معرفی کتاب: کودکهمسری: بررسی فقهی، حقوقی و سنجش امکان تجریم/ شریف حسنزاده
ازدواج کودکان یا «کودکهمسری» نوعی ازدواج رسمی یا غیررسمی است که در آن فرد پیش از رسیدن به هجده سالگی وارد پیمان زناشویی میشود. حداقل سن ازدواج تعیینشده در قانون در بسیاری از حوزههای قضایی هجده سال است؛ خصوصاً دربارهی دختران؛ حتی بعضاً قرارداشتن در هجده سالگی نیز شامل قانون مذکور میشود. عموماً عبارت «کودکهمسری» دربارهی کودکان دختری به کار میرود که به خاطر اجبار حاصل از سنتهای قومی یا مشکلات اقتصادی خانواده با مردان بزرگسال ازدواج میکنند.
کودکهمسری یا «تزویج ولائی کودک» نوعی نکاح اجباری است که علاوه بر جنبهی تحمیلی آن به واسطهی شرایط خاص کودک و عدم آمادگی او برای ازدواج میتواند پیآمدهای سوئی به دنبال آورد؛ به نحوی که امروزه یکی از مهمترین معضلات اجتماعی بر مبنای دادههای علمی مربوط به پدیدهی کودکهمسری است.
کودکهمسری به علل متعدد اجتماعی و بهداشتی و همچنین به علت سلب آزادی اراده و فقدان قصد کودک مبنی بر انعقاد نکاح محتاج بهرهگیری توأمان از ابزاریهای حقوقی غیرکیفری و کیفری است. سلب آزادی ارادهی طفل، سلب حق بر آموزش او و همچنین علل اجتماعی و بهداشتی از قبیل مرگومیر مادران خردسال بر اثر ناتوانی در حین زایمان، سقط جنین مادران خردسال، افزایش مادران خردسال مطلقه یا بیوه، افزایش فقر و فحشا و غیره همه از عواملیاند که تجریم کودکهمسری را توجیه میکند.
کتاب کودکهمسری: بررسی فقهی، حقوقی و سنجش امکان تجریم با نگاهی فقهی، حقوقی و جرمانگارانه به بحث و بررسی پیرامون نکاح اطفال میپردازد و با رویکردی عملی سعی دارد تا با استفاده از ظرفیتهای قانونی و قواعد فقه و اصول مسلم حاکم بر علم حقوق در ابتدا از لحاظ حقوق مدنی مانعی برای تحقق نکاح اطفال ایجاد و در آخر به وسیلهی قدرت بازدارندگی قوانین جزایی افراد بزرگسال را با عواقب جزایی ازدواج با کودکان آشنا کند. نویسنده با استفاده از زبان فقهی و کاملاً علمی و مستند به قوانین و مقررات کنونی و قواعد مسلم حقوقی، پیشنهادهایی قانونی و راهکاری عملی را در راستای منع تزویج اطفال و اصلاح مادهی ۱۰۴۱ قانون مدنی و کلیهی مواد قانونی مرتبط با ازدواج کودکان ارائه میدهد.
کمیل آزادی در این کتاب ابتدا تعاریفی از مفاهیم اصلی کودکهمسری از مناظر مختلف فقهی، حقوق داخلی و حقوق بینالملل ارائه میکند. سپس شرایط قانونی برای صحت نکاح بررسی میشود. در ادامه چالشهای ازدواج زودهنگام از منظر حقوقی، اجتماعی و بهداشتی تبیین میشود و در پایان ضمن بیان مبانی جرمانگارانه و سنجش امکان جرمانگاری نکاح اطفال، راهکارها و سازوکارهایی در جهت حمایت از کودکان قربانی ازدواج زودهنگام و پیشگیری از وقوع تزویج کودکان مطرح میشود.
نویسنده دربارهی هدفش در نگارش این کتاب میگوید: «انگیزهی من از نوشتن کتاب تبیین ازدواج کودکان از منظر حقوقی و نگاه جرمانگارانه به همسران بزرگسال دخیل در این نوع ازدواجها بود. قبل از تصمیم من به نگارش این کتاب مقالات و کتب مختلف و متعددی در خصوص ازدواج کودکان منتشر شده بود که غالباً این نوع نکاح را از نظر فرهنگی و جامعهشناسی بررسی کرده بودند. مسلماً برای مقابله با نکاح اطفال نگاهی جامع لازم بود که صورتِ سراسرغلط آن را به تصویر بکشد و عمق مسئله را یادآوری کند.»
کتاب به دو بخش «کلیات» و «مبانی جرمانگاری، سنجش امکان تجریم و غیره» تقسیم میشود. در بخش اول و فصل اول نویسنده به «چیستی مفهوم کودک و بلوغ و چیستی ازدواج زودهنگام» میپردازد. فصل دو با عنوان «ارکان و شرایط قانونی برای صحت نکاح» شامل «شرایط عمومی صحت عقود و ارکان خاص صحت عقد نکاح» است. «ازدواج زودهنگام کودکان از منظر فقه اسلامی» عنوان فصل سه است که نویسنده در آن دربارهی دیدگاههای مختلف نسبت به نکاح اطفال و چالشهای ازدواج زودهنگام مینویسد.
در ادامهی کتاب و در فصل اولِ بخش دوم آن با عنوان «تحلیل مبانی جرمانگاری و امکانسنجی تجریم» نویسنده موضوعات «بررسی حقوق و اصول محدودکنندهی جرمانگاری، تحلیل عوامل موجههی جرمانگاری نکاح اطفال، تحلیل تأثیر مداخلهی ابزار کیفری در جلوگیری از تکفل اطفال و امکانسنجی تلقی کودکهمسری به عنوان مصداق کودکآزاری» را بررسی میکند. فصل دو با عنوان «بررسی طرق پیشگیری از نکاح اطفال» به مباحث پیشگیری از نکاح اطفال به مثابهی یک پدیدهی نابهنجار و ظرفیتشناسی نهادهای متولی در جهت پیشگیری از آن میپردازد.
نام کتاب: کودکهمسری؛ بررسی فقهی، حقوقی و سنجش امکان تجریم
نویسنده: کمیل آزادی
ناشر: انتشارات آرون
سال انتشار: ۱۳۹۹