ژاله تبریزی در 49مین اجلاس شورای حقوق بشر: دولت ایران شروع به ریشه کنی زبان اتنیکهای غیرفارس به ویژه زبان ترکی آزربایجانی کرده است
ژاله تبریزی مدیر جمعیت حقوق بشر آزربایجان «ارک» در گفتگویی تعاملی که با گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در زمینه حقوق اتنیک های غیر فارس داشته و از عدم تحصیل به زبان مادری برای تمامی اتنیکها ی غیر فارس بخصوص تورکهای آزربایجان در جمهوری اسلامی ایران سخن گفته و خاطر نشان کرده اند که بیش از ۴۳ سال است که اصل ۱۵ قانون اساسی کشور رعایت نمی شود.
در پایان نیز خانم ژاله تبریزی به بازداشت نویسندگان، فعالان مدنی و فرهنگی مثل روزبه پیری فعال ملی مدنی آزربایجانی ساکن تبریز که هم اکنون در حال سپری کردن دوران محکومیت ۳ سال و ۸ ماه حبس تعزیری خود در بند ۱۵ ”بند پاک” زندان مرکزی این شهر است نیز اشاره نموده و خواستار آزادی بی قید و شرط ایشان شدند.
متن ترجمه شده اظهارات خانم تبریزی در گفتگو با گزارشگر سازمان ملل در پایین آورده شده است:
زبان های مادری جایگاه ارزشمندی در تضمین آموزش با کیفیت برای همه هستند و ماده ۴ دستور کارسند ۲۰۳۰ اهمیت آموزش با کیفیت را برجسته می کند
اکثریت قریب به اتفاق دانش آموزان در ایران به زبانی غیر از زبان مادری خود آموزش می بینند و نظام آموزشی در ایران اهداف سیاست سرکوبگرانه ای دارد.
طبق اصل ۳۰ قانون اساسی ایران، دولت موظف است آموزش رایگان را برای همه تضمین کند، اما تحصیل رایگان نیست و هزینه گرانی دارد و شرایط تحصیل برای اقلیتهای قومی و ملی، زبانی به ویژه برای دختران بسیار دشوار است.
در گزارش گزارشگر ویژه پروفسور جاوید رحمان، صفحه ۱۴، ما عدم توافق خود را در مورد اینکه دولت ایران اصل ۱۵ قانون اساسی مبنی بر اجازه تدریس زبان های محلی و قومیتی در مدارس را رایج کرده است تائید نمی کنیم البته ایشان به نقل از دولت ایران، می نویسند، ما تاکید می کنیم که اصل ۱۵ قانون اساسی رعایت نشده و ۴۳ سال است که اجرا نگردیده است. در مقابل، دولت ایران شروع به ریشه کنی زبان اقلیتها و به ویژه زبان ترکی آزربایجانی کرده است که تهدیدی برای امنیت کشور محسوب می کند.
بدتر از همه اینکه ،آموزش و پرورش کشور قانونی را طراحی کرده است که برای کودکان غیرفارس در موقع ثبت نام به مدرسه، آزمون مهارت زبان فارسی را اجباری می کند. ما حذف شدن این آزمون را خواستاریم.