ژاله تبریزی; 73 در صد زنان فارغ التحصیل آذربایجان بیکار هستند
جمهوری اسلامی ایران در گرماگرم شورش گرسنگان وبیکاران در شهر ها ی مختلف در آبان ماه 1398 در یک برنامه تبلیغاتی تحت عنوان توانمند سازی زنان روستائی در اردبیل با حضور معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور در امور زنان، سه نفر از مدیران صندوق اعتبارات خرد زنان روستایی و یک نفر مدیر صندوق عشایری استان اردبیل با اهدای لوح و جایزه تقدیر شدند. این برنامه در پی اجرای طرح توانمند سازی زنان روستایی انجام می کیرد و طرح توانمند سازی در جهت استقلال اقتصادی و فرهنگ سازی زنان می باشد ولی طی چهل سال تقریبا عملی نشده است و تا به امروز خود اشتغالی زنان به توانمندسازی اقتصادی آنان نیانجامیده و از آسیب پذیری آنان در جامعه نکاسته است و اینکه طرح فوق در جامعه آزربایجان چقدرمی تواند کاربرد داشته باشد، علیرغم تبعضهای اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جای تردید جدی وجود دارد . در واقع جمهوری اسلامی با طرح خود اشتغالی زنان از مسئولیت خود برای ایجاد اشتغال در جامعه شانه خالی می کند.
معاون رئیسجمهور در امور بانوان و خانواده با قول مساعد برای تلاش در جهت تحقق خواسته بانوان کارآفرین می گوید که تاکنون ۱۴ سند ارتقای وضعیت زنان در راستای تحقق عدالت جنسیتی در استانهای مختلف تدوین و به تصویب رسیده است.
به گفته معصومه ابتکار ، شاخصهای عدالت جنسیتی در هشت محور و ۱۹۶ شاخص با همکاری دستگاههای اجرایی نهایی شده ، به تصویب رسیده و برای اجرا به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است. مطمئنا عدالت جنسیتی هیچیوقت اجرایی نخواهد شد زیرا قوانین شرعی اجازه نخواهند داد چنانکه در 42 سال گذشته اجازه نداده که زنان رشد کنند. معصومه ابتکار فراموش میکند که فساد و نا کار آمدی دستگاههای اجرایی مانع اجرای مصوبات هستند و خود معصومه ابتکار بعنوان یکی از مسئولین حکومتی طی چهاردهه گذشته نتوانسته قدمی بنفع زنان بردارد . سالهاست که لایحه صیانت، کرامت و تامین امنیت زنان در برابر خشونت بین ارگانهای مختلف می چرخد وبه مرحله اجرا درنیامده است و زنان همواره قربانی می شوند.
معصومه ابتکار فراموش میکند که یک چهارم «زنان»در ایران در روستا ها زندگی می کنند.
به گزارش ایسنا به تاریخ 22 تیرماه 1398، معصومه آقاپور در جلسه مشترک کارگروه تخصصی امور اقتصادی و کارگروه توسعه روستایی و عشایری استان با حضور معاون توسعه روستایی و مناطق محروم کشور، با بیان اینکه نرخ بیکاری آذربایجان شرقی در رابطه با زنان تحصیل کرده بالاتر از متوسط کشوری است، او میگوید که: نرخ بیکاری زنان تحصیل کرده در کشور ۶۵ درصد بوده و در استان ما یعنی آزربایجان ۷۳ درصد است. .
آمارهای سال ۹۵ مرکز آمار ایران ۱۰ میلیون و ۱۰۰ نفر از زنان ایرانی روستانشین هستند؛ بیست در صد این زنان در آزربایجان هستند ، زنانی که در کارهای سخت کشاورزی، قالی بافی و دامپروری فعالیت وزندگی میکنند اما هنوز به امکانات بهداشتی و درمانی دسترسی ندارند.
طبق آمارها بیش از نیمی از جمعیت ایران در اوایل انقلاب روستانشین بودند؛ یعنی ۴۷ درصد شهرنشین و ۵۳ درصد روستانشین بودند اما به مرور زمان ضریب شهرنشینی در کشور افزایش و ضریب روستانشینی کاهش یافت، به طوری که در سال ۱۳۹۵ حدود ۲۰ میلیون نفر از جمعیت کشور را روستانشینان تشکیل میدادند؛ یعنی معادل ۷۵ درصد جمعیت کشور شهرنشین و ۲۵ درصد روستانشین هستند و عدم رسیدگی به خواسته های روستائیان از آن جمله زنان روستائی مجبور به مهاجرتهای نا خواسته می شوند.
عدم دسترسی به امکانات و عدم تمکن مالی باعث شده میزان برخورداری زنان روستایی از امکانات بهداشتی نسبت به مردان بسیار کمتر باشد این مسائل در حالی مطرح میشود که زنان روستایی به دلیل فعالیتهای سخت روزانه خود مانند کارهای سخت کشاورزی، قالی بافی ودامپروری, بعلاوه بچه داری وکارهای خانگی همراه با محرومیت ، فقر، عدم دسترسی به امکانات بهداشتی ، ناداری و عدم آگاهی از تغذیه سالم زودتر از سایر اقشار فرسوده تر میشوند.
نبود برنامه توسعه روستائی ،عدم کمک رسانی به روستائیان و عدم توجه به خواسته های کشاورزان باعث شد كشاورزی در روستاهای ازربایجان از بین برود وفقرو بیکاری آنها را به مهاجرت به شهرها و حاشیه نشینی مجبور کرد. اکنون عده معدودی که در روستا ها مصرف کننده شده اند و آرد و احتیاجات دیگر خود را از شهر ها تامین می کنند.
طبق آمار های دولتی بیش از 60 درصد از دلایل مهاجرت روستاییان و عشایر به مساله اشتغال و اقتصاد بازمی گردد. امروز معصومه ابتکار سخن از کار آفرینی زنان روستایی و تشویق آنها برای ایجاد شغل سخن می گوید بدون اینکه امکاناتی در اختیار آنها قراردهد وعلت این بی توجهی ها را به گردن تحریمهای اقتصادی می اندازد و توضیح نمی دهد کدام سیاستهای غلط حکومت منجر به تحریم اقتصادی شده است.
مطابق آمار رسمی آذربایجانشرقی بعد از خراسانرضوی در موضوع ازدواج کودکان ۱۰ تا ۱۵ سال، رتبه دوم در کشور را دارد.
معاون بهزیستی آذربایجان شرقی از افزایش دست کم ۴۲ درصدی کودکهمسری طی دو سال اخیر در این استان خبر داده او می گوید که در همین دو سال ۱۴ درصد از طلاقهای ثبت شده مربوط به دختران زیر ۱۸ سال بوده است.
آمار ازدواجهای ثبت شده از سوی ثبت احوال آذربایجان شرقی در سال ۱۳۹۷ را ۲۹ هزار و ۷۷۰ ازدواج عنوان کرد از این آمار، ۱۲ هزار و ۴۹۱ مورد ازدواج مربوط به دختران زیر ۱۸ سال است، یعنی ۴۲ درصد از ازدواجهای ثبت شده در سالهای ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ مربوط به ازدواج دختران زیر ۱۸ سال بوده است.
علل اصلی آین ازدواج ها در درجه نخست، فقر خانواده ها، نبود امکانات تحصیل رایگان به این کودکان و عدم اجرای اصل 30 قانون اساسی در مورد تحصیل رایگان میباشد و از طرف دیگر وجود قوانین شرعی ، قرون وسطایی و سنتهای موجود در منطقه نیز باید به آنها علاوه شود.
عضو مجمع نمایندگان دوره دهم استان آذربایجان غربی میگوید برخی روستاهای استان به دلیل نداشتن شرایط آموزش و پرورش دبیرستان ندارند و همین امر موجب بازماندگی از تحصیل عدهای دانشآموز که عمدتا دختر هستند، شده است.
در مورد طرح توانمندسازی زنان در آزربایجان شرفی بیشتردر زنجیره ارزش غذایی گیاهان، این طرحهااجرا میشودو در واقع توانمند سازی زنان بیشتر در کارهایی است که مردان حاضر به انجام آنها نیستند و کارهای فصلی هستند بنا به گفته مشاور امور بانوان رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی ” طرح تولید محصول سالم روی چهار محصول عدس، کدو آجیلی، گوجه گلخانه و گوجه بوتهای در سطح شهرستانها اجرا شد”.
مشاور امور بانوان رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی بیان می کند که این طرح با هدف فرهنگ سازی در تولید و مصرف و هم چنین در جهت بهبود کیفیت زندگی روستائیان ، جلوگیری از تخریب منابع طبیعی و…. با همکاری سازمان جهاد کشاورزی در سطح استان پیش می رود، اما ایشان از تخریب کشاورزی از طرف این سازمان در آزربایجان که خود این سازمان در مقابل مکانیزه نکردن کشاورزی و سیستم آب رسانی قطره ای کشاورزی در آزربایجان و بخصوص در روستاهای اورمیه و تخریب کشاورزی سخن نمی گوید
اشتغال زنان در آزربایجان نیاز به توانمندسازی آنان با در اختیار گذاشتن امکانات لازم و مساوی با دیگر مناطق بدون هر گونه تبعیض امکان پذیر است . خود اشتغالی این زنان به توانمند سازی اقتصادی آنان باید بیانجامد و از آسیب پذیری آنها جلوگیری کند. این کار مستلزم آموزشهای لازم و امکانات یادگیری به زبان مادری خودشان امکان پذیر است . خانم فریبا آرام هشجین یکی از دریافت کنندگان لوحه افتخاردر اردبیل ، خود میگوید که خودم به تنهایی شروع کرده ام کسی به من کمک نکرده است و…”از فیلم” بنابراین بنظر نمی رسد که این از طرح توانمند سازی استفاده کرده باشد و این از خلاقیت خود زنان آزربایجان است که تلاش کرده اند به جایی برسند . خانم ابتکار، برای هر گونه پیشرفت باید موانع را از سر راه بر داشت . چهل و دو سال قوانین ضد زن و زن ستیز ، خشونتهای حمایت شده از طرف قوانین تان در جامعه و خانواده علیه این زنان ادامه دارد . زنان آزربایجان علاوه براین قوانین زن ستیز، قربانی قوانین تبعیض آمیز و ترک ستیزی جامعه ایران نیز هستند . برای توانمند سازی زنان آزربایجان در درجه نخست احتیاج به رفع نگاه تبعیض آمیز موجود نسبت به آذربایجانی ها را دارد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بناب می گوید استفاده از نیروی کار سایر اعضای خانواده و ایجاد زمینه های کار خانوادگی، از دیگر مزایای مشاغل خانگی می باشد بطویکه در کسب و کارهای خانگی امکان انتقال تجارب از طریق آموزش غیر رسمی به شیوه استاد-شاگردی بین اعضای خانواده نیز وجود دارد.
یکی دیگر از مسئولین میگوید که باعث توسعه فرهنگ کار در خانواده شده و در عین حال که فرزندان از حضور مادر خود در منزل احساس امنیت می کنند، اهمیت کسب و کار را از نزدیک یاد می گیرند به گونه ای که فرد با هزینه بسیار اندک می تواند برای تغییر و بهبود کارش قدم بردارد. اظهارات این مسئول توجیه کار کودکان و مانع رشد جسمی وفکری آنان است.
نا گفته نماند که مدیر هماهنگی ترویج کشاورزی آذربایجان غربی از اجرای سه طرح توانمند سازی . مهارت افزایی زنان روستایی و عشایری در سال 99 خبر می دهد . این پروژه ملی در محصولات انگور، سیب، گوجهفرنگی، سماق، پیاز، سیبزمینی، درختان هستهدار و کدوی آجیلی در سال ۹۹ اجرایی خواهد !
https://t.me/ARCHUMANRIGHTS
https://instagram.com/ARCHUMANRIGHTS
Slået op af Jale Tabrizi i Mandag den 17. august 2020