سکوی برابر_بین و سوژهی جمعی زنان: حضور زنان در استادیوم سهند – عظیم حسن زاده
با وجود وعده و وعیدها هنوز حضور زنان آذربایجان در استادیوم سهند عملی نشده است. در موارد معدود نظیر بازی برابر شارجه امارات در چارچوب رقابتهای پلیآف لیگ قهرمانان آسیا هم سعی شده است تا حد ممکن چنین رخدادی به شکلی عملی گردد که در مسیر “تماشای فوتبال” مصرف شود. حال این استادیوم قرار است از هفته آینده میزبان زنانی شود که در یکی دو سال اخیر در قامت سوژهی حامل سیاست زندگی نوظهور در آذربایجان بودهاند.
📌 بعد از جنبش “قادین، یاشام، آزادلیق/ زن، زندگی، آزادی”، جامعه آذربایجان با شکل جدیدی از سیاست زندگی روبرو شده است که امر مازاد ملی با امر مازاد جنسیت و جنسی پیوند خورده و کلیت فرم قبلی سیاست زندگی در آذربایجان را با نمودهای بدیل دیگری به نمایش گزارده است.
📌 البته که این فرم جدید از سیاست زندگی هم از طرف سیاست رسمی و هم از طرف سیاست هویت ترک محور تحت فشارهای بسیاری برای گذر از شبح پراکنده در اطراف و اکناف گفتمان های هژمون در جامعه آذربایجانی است، اما رد و پژواک آنها را میتوان در کناره و جداره این گفتمانها در تلاش برای فراروی از آنها در چهار گوشه جامعه شهری آذربایجان دید و شنید که منتظر فضایی برای تبدیل به سوژه ای برای خویشتن اند.
📌 در غیاب جامعه مدنی پویا در آذربایجان، استادیوم ها بویژه استادیوم سهند تا اطلاع ثانوی وظیفهی به روی صحنه بردن و معرفی سوژه های جمعی بر محوریت مازادهای سرکوب شده در آذربایجان را برعهده گرفته است. البته که استادیوم سهند و به قول خود برسازندگان سیاست سکو “قوردلار دره سی/ دره گرگها” با توجه به ویژگی همزمان فرار از چشم دیگری بزرگ و هم چشم شدن با آن از افقی برابر با تکیه بر تاریخ چندقرنی شهری مدعی جایگاه ویژه خود را دارد و چیزی در این جغرافیا رسمیت نمی یابد مگر آنکه بر جایگاه رفیع این افق برابر_بین برنشیند.
📌 البته که برای نمایش تمام و کمال چنین سوژهای حتی در سکوهای استادیومی که به تنها استادیوم فرافوتبال ایران مفتخر است، نباید زیادی عجول و خوشبین بود؛ اما آذربایجان و تبریز نشان داده است که حتی در سرکوب شدهترین وضعیت تاریخی خود همیشه پذیرای امرِ نو و مبتکر ورود به تاریخ جدید بوده است.
@AzimHassanzadeh