نایلون به جای روسری؛ ضرب الاجل رادان برای حجاب اجباری رسید
شنبه است، ۲۶ فروردین ۱۴۰۲؛ ضربالاجل «احمدرضا رادان»، فرمانده کل فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که گفته بود اگر زنان حجاب را رعایت نکنند، تحت تعقیب قضایی قرار میگیرند، سر رسیده است. در روزهای گذشته اما، همزمان با افزایش فشارها بر زنان برای رعایت حجاب اجباری، تعداد آنها که گفتهاند دیگر حتی روسری و شال در کیفشان نمیگذارند و کاملا بدون حجاب اجباری در انظار عمومی ظاهر میشوند، بیشتر شده است.
شماری از زنان جوان هم میگویند که به جای شال و روسری در کیف دستیشان، شلوارک، سوئیشرت، نایلون دستهدار یا کیف پارچهای خرید میگذارند تا اگر ماموران و لباسشخصیها آنها را وادار به پوشاندن سر کردند، نایلون پلاستیکی خرید را بر سر بکشند.
این میزان نوآوری، مقاومت و شجاعت از کجا میآید؟ برای پاسخ به این سوالات، «ایرانوایر»، با دو زن جوان در ایران که گذاشتن نایلون خرید در کیف را اجرا میکنند و «فاطمه حقیقتجو»، مدیر موسسه «خشونتپرهیزی برای دموکراسی»، گفتگو کرده است.
***
به عقب بر نمیگردیم
«میم»، زن جوانی است که در تهران زندگی میکند. او از خانوادهای مذهبی میآید که با اینکه خودش اعتقاد به حجاب نداشته، بهخاطر خانواده و احترام به آنها، حجاب معمول زنان در ایران را تا چند ماه پیش دستکم در حضور خانواده رعایت کرده است.
اما، خودش میگوید که بعد از اینکه «سپیده رشنو را آن طور کتکخورده جلوی دوربین نشاندند و مجبورش کردند اعتراف کند»، دیگر حاضر نشده به احترام کسی روسری سر کند: « برای من شهروند، کاری که با سپیده رشنو کردند، قدرتنمایی حکومتی بود که یک قانون اجباری را دارد به ما تحمیل میکند و ما هم در مقابل هیچ قدرتی نداریم. تا الان هیچ وقت نظرمان را راجع به قانون حجاب اجباری نپرسیدهاند و حتی وقتی حجاب داشتیم، با ما با خشونت برخورد کردند.»
#اعتراضات_سراسری #حجاب_اجباری #ضربالعجل_حجاب #نافرمانی_مدنی