خشونت علیه زنان و کودکان-جلسه تلگرامی دکتر سیمین صبری
جلسه پرسش و پاسخ یکشنبه ۶ آذر ۱۴۰۱ ساعت ۹ شب ایران
موضوع: خشونت علیه زنان و کودکان
میهمان: سیمین صبری ، روانپزشک ، فعال حقوق مدنی زنان
لینک:
https://t.me/+YNxze2Z5-E05NWFh
سوالات مطرح شده در جلسه تلگرامی با دکتر سیمین صبری
- دکتر صبری عزیز ضمن تشکر از شما ، آیا ممکن هست که لطف کنید توضیح دهید الان نیروهای سیاسی چطور می توانند بخصوص کودکان را از این فضای خشن غیر انسانی محفوظ نگاه دارند ؟
- به نظر من خشن ترین نوع خشونت تحمیل فقر به مردم است و مردم ما سالهاست با فقر و نابرابری دست و پنجه نرم کرده اند ، به نظر شما توجه به اینکه نابرابری اقتصادی هم نوعی خشونت است میتواند فرمی خشونت به زنان و کودکان را توضیح دهد ؟
- عامل خشونت پذیری تا چه حد در تشدید خشونت میتواند موثر باشد؟ آیا خشونت متقابل از سوی زنان و یا کودکان میتواند گامی در جهت پیشرفت برای حقوق زنان و کودکان باشد؟
- خشونت اخلاقی (دفاع) در مقابل خشونت غیر اخلاقی(زور و ستم) چگونه میتواند قابل توجیه باشد؟
- فرض بگیریم که دریک جامعه مسئله مردسالاری ازبین برود.آیا معضل خشونت علیه زنان ازبین می رود؟
- شما تجربه زندگی در جوامع مختلف از جمله جمهوری های سابق شوروی را دارید. لطفا تفاوت ها و شدت و حدت اعمال هر گونه خشونت در این جوامع را توضیح دهید؟
- خانم صبری،اجحاف حقوق زنان در ایران فقط محدود به حجاب اجباری نیست. سهم بری در ارث، منع زنان در شغل قضاوت، منع حضانت بچه، حق طلاق و …از جمله حقوق های پایمال شده زنان در قانون اساسی مدون در جمهوری اسلامی می باشند. آیا با خیزش بپا خواسته، زنان می توانند در زمینه های یاد شده، احقاق حق نمایند؟
- ارزیابی مهمان گرامی نسبت به خشونت بر علیه زنان در دوران کنونی نئولیبرالیسم تفاوت اساسی آن با دوران گذشته چیست؟
- با توجه به اینکه فعال حقوق مدنی زنان هستید ، آیا در جهان کشوری هست که در آن خشونت های عریان و غیر انسانی علیه زنان و کودکان صورت نگیرد؟ البته انتظارم در این زمینه مطلق نیست . منظورم اهرم ها و امکاناتی ست که باید باشد تا به این خشونت ها را پاسخ مناسب و موثر بدهد
- مهاجرت و کوچ کردن از مکانی به مکان دیگر بدلیل عوامل شغلی، موقعیت اجتماعی مناسبتر یا امنیت خانواده امری گریز ناپذیر و اجباری است. ولی از نطر شما نوعی خشونت پنهان به حساب میآید. والدین چگونه میتوانند این نوع خشونت نا خواسته را برای فرزندان مدلل و توجیه کنند که آسیب کمتری به کودک برسد.
- دختران انقلابی نوسازقرن بیست ویکم بنظرم راه اصلاحات بنیادینی رادرجامعه هموارخواهندکردوهمه نوع تبعیض وخشونت علیه زنان راباشجاعت بینظیری برای دورزدنش هموارخواهندنمود چون ازاول شفاف وباعمل با دورزدن حجاب وبرداشتن آن تاالان تونستن نه بگن به چیزی که برایشان اجبار داشته بنظرمن اونها درهرزمینه ای میتونند مطالبه گری وپاسخگویی وعمل به خواسته هارا عملی نمایند نظرشماچیست ؟
- هیچ انقلابی درجهان مردانه وهیچ انقلابی درجهان زنانه نبوده ستم مضاعف برزنان درایران به علت قوانین ضد زن مذهبیون بیداد میکند. به نظرشما عزیز درمورد رهائی زن ، مرد، ومسائل اقتصادی درشرایط امروز جهانی چه باید کرد؟
- کودک همسری از مُضلاتی است که در کشور رایج است.این پدیده که از نظر آموزه های دینی منع قانونی ندارد، باعث اجحاف و محرومیت دختران از مواهب دوران کودکی و نوجوانی از جمله محرومیت تحصیلی شده است. آیا این یک پدیده ی شنیع و ضد ارزش و کودک آزاری محسوب می گردد و مجلس باید با تصویب قانون از شیوع آن جلوگیری کند؟
- دکتر صبری عزیز – من فکر میکنم که خطاهای شناختی Cognitive Distortions در بین نیروهای سیاسی هم عمل میکند و مسائل را سیاه و سفید می کنند – همه ما با این معضل روبرو هستیم حتی شما وقتی صحبت میکنید در واقع می گو یید سازمانها و احزاب سیاسی نمیتوانند کار ی بکنند – خوب مثلا فکر نمیکنید سازمانها و احزاب سیاسی باید توجه کنند که بچه ها را به حضور در خیابان تشویق نکنند ؟ از عکس و کلیپهای کودکان برای تبلیغات برای پیشبرد نظرات خود استفاده نکنند ؟ به خانواده ها گوشزد کنند که کودکان را در معر ض صحنه های تلویزیونی خشونت بار قرار ندهند و ..؟
- به نظر من در بررسی خشونت یا هر پدیده دیگری نمیشود فقط یک المنت و یک مورد را از کل مجموعه آن فرهنگ جدا کرد و بررسی کرد – این درست است که در کشورهای مثل ایران خشونت آشکار علیه زنان یا کودکان از میزان آن خشونتها در کشورهای اسکاندیناوی بیشتر است ولی این یک بخش واقعیت است بخش دیگر این است که neglect یا (نادیده گرفتن ) کودکان و زنان در کشورهای غربی به مراتب بیشتر است از کشورهای سنتی – این به معنی توجیه خشونت نیست ولی توجه به پیچیدگی مساله است – آن احساس مسولیتی که یک مادر ایرانی نسبت به فرزندش دارد – فرزندی که ممکن است به او خشونت هم نشان دهد . ممکن است از احساس مسولیت یک مادر سوئدی بیشتر باشد – شما اینطور فکر نمیکنید؟
- راه برون رفت خشونت علیه زنان وهرنوع تبعیض علیه زنان چگونه است وچه راه کارهایی برای این معضل اجتماعی دردسترس است.
- شما فرمودید حضور کودکان در اعتراضات خیابانی خشونت علیه کودکان محسوب میشود. ولی بر اساس مصوبه مجمع عمومی سازمان ملل منظور از کودک هر انسانی دارای کمتر از 18سال سن است. و در بند 1 ماده 5 آن مصوبه، صراحتا نوشته شده : کشورهای عضو، حقوق کودک را در مورد آزادی اجتماعات و شرکت در مجامع مسالمت آمیز به رسمیت می شناسند. سوال! به نظر شما این بند ، کدام رده سنی کودکان را شامل میشود؟ زمانیکه اخذ رای از کودکان 15 و 16 ساله که در بعصی از دوره های انتخابات در ایران بصورت قانون در میآید آیا میتوان کودکان را از در تطاهرات بر حذر داشت؟
- دانش عصب شناسی ثابت کرده که مغز انسانها تا ۲۵ سالگی به بلوغ کامل نرسیده و در دنیا تلاشهایی در جریان است برای اینکه سن قانونی را بالا ببرند – در کشور ما نوجوانان ۱۵ -۱۶ ساله وارد مبارزه با این رژیم به این خشنی شده اند و کسی نمی گوید که رژیم که تکلیفش روشن است آدم کش و بچه کش است ولی مبارزه اجتماعی با این سیستم کار بزرگسالان است و نباید گذاشت این کودکان و نوجوانان در خط مقدم جنگ باشند – به نظر شما چون ما خواهان سرنگونی رژیم هستیم تشویق کودکان و نوجوانان به شرکت در مبارزه با این رژیم به این خشنی از نظر اخلاقی یا علمی درست است ؟ – یادمان باشد ایران سوئد گرتا تونبرگ نیست.
- در افکاری که سعادت انسان را به بعد از مرگ موکول می کند و برای زندگی در قید حیات ارزش چندانی قائل نیست، چقدر از آرمانهای فیمینیستی فاصله دارد؟ آیا با تغییر رفورمیستی می توان این فاصله را جبران کرد، یا تغییرات بنیادی لازم است؟
- در رابطه با سوال مربوط به توجه به همه المتنهای یک فرهنگ و مقایسه خطی نکردن و یک جز از فرهنگ را با جز دیگری از آن فرهنگ مقایسه نکردن – مساله neglect عاطفی مطرح شد نه اینکه چرا مثلا در کشورهای غربی به بچه ها مسولیت می دهند به طور کلی همه می دانیم که در جوامع سنتی به طور کلی پیوندهای خانوادگی قوی تر است -من البته به خانواده هم با همان عینک انگلس نگاه میکنم ولی واقعیت این است که تا گزینه دیگری نداریم باید همه این پیچیدگی ها را دید – شما اینطور فکر نمی کنید ؟
سه شنبه, نوامبر 29, 2022 – 06:30