داستان زندگی یاسمن فرزان پژوهشگر فیزیک ذرات بنیادی
📌 داستان زندگی یاسمن فرزان
متولد ۱۵ دی ۱۳۵۵ / تبریز
✅ پژوهشگر فیزیک ذرات بنیادی
🔸 یاسمن دختری کنجکاو بود و دوست داشت از خیلی چیزها سردربیاورد. در دوران کودکی، سریالهایی را که دربارهی زندگی دانشمندان پخش میشد، نگاه میکرد. دلش میخواست مخترع شود. با تماشای پرواز قاصدکها، با خودش فکر میکرد وقتی بزرگ شد وسیلهای برای پرواز درست کند که بچهها بتوانند سوارش شوند. او دختر بازیگوشی بود. اوایل زیاد درسخوان نبود، تا این که از کلاس چهارم به بعد، معلم مهربانی باعث شد به درس خواندن علاقهی زیادی پیدا کند.
🔸 در دوره دبیرستان، یاسمن به پیشنهاد معلمش در المپیاد فیزیک شرکت کرد. المپیاد یک رقابت علمی کشوری است که نوجوانان در آن با هم رقابت میکنند و یک تیم برگزیده از آنها به مسابقات جهانی میروند. او به مرحلهی دوم این مسابقات راه پیدا کرد. سپس با تلاش زیاد، اولین دختری شد که توانست به تیم المپیاد فیزیک ایران راه پیدا کند. به این ترتیب راه را برای دختران بسیاری که پس از او در المپیاد شرکت کردند، باز کرد. در مسابقات جهانی در بخش نظری، او مدال نقرهی جهانی را به دست آورد.
🔸 در دورهی المپیاد، یاسمن به علم فیزیک و شناخت پدیده های طبیعی بسیار علاقمند شد. بنابراین در دانشگاه رشتهی فیزیک را انتخاب کرد. در دوران دانشگاه ازدواج کرد و چند سال بعد، برای ادامه تحصیل با همسرش به ایتالیا رفت. در آنجا فرصتی برایش پیش آمد که مدتی به دانشگاه استنفورد برود و با بعضی از بهترین استادان و پژوهشگران فیزیک در جهان کار کند.
🔸 یاسمن تحقیقات زیادی دربارهی ذرات بنیادی به نام نوترینوها انجام داده و مقالات بسیاری در این زمینه نوشته است. بعد از گرفتن مدرک دکترا، او به ایران برگشت و به عنوان پژوهشگر مشغول به کار شد. او به خاطر تحقیقاتش جوایز و افتخارات زیادی به دست آورده، از جمله جایزهی دانشمند جوان از اتحادیهی جهانی فیزیک محض و کاربردی و جایزهی مرکز فیزیک نظری عبدالسلام. در سال ۲۰۱۹ نیز، یکی از داوران برجستهی مجلات انجمن فیزیک آمریکا شد.
🔸 یاسمن همیشه به نوجوانهای علاقمند به علم میگوید: «به کنجکاوی خودتان پر و بال بدهید و هیچوقت آن را سرکوب نکنید.» او به دخترانی که دوست دارند پیشرفت کنند میگوید: «بسیاری از محیطهای کاری و علمی در حال حاضر در انحصار مردان است، گرچه این شرایط دارد تغییر میکند. اما در این وضعیت ممکن است صدای زنان شنیده نشود و جدی گرفته نشوند. برای این که موفق شوید، شمرده و با صدای رسا حرفتان را بزنید. از زنانی که سخنوران خوبی هستند، این مهارت را یاد بگیرید تا صدایتان بهتر شنیده شود.»
✍️ نویسنده: الهام نظری