایشان شوند. او در طول این سفر دو بار بازداشت شد.
معترضان در استان بلوچستان، که صحنه یک شورش ملیگرایانه طولانیمدت است، میگویند عزیزانشان در جریان عملیات ضدشورش توسط نیروهای امنیتی پاکستان بازداشت و کشته شدهاند. مقامات در اسلامآباد این اتهامات را رد میکنند.
این پزشک از آن زمان به یک فعال برجسته تبدیل شده است و زیر پرچم گروه حقوق بشری خود به نام «کمیته همبستگی بلوچ» (BYC) فعالیت میکند. تلاشهای او در زمینه حقوق بشر باعث شد که از او در فهرست تایم، ۱۰۰ رهبر نوظهور تاثیرگذار در سال ۲۰۲۴ تقدیر شود.
سامیا، سوریه
مشاور روان شناسی
سامیا، کارشناس روانشناسی – که بیبیسی برای حفظ امنیت شخصی او هویتش را مخفی نگه داشته شده است – از سوریهایی که با آسیبهای روانی ناشی از سالها جنگ و درگیری مواجه هستند، حمایت میکند.
جنگ داخلی طولانیمدت صدها هزار نفر را به کام مرگ کشانده است و بسیاری از بازماندگان اغلب در شرایط وخیمی زندگی میکنند و با مشکلات سلامت روان مانند افسردگی و اضطراب دست و پنجه نرم میکنند.
سامیا در یک کلینیک سلامت روان که توسط کمیته بینالمللی نجات مدیریت میشود، برای آوارگان و خانوادههایشان در یک اردوگاه پناهندگان در شمال شرقی سوریه جلسات مشاوره برگزار میکند.
علیرغم کمبود منابع، او همچنان به بهبود سلامت روان بیمارانش متعهد است و بر افزایش آگاهی در شرایط بحرانی تاکید دارد.
آلیسون فلیکس، آمریکا
ورزشکار دو و میدانی
با رکورد ۲۰ مدال قهرمانی جهان و ۱۱ مدال المپیک، آلیسون فلیکس پرافتخارترین ورزشکار دو و میدانی در تاریخ است.
پس از تجربه پرهاکلامپسی و زایمان زودرس دخترش، او به یکی از مدافعان سرسخت حقوق سلامت مادران تبدیل شد. اکنون او برای کمک به بهبود مراقبتهای بهداشتی برای زنان سیاهپوست در ایالات متحده، از ملیندا فرنچ گیت یک کمک ۲۰ میلیون دلاری دریافت کرده است.
این ورزشکار بازنشسته نقش کلیدی در افتتاح اولین مهدکودک دهکده المپیک در بازیهای پاریس ۲۰۲۴ داشت.
همچنین امسال، او به عضویت کمیسیون ورزشکاران کمیته بینالمللی المپیک انتخاب شد و شرکت مدیریت ورزشی خود را که به طور خاص بر ورزش زنان تمرکز دارد، راهاندازی کرد.
استقامت به معنای یافتن قدرت و زیبایی برای رویارویی مستقیم با موقعیتهای دشوار و استفاده از ناکامیها برای پیشروی است.
آلیسون فلیکس
شهرنوش پارسیپور، ایران/ آمریکا
نویسنده و مترجم
شهرنوش پارسیپور، یکی از برجستهترین رماننویسان ایران، در آثار خود به مسائلی مانند سرکوب جنسی زنان و طغیان در جامعه مردسالار پرداخته که تابو محسوب میشوند.
او فعالیت حرفهای خود را بهعنوان داستاننویس و تهیهکننده در رادیو تلویزیون ملی ایران آغاز کرد، اما پیش از انقلاب ۱۳۵۷ در اعتراض به اعدام دو شاعر استعفا داد. این اقدام منجر به اولین بازداشت او شد.
پس از انقلاب، آثار او به شکل گستردهای در ایران ممنوع شد و پارسیپور بار دیگر به دلیل اشاره آشکار به مسئله بکارت در رمان «زنان بدون مردان» زندانی شد. بعدها در خارج از ایران از این رمان یک فیلم بلند اقتباس شد.
پارسیپور تجربه زندان خود را در نوشتههایش بازگو کرده است و از سال ۱۹۹۴ در ایالات متحده در تبعید زندگی میکند.
هلن مالینو، بریتانیا
از بنیانگذاران «زنان برجسته ولز»
پیش از سال ۲۰۲۱، هیچ مجسمهای در ولز به زنان ولزی نامدار اختصاص داده نشده بود.
در پاسخ به این مسئله، هلن مالینو، وکیل، سازمان غیرانتفاعی «زنان برجسته ولز» را بنیانگذاری کرد. این سازمان با هدف بهبود نمایندگی عمومی زنان ولزی و تجلیل از مشارکتها و دستاوردهای آنها تاسیس شده است.
بر اساس پیشنهادات مردمی، مالینو و گروهش برای ساخت و نصب پنج مجسمه از زنان ولزی برنامهریزی کردند تا اطمینان حاصل شود که سرگذشت آنها فراموش نشود.
این گروه تاکنون چهار مجسمه نصب کردهاند. اولین مجسمه متعلق به بتی کمپبل، اولین مدیر سیاهپوست مدرسه در ولز، در کاردیف بود و پس از آن الین مورگان در مانتین اش، کرانوگوون در لانگرانوگ، و لیدی روندا در نیوپورت نصب شدند.
حمیده امان، افغانستان
کارآفرین رسانه و آموزش
وقتی طالبان دختران افغان را از دسترسی به آموزش متوسطه محروم کردند، حمیده امان، کارآفرین رسانهای، تصمیم گرفت آکادمی بیگم را راهاندازی کند؛ فضایی آنلاین که برای دانشآموزان محروم از مدرسه، دورههای چندرسانهای رایگان ارائه میدهد.
در سال گذشته، این پلتفرم آموزشی بیش از هشت هزار و پانصد ویدیو به زبانهای دری و پشتو ارائه کرده است که برنامههای درسی مدارس برای پایههای هفتم تا دوازدهم را پوشش میدهد.
در ماه مارس، امان شبکه بیگم تیوی را راهاندازی کرد؛ یک کانال آموزشی که دورههای آکادمی بیگم را از طریق ماهواره پخش میکند.
این سرویس پس از پروژه رادیو بیگم او راهاندازی شد؛ ایستگاهی که پس از تسلط طالبان در سال ۲۰۲۱، توسط زنان و برای زنان ایجاد شد.
سونیتا ویلیامز، آمریکا
فضانورد
زمانی که فضانورد ناسا، سونیتا ویلیامز، در ۵ ژوئن سوار فضاپیمای بوئینگ استارلاینر شد، انتظار داشت که یک ماموریت هشت روزه به ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) را آغاز کند.
اما به دنبال بروز چندین نقص فنی در فضاپیما، به ویلیامز و همکارش بری ویلمور اطلاع داده شد که تا فوریه ۲۰۲۵ به زمین باز نخواهند گشت.
ویلیامز، خلبان هلیکوپتر بازنشسته نیروی دریایی و دارنده رکورد بیشترین پیادهروی فضایی توسط یک زن، در سال ۲۰۰۷ به اولین فردی تبدیل شد که یک ماراتن را در فضا دوید.
او با وجود اینکه اکنون ۴۰۰ کیلومتر بالاتر از زمین دور از دوستان و خانواده است، با استقامت و نگرشی مثبت اقامت طولانیمدت خود را پذیرفته و فضاپیما را «مکان شاد» خود توصیف کرده است.
سوبین پارک، کره جنوبی
بنیانگذار «استر کراشر کلاب»
وقتی سوبین پارک، که از ویلچر استفاده میکند، متوجه شد بسیاری از مکانها در سئول برای او قابل دسترسی نیستند، از مهارتهای خود بهعنوان مدیر سابق پروژههای فناوری اطلاعات استفاده کرد تا این مسئله را برجسته کند.
پارک یکی از بنیانگذاران Stair Crusher Club (باشگاه نابودگر پلهها) است؛ یک پروژه غیرانتفاعی که اطلاعات مربوط به مسیرهای نامناسب برای ویلچر و مکانهایی که در کره جنوبی دسترسی بدون پله به آنها وجود ندارد را جمعآوری میکند.
هدف از این پروژه فراهم کردن نقشه دسترسیپذیری برای کاربرانش است.
تا کنون بیش از دو هزار شهروند از طریق رویدادهای «استیر کراشر کلاب» به پایگاه داده آنها کمک کردهاند و دسترسپذیری ۱۴ هزار مکان در سراسر کشور بررسی شده است.
هانا-راوایتی مایپی-کلارک، نیوزیلند
سیاستمدار
هانا-راوایتی مایپی-کلارک در سن ۲۲ سالگی به جوانترین زن مائوری تبدیل شد که تاکنون به پارلمان نیوزیلند راه یافته است.
او در نخستین سخنرانی خود، به اجرای معروف هاكا، رقص آیینی مائوری پرداخت و خواستار افزایش نمایندگی صداهای بومی شد. او اخیرا یک هاكا دیگر را رهبری کرد که در اعتراض به یک لایحه بحثبرانگیز، باعث توقف فعالیت پارلمان شد.
مایپی-کلارک با شور و اشتیاق از حقوق مائوری، حفظ فرهنگ و مقابله با معضلات محیط زیستی دفاع میکند. او در ۱۷ سالگی نخستین کتاب خود را درباره تقویم قمری مائوری منتشر کرد.
او امسال به خاطر تلاشهایش برای تقویت صداهای جوانان بومی در سیاست، جایزه معتبر «سیاستمدار سال» را از سوی سازمان «یک دنیای جوان» دریافت کرد.
زنان در حوزه سیاست، چه در سطح محلی، و چه در سطح ملی و جهانی باید درهایی را بشکنند که میدانند به آن اماکن دعوت نشدهاند.
هانا-راوایتی مایپی-کلارک
رزا واسکز اسپینوزا، پرو
زیستشیمیدان
رزا واسکز اسپینوزا، دانشمند و زیستشیمیدان، با الهام از دانش و خرد مادربزرگش بهعنوان یک درمانگر سنتی، دوران حرفهای خود را صرف ترکیب علم پیشرفته و دانش سنتی برای حفاظت از تنوع زیستی در آمازون، پرو، کرده است.
بهعنوان بنیانگذار سازمان تحقیقات بینالمللی آمازون، او برای بررسی تنوع زیستی دستنخورده جنگلهای آمازون، با جوامع بومی همکاری میکند.
اسپینوزا که اغلب به اکوسیستمهای دورافتاده زمین سفر میکند، در جریان تحقیقات خود به کشف باکتریهای جدید در «رودخانه جوشان» افسانهای آمازون پرداخته و نخستین تحلیل شیمیایی زنبورهای بدون نیش و عسل دارویی در پرو را رهبری کرده است.
او همچنین سفیر بینالمللی مردم آشانینکا، یکی از بزرگترین گروههای بومی آمریکای جنوبی، است.
اولگا اولفیرنکو ، اوکراین
کشاورز
با مرگ پدرش در سال ۲۰۱۵، اولگا اولفیرنکو تصمیم گرفت رویای او برای راهاندازی یک مزرعه را محقق کند. او کارش را با خرید دام آغاز کرد اما خیلی زود با مشکلات مالی مواجه شد و مجبور شد تمام حیوانات را بفروشد.
اما او نمیخواست از آرزوهای پدرش دست بکشد – پدری که در خط مقدم در دونباس در حین انجام وظیفه به عنوان فرمانده واحد ویژه نیروی دریایی کشته شد.
سال گذشته، او یک طرح تجاری تهیه کرد تا از محل صندوق کهنهسربازان اوکراین درخواست وام کند و موفق شد.
اولفیرنکو فعالیت مزرعه خود را دوباره آغاز کرد و تمرکزش را بر مدرنسازی، استفاده از فناوریهای جدید کشاورزی و ایجاد شغل برای جامعه محلی معطوف کرد. او در این منطقه به خاطر ابتکار و رهبریاش به عنوان یک منبع الهام شناخته میشود.
کریستینا عاصی، لبنان
عکاسخبرنگار
کریستینا عاصی، عکاس خبری، در دهه ۱۹۹۰ در لبنان بزرگ شد؛ دورهای از بیثباتی مداوم پس از جنگ داخلی. این تجربه برای او انگیزهای شد تا به ثبت درگیریها و پوشش داستانهای ناگفته جنگ بپردازد.
زندگی او در اکتبر ۲۰۲۳ به خاطر مجروحیت شدید در پی یکی از حملههای اسرائیل به جنوب لبنان به طور غمانگیزی تغییر کرد.
انفجار باعث کشته شدن همکار روزنامهنگارش عصام عبدالله و زخمی شدن پنج همکار دیگر شد، و چندی بعد در نتیجه جراحات، یکی از پاهای عاصی قطع شد.
این تجربه او را به مدافع ایمنی روزنامهنگاران تبدیل کرد و او شرکت خود در حمل مشعل المپیک ۲۰۲۴ در پاریس را به تمامی روزنامهنگارانی تقدیم کرد که در حین انجام وظیفه جانشان را از دست دادهاند.
لوردس بارتو، برزیل
مدافع حقوق کارگران جنسی
لوردس بارتو، که از بسیاری از کمپینها پشتیبانی میکند، زندگی خود را وقف دفاع از حقوق بهتر برای کارگران جنسی در برزیل کرده است.
او فعالیتهای خود را در بلم دو پارا در منطقه آمازون آغاز کرد و سپس در دهه ۱۹۸۰ شبکه برزیلی روسپیها را بنیانگذاری کرد که یکی از نخستین جنبشهای سازمانیافته کارگران جنسی در آمریکای لاتین محسوب میشود.
بارتو، که اکنون در دهه ۸۰ سالگی زندگی خود است، در چند دهه گذشته با تعصبات مختلف مبارزه کرده است.
او در ایجاد سیاستهای پیشگیری از اچآیوی در کشور نقش کلیدی داشت و برای جلوگیری از شیوع این ویروس در میان جوامع معدنکاری طلا فعالیت کرد. او در سال ۲۰۲۳ زندگینامه خود را منتشر کرد.
باشد که داستانهای ما ارزشمند شمرده شوند و خاموش نگردند: نقش زنان در جهان، با توانایی عظیمشان برای رویاپردازی، دستیابی، تفکر و تحول جامعه.
لوردس بارتو
سارا برکای، بریتانیا/ اریتره
طراح کیتهای علمی دستساز
سارا برکای، که خانوادهاش اصالتا اهل اریتره است، خود در سودان به دنیا آمده و در لندن بزرگ شده است. او نخستین نفر از خانوادهاش بود که به دانشگاه رفت و در آنجا به مطالعه رشد کودک پرداخت.
او بنیانگذار شرکت اجتماعی «امبسا پلی» است که برای کودکان کیتهای آموزشی دستساز طراحی میکند و آنها را تشویق میکند تا در طراحی اسباببازیها مشارکت داشته باشند.
برکای از طریق فعالیتهایش، برای کودکان خارج از مدرسه در کشورهای مختلف این فرصت را فراهم میکند تا از طریق بازی به آموزش دسترسی پیدا کنند. او این ایده را در سال ۲۰۱۹، هنگامی که برگزاری کارگاههای STEM برای کودکان آواره در اتیوپی و اریتره، مطرح کرد.
از ایدههای نوآورانه او بارها تقدیر شده و نامش به خاطر تاثیرات اجتماعی در فهرست «۳۰ شخص زیر ۳۰ سال فوربز» قرار گرفته است.
تابآوری، خوشبینی در عمل است – تعهدی استوار به آیندهای بهتر که در عشق ریشه دارد.
سارا برکای
۱۰۰ زن چیست؟
بیبیسی ۱۰۰ زن هر سال ۱۰۰ زن تاثیرگذار و الهامبخش را از سراسر جهان معرفی میکند. ما با تولید مستندها، گزارشها، مقالات خبری و مصاحبه، داستانهایی را روایت میکنیم که زنان را در مرکز توجه قرار میدهند. این مطالب در تمام پلتفرمهای بیبیسی منتشر و پخش میشوند.
بیبیسی ۱۰۰ زن را در اینستاگرام و فیسبوک دنبال کنید. با استفاده از BBC100Women# به گفتگو بپیوندید.
صد زن چگونه انتخاب شدند؟
تیم بیبیسی ۱۰۰ زن، فهرستی کوتاه را بر اساس نامهایی که از طریق تحقیقات جمعآوری شده و توسط شبکه ۴۱ زبان سرویس جهانی بیبیسی و همچنین بیبیسی مدیا اکشن پیشنهاد شده بودند، تهیه کرد.
ما به دنبال افرادی بودیم که در ۱۲ ماه گذشته در صدر اخبار بودهاند یا بر ماجراهای مهم تاثیر گذاشتهاند. در روند انتخاب، همچنین کسانی مد نظر بودهاند که داستانهای الهامبخشی برای گفتن دارند یا به دستاوردهای مهمی رسیدهاند و جوامع خود را به نوعی تحت تاثیر قرار دادهاند، اما لزوما خبرساز نشدهاند.
مجموعهای از نامها نیز بر اساس موضوع امسال، یعنی تابآوری، ارزیابی شدند. ما خواستیم تاثیرات سال جاری بر زنان سراسر جهان را با انتخاب زنانی که با تابآوری خود برای تغییر تلاش میکنند و زندگیها را در سطح جامعه یا جهان بهبود میبخشند، به رسمیت بشناسیم. همچنین نام زنانی که در حوزه تغییرات اقلیمی فعالیت میکنند بررسی شد، که از میان آنها گروهی از پیشگامان اقلیمی و دیگر رهبران محیطزیستی انتخاب شدند.
ما صداهایی را از سراسر طیف سیاسی و از تمامی بخشهای جامعه نمایندگی کردهایم و نامهایی را بررسی کردهایم که به موضوعاتی با دیدگاههای متفاوت و متضاد پرداختهاند.
این فهرست همچنین پیش از انتخاب نامهای نهایی، از نظر نمایندگی منطقهای و بیطرفی کامل مورد بررسی قرار گرفت. همه این زنان رضایتشان را برای حضور در فهرست اعلام کردهاند.