باز هم زنکشی در ایران: دو زن به دست پدر و همسرشان به قتل رسیدند
در دو روز گذشته اخبار قتل دستکم دو زن به دلایل ناموسی در ایران خبرساز شده است. ریحانه عامری توسط پدرش با تبر به قتل رسیده و فاطمه برحی به دست همسر و پسرعمویش
بر اساس متنی که از زبان خواهر ریحانه عامری منتشر شده، او صبح به خانه پدری و مادر میرود تا سری به آنها بزند. وقتی وارد خانه میشود، متوجه میشود کسی در خانه نیست و در اتاق ریحانه هم قفل است، هرچه در میزند جوابی دریافت نمیکند و گمان میکند که خواهرش در اتاق نیست. او متوجه بهم ریخته بودن قالی ها نیز شده اما انها را با پا به حال قبل برمیگرداند. مدتی بعد پدر وارد خانه شده وبعد از تعویض لباس با عجله از خانه خارج شده است.
مادر ریحانه که پس از پدرش به خانه بر میگردد برای دخترش روایت کرده که شب قبل حادثه، ریحانه حدود ساعت یازده و نیم شب به خانه آمده و با پدرش به خاطر دیر امدن بحث کرده و بعد به اتاقش رفته و خوابیده است.
پدر ریحانه گفته سر یک فرصت مناسب بالاخره ریحانه را میکشد. طبق این گزارش پدر سال ۹۶ هم یک بار قصد کشتن ریحانه را کرده و اون را با چوب تا سرحد مرگ زده است.
خواهر و مادر ریحانه در نهایت در اتاق را باز میکنند و متوجه به هم ریختگی اتاق و وجود خون در کف اتاق میشوند و پلیس را در جریان قتل میگذارند.
بر اساس این گزارش پدر پس از دستگیری به قتل اعتراف کرده و گفته او را با تبر کشته و در بیابانهای جاده چوپار رها کرده است.
بر اساس گزارشی دیگر، نیمهشب بیست و پنجم خردادماه، «حبیب برحی»، جوان ۲۳ ساکن منطقه ولیعصر آبادان با مراجعه به کلانتری شماره ۱۱ این شهر به قتل دخترعموی ۱۹ سالهاش که یک سال قبل به عقد او درآمده بود اعتراف میکند. قاتل در اعترافش گفته فاطمه را به جرم خیانت کشته و آلت قتل را که یک چاقوی خونآلود بوده به کلانتری برده است.
ماموران کلانتری یازده آبادان جسد فاطمه را زیر یکی از نخلهای حاشیه رودخانه پیدا کردهاند.
مقتول، «فاطمه برحی» ۱۹ ساله بوده و پیش از این چندبار با تلاش مادرش از مرگ نجات یافته بود.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، فاطمه برای فرار از ازدواج اجباری بعد از عقد با پسرعمویش با کمک یکی از دوستانش از خانه فرار کرده و به شهر مشهد و یک خانه امن پناه برده است.
در نهایت پدر فاطمه او را به خانه برگردانده و فاطمه را قربانی پسرعمویش کرده است.
اخبار قتل این دو زن جوان در حالی منتشر شده که کمتر از یک ماه از قتل رومینا اشرفی، دختر ۱۳ ساله به دست پدرش میگذرد.
قانون مجازات اسلامی دست پدر و جد پدری را در قتل فرزند با کمترین مجازات باز گذاشته است.
ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ میگوید: «قصاص در صورتی ثابت میشود که مرتکب، پدر یا از اجداد پدری مجنیعلیه نباشد و مجنیعلیه، عاقل و در دین با مرتکب مساوی باشد.»
طبق ماده ۳۰۹ همین قانون، اگر ثابت شود قاتل پدر مقتول بوده، قصاص ندارد: «این ادعاء که مرتکب، پدر یا یکی از اجداد پدری مجنی علیه است، باید در دادگاه ثابت شود و در صورت عدم اثبات، حق قصاص، حسب مورد، با سوگند ولی دم یا مجنی علیه یا ولی او ثابت میشود.» بر مبنای همین قانون عاملان، بسیاری از قتل های ناموسی از مجازات معاف میشوند.
ایران، کنوانسیون منبع هرگونه تبعیض علیه زنان را نپذیرفته و قانون حمایت از زنان در مقابل خشونت نیز سالهاست در انتظار تصویب است.
از ۹ سال پیش تاکنون لایحهای که به نام تامین امنیت زنان تهیه شده و پس از بررسی و تصویب معاونت زنان رئیس جمهوری، مجلس و قوه قضاییه، به قوه قضاییه فرستاده شده و در آنجا هم باز با حضور نمایندگانی از دستگاههای مختلف مورد بحث و بررسی قرار گرف.
سال گذشته متن جدید لایحه «تأمین امنیت زنان در برابر خشونت»، با تغییر نام به« لایحه صیانت، کرامت و تأمین امنیت بانوان در برابر خشونت» در قوه قضاییه نهایی و به دولت ارسال شد.
بسیاری از مصادیق خشونت ازجمله خشونتهای جنسی، روانی، عاطفی، آزار جنسی و مزاحمت جنسیتی، بهخصوص در حوزه خانواده که در متن قبلی جرمانگاری شده بود، حذف شده است.
Radiozamaneh