رایحه ربیعی، سعید عابد، زینب جعفری؛ آتش به اختیارها چگونه تربیت میشوند؟
جمهوری اسلامی سالهاست ادعا میکند حجاب در ایران نه فقط به دلیل شریعت اسلامی که «به درخواست» عامه مردم است که «اجباری» است؛ حکومت اما برای اجرای این «اجبار» بیش از چهل سال است که فضای عمومی جامعه را تبدیل به میدان جنگ با زنان کرده است.
تلاش برای مبارزه با حجاب اجباری از تیرماه سال ۱۳۵۹، همزمان با فرمان «روحالله خمینی»، بنیانگذار جمهوری اسلامی، برای اجباری کردن حجاب اجباری با راهپیمایی در مخالفت با این فرمان آغاز شد و تا به امروز ادامه پیدا کرده است. این مبارزه اما چند سالیاست که به انحای مختلف ابعاد گستردهتری یافته است. دیگر نه فقط گروههای فعال در زمینه حقوق زنان که تک تک شهروندان بیاعتقاد به لزوم رعایت پوشش مدنظر حاکمیت هستند که از اجرای آن سرباز میزنند.
تا پیش از سال ۱۳۹۷ و طرح موضوع «جهاد تبیین» در بیانیه «گام دوم انقلاب» از سوی رهبر جمهوری اسلامی٬، عموما حکومت بخشی از نیروهای انتظامی را با عنوانهای مختلف از «کمیته» تا «گشت ارشاد» تا نیروهای بسیج را برای کنترل پوشش زنان به خیابانها میفرستاد.
پس از آن اما، تک تک «آتش به اختیاران» رهبری خود را واجد شرایط برای برخورد با زنانی دانستند که تن به پوشش معیار مورد نظر جمهوری اسلامی نمیدادند.
از سوی دیگر نیز، زنانی که از سوی حاکمیت بدحجاب یا بیحجاب قلمداد میشوند،٬ تن به سکوت در مقابل این «آمرین به معروف و ناهیان از منکر» ندادند، به دخالت آنها اعتراض میکردند و تصاویر این اعتراضات را در شبکههای اجتماعی منتشر کردند.
مردم علیه مردم؟
برخی از منتقدان این نحوه مبارزه با حجاب اجباری، از روبهروی هم قرار گرفتن مردم ابراز نگرانی میکردند و معتقد بودند این راهکار موجب افزایش شکافهای اجتماعی میشود.
حاکمیت اسلامی اما با حمایت تمام قد از «آتش به اختیاران» و «آمران به معروف» نشان داد که از افزایش سطح تنش در جامعه استقبال میکند.
زینب جعفری که رسانههای نزدیک به حاکمیت او را معلم معرفی کرده بودند، توسط ستاد امر به معروف و نهی از منکر به عنوان «سفیر کشوریِ جهاد تبیینِ طرح عفاف و حجاب» معرفی شد.
او نهم مرداد امسال با یکی از مسافران زن قطار تهران – یزد درگیری فیزیکی پیدا کرده بود. زینب جعفری که نه از سوی دیگر مسافران و نه از سوی خدمه و رییس قطار مورد حمایت قرار نگرفته بود،٬ در یزد شکایت کرد. پانزدهم همان ماه، دادسرای یزد اطلاعیهای صادر کرد که در آن آمده بود رییس قطار احضار و از کار خود معلق شده و همچنین دستور شناسایی دیگر «متهمان» این پرونده صادر شده است.
این اولین بار نیست که جمهوری اسلامی از برخوردکنندگان با زنانی که تن به رعایت حجاب معیار جمهوری اسلامی نمیدهند، تقدیر به عمل میآورد.
یک وکیل دادگستری و فعال حقوق زنان ساکن ایران در این رابطه به ایران وایر میگوید: «انتخاب پوشش اسلامی برای بخشهایی از جامعه ایران امری سنتی است. اما حاکمیت با حمایت از عدهای که نه سنتی- مذهبی که در جهت مطامع ایدئولوژی حاکم سعی در ترویج حجاب دارند، آحاد جامعه را مقابل هم قرار میدهد.»