قانون جمهوری اسلامی یعنی تایید کودک همسری و خشونت بر علیه کودکان
گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که در تابستان سال ۹۹، در مجموع ازدواج ۹ هزار و ۵۸ دختر ۱۰ تا ۱۴ ساله ثبت شده است. در سالهای اخیر برخی از نمایندگان زن مجلس تلاش کردند که سن ازدواج در قوانین ایران را تغییر دهند، اما با مقاومت سایر نمایندگان و نیز روحانیون روبهرو شدند. در همین راستا، لایحه «منع ازدواج با کودکان» سال ۹۷ در کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی رد شد. بر اساس شرع اسلام، سن بلوغ دختران ۹ سال تمام و پسران ۱۵ سال تمام است. قانون جمهوری اسلامی یعنی تایید کودک همسری و خشونت بر علیه کودکان!
مطابق ماده 1041 قانون مدنی کشور ایران عقد و نکاح دختر قبل از رسیدن به سن 13 سال شمسی و پسر قبل از رسیدن به 15 سال شمسی منوط به اجازه ولی با شرط رعایت مصلحت و با تشخیص دادگاه صالحه می باشد.
اما از طرفی تبصره 1 ماده 1210 قانون مدنی سن بلوغ را برای پسر 15 سال قمری و برای دختر 9 سال قمری تعیین کرده است .
همچنین مطابق ماده 23 قانون حمایت از خانواده ازدواج دختر قبل از رسیدن به سن 18 سال تمام و پسر قبل از رسیدن به سن 20 سال تمام ممنوع می باشد اما در مواردی که مصالحی اقتضا کند استثنائا در مورد دختری که سن او از 15 سال تمام کمتر نباشد به پیشنهاد دادستان و تصویب دادگاه شهرستان ممکن است معافیت از شرط سن اعطا شود.
.
توجه : این قانون در تاریخ 1391/12/01 توسط مجلس شورای اسلامی اصلاح گردید و این ماده حذف شد .
.
بر اساس مفاد گفته شده در بالا با توجه به این که قانون حمایت از خانواده ( قانون خاص ) مصوب 1353/10/15 حذف شده است ، اصلاحیه ماده 1210 قانون مدنی ( قانون عام ) مصوب 1370/08/14 در رویه قضایی در خصوص سن ازدواج ملاک عمل می باشد.
سن ازدواج از دید حوزه بین الملل
.
کنوانسیون حقوق کودک به موجب قطعنامه شماره 44/25 که در تاریخ 20 نوامبر 1989 به تصویب رسید و کشورهای بسیاری بجز کشور (آمریکا) دیگر کشورهای عضو سازمان ملل متحد به امضا و پذیرش این کنوانسیون اقدام کردند.
که کشور ایران نیز در تاریخ 24 اکتبر سال 1945 میلادی به عضویت سازمان ملل متحد درآمد .