سه پزشک زن از ترکهای ایران در اعتراضات سال گذشته کشته شده اند
سه پزشک زن با نامهای آیدا رستمی اهل گرگان، پریسا بهمنی اهل زنجان و آیلار حقی اهل تبریز و سه پزشک مرد با نامهای ابراهیم ریگی اهل زاهدان، مسعود احمدزاده و آزاد حسینپوری هر دو اهل مهاباد در اعتراضات سال گذشته کشته شدند.
هر سه پزشک زن از ترکهای ایران و یکی از پزشکان مرد بلوچ و دو پزشک مرد دیگر نیز کرد بودند و 25 تیر روز تولد آیدا رستمی زیادلوی قاجار است که نامش مترادف شرافتی است که پزشکان بدان سوگند خوردهاند.
بخشی مهمی از تاریخ ایران و آذربایجان با نام طایفه زیادلوی قاجار یا همان زیادخان اوغوللاری گره خورده است و نام اکثر آنها با شرافت و شجاعت همراه شده است. فرزندان زیادخان به مدت سیصد سال (از اوایل صفویه تا اوایل قاجار) حاکم یا همان بیگلربیگی منطقه گنجه و قاراباغ بودند. جوادخان آخرین حکمران طایفه زیادلوی قاجار بود که مقاومتی قهرمانانه در برابر قشون روس از خود نشان داد و بیش از دویست هزار نظامی روس را سالها در دروازه گنجه نگهداشت و در همان جنگها به همراه پسرش کشته شد تا نامش برای همیشه در تاریخ ما بدرخشد.
با کشته شدن جوادخان دوره حاکمیت طایفه زیادلو به اتمام رسید ولی فرزندان آنها تا یکصد سال بعد نیز نقش تعیین کنندهای در عرصه سیاست داشتند و اسماعیلخان و عادلخان از ارکان جمهوری اول آذربایجان در سال 1918 بودند و حالا با گذشت صد سال از افتخار آفرینی آنها، آیدا رستمی یاد آن شجاعان شریف تاریخ را زنده کرده است.
همچنین پرونده زوجی از پزشکان تورک حمید قرهحسنلو و فرزانه قرهحسنلو که به دست داشتن در قتل یک بسیجی متهم شده بودند. آقای قرهحسنلو که پس از شرکت در مراسم چهلم حدیث نجفی، از کشتهشدگان اعتراضات در کرج، به همراه فرزانه قرهحسنلو، همسرش، با ضرب و شتم شدید مقابل چشمان کودک خردسال خود بازداشت شد، یکی از افرادی است که در پرونده کشته شدن روحالله عجمیان دادگاهی شدهاند.
خانواده زوج قرهحسنلو در نامهای در این باره نوشتند که «جرم آنها چیزی جز شرکت در مراسم چهلم حدیث نجفی نبود، نیست. از بد حادثه در مسیر بازگشت با صحنه ضرب و جرح یک بسیجی به نام روحالله عجمیان مواجه میشوند که بعدتر فوت میکند.»
در این نامه تأکید شده است: «حتی فیلمهای ناقص و بریدهبریده سیستم امنیتی جمهوری اسلامی هم تأیید میکند که زوج قرهحسنلو در آن صحنه اقدامی نکردهاند. حالا با این اتهام که چرا دکتر انساندوست جان آن بسیجی را در بلوا نجات نداده است، او باید» مجازات شود.
پس از آن خبر رسید که بر اساس حکم دادگاه انقلاب، آقای قرهحسنلو به اتهام «مشارکت» در کشته شدن روحالله عجمیان به اعدام، و فرزانه همسرش، به ۲۵ سال حبس و زندان در شهری دوردست محکوم شده است.
صدور حکم اعدام برای حمید قرهحسنلو با واکنش گسترده بینالمللی همراه بود تا جایی که ۱۳ دی ۱۴۰۱، امیر هاشمی، مدیر روابط عمومی دیوان عالی جمهوری اسلامی، در پیامی توئیتری از تصمیمگیری این دیوان در مورد فرجامخواهی ۱۶ متهم پرونده کشته شدن عجمیان در کمالشهر کرج خبر داد.
در پی این فشارها، روز ۲۸ فروردین خبر صدور احکام تازهای برای بازداشتشدگان پرونده کشته شدن روحالله عجمیان، از جمله زوج قرهحسنلو، منتشر شد.
بر اساس این خبر، حمید قرهحسنلو به «۱۵ سال حبس در تبعید در یزد» و فرزانه قرهحسنلو به «۵ سال حبس در تبعید در مشهد» محکوم شدند.