ساره امیری؛ دختر بلوچی که وزیر آموزشوپرورش امارات شد، کیست؟
«ساره امیری»، دختر بلوچ و ایرانیالاصل، از طرف حاکم دبی بهعنوان وزیر آموزشوپرورش کشور امارات متحده عربی انتخاب شده است. او در سال ۱۳۹۶ نیز بهعنوان وزیر علوم پیشرفته این کشور انتخاب شد و علاوهبر پست وزیر علوم پیشرفته این کشور، ریاست تیم اکتشاف مریخ و رییس شورای دانشمندان این کشور را به عهده گرفت. ساره امیری در سال ۱۳۹۹ که امارات کاوشگر امید را به فضا پرتاب کرد نیز، بهعنوان یکی از مدیران این پروژه معرفی شد.
***
او پیشتر بهعنوان یکی از ۵۰ دانشمند جوان دنیا شناخته شده بود. خانواده امیری پس از انقلاب ۱۳۵۷ از سیستانوبلوچستان به امارات متحده عربی مهاجرت کردهاند و ساره در سال ۱۳۶۷ در امارات متولد شده است.
«محمد بلوچزهی»، بخشدار مرکزی «نیکشهر» استان سیستانوبلوچستان، همزمان با انتشار خبر سمت وزارت علوم پیشرفته برای ساره امیری در سال ۱۳۹۶، در صفحه توییتر خود توضیح داد طایفه «امیری» و بسیاری دیگر از طوایف بلوچستان ایران، مقیم کشورهای عربی هستند. به نوشته او، بسیاری از بلوچهای ایرانی با بلوچهای ساکن کشورهایی مثل امارات و عمان خویشاوند هستند، با هم مراوده دارند و در این کشورها توانستهاند منصب و مقام به دست آورند و موفق باشند.
مهاجرت بلوچها اما سابقهای طولانی دارد. در دوران پهلوی اول، زمان رضا خان، بسیاری از بلوچها از محل زندگی خود به کشورهای مختلف، ازجمله کشورهای حاشیه خلیج فارس کوچ کردند. در آن زمان بافت جمعیتی شهرهای مختلف بلوچستان قرار بود تغییر کند. حالا چندین نسل از بلوچها در کشورهای دیگر زندگی میکنند و اگرچه در ایران نمیتوانند به مناصب عالی دست یابند، اما این خسران را در کشورهای دیگر جبران کردهاند.
ساره امیری وقتی دبیرستان را تمام کرد، به دانشگاه آمریکایی «شارجه» رفت و مدرک مهندسی کامپیوتر خود را در سال ۲۰۰۸ گرفت. او در سال ۲۰۱۴ در همین رشته کارشناسی ارشد را تمام کرد و بعد از تحصیل، مدیریت سیستمهای پیشرفته در مرکز فضایی «راشد بن محمد» را در اختیار گرفت.
او از سال ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ رییس بخش توسعه و پژوهشهای این مرکز هم بود. امیری در سال ۲۰۰۹ در تیم برنامهریزی سیستم کنترل از راه دور ماهواره «دبیست ۱» مشغول به فعالیت بود و همین نقش را در راهاندازی ماهواره «دبیست ۲» بر عهده داشت. او در سال ۲۰۲۰ بهعنوان یکی از مدیران پروژه کاوشگر مریخپیمای امید مشغولبهکار بود و حالا به وزارت آموزشوپرورش امارات منصوب شده است.
امیری پیشتر گفته بود، مساله جنسیت هیچوقت برای او چالش به حساب نیامده است: «بیشتر فارغالتحصیلان دانشگاهها و ۵۰ درصد کارکنان سازمانهای فضایی در امارات زنان هستند. در نتیجه، ما بهشکل معمول این میزان از حجم نابرابری را که در جهان وجود دارد، نمیبینیم. بهشکل بسیار جالبی وقتی من با همتایان خارجی خود دیدار میکنم، معمولا من تنها زن در اتاق هستم.»
به روایت او، زنان اماراتی درحالحاضر میتوانند در زمینههای فضایی و اکتشاف مریخ فعالیت کنند: «زنان در امارات تبدیل به اعضای فعال در جامعه و بازار کار شدهاند. برای مشارکت در این قبیل برنامههای علمی، دیگر تفاوتی میان دختران و پسران وجود ندارد.»
ایرانوایر پیشتر در گزارشی، ساره امیری را با عنوان یکی از زنان تاثیرگذار ایران معرفی کرده بود.