مهدیه آهنی: من در ادبیات مرکز، زنی هستم بهلحاظ تاریخی گره خورده با خوی و تهاجم مغولان
من در ادبیات مرکز، زنی هستم بهلحاظ تاریخی گره خورده با خوی و تهاجم #مغولان. قومی با مردان غیور و #ناموس_پرست زنبیزار، و زنانی لال و فاقد عاملیت. بیتاریخ پس و پیش. بیربطی به مشروطه و مدرنیته. بیکتاب و نهضت ترجمه و نشریه و فرهنگ. حکمرانی دیروزش با شاهان بدوی و مهاجر، با وزرای دانای پارسی. امروزش با دستان خونی در رأس سپاه و قدرت. دوستدار تکهپارگی ارضی و ناسیونالیست بالذاته.
فرودستی که آش سرکوب زبانی را زیادی شور و شلوغ کرده و چندان هم خبری نیست. با همان بیزبانی همهجا را قروق کرده و دو قورت و نیمش هم باقی! ستمکِشنمایی که فردا زبانش را هم پس بدهی چیز چندانی از تاریخ و هویت در چنته ندارد اما باز طلبکار است!
بیزبانی است که این همه ستم اصلی را ول کرده چسبیده به ستَمکـی جوگیرانه و در اصل عثمانی-ترکستانی، که بود و نبودش توفیر ندارد. قومی بی تبار و نانژاده و مهاجر و چاپار، که تازه چند قرن است یکجانشین شده و حالا زبانش هم دراز است. زبانبریدهای هستم که اگر خودم و مادر و مادربزرگ و اجدادم خودمان را #تورک خواندهایم، غلط بوده و #کسروی و دهخداها و همه جز خودمان بهتر میفهمند به چه خطاب شویم.
برای خواهران همستم کوردم، #اردوغان_زده ای هستم علییو-دوست، نه در کشور مشترک با رنجی مشترک، که نمایندهی هژمونی کشور همسایه. خرسند از سرکوب دولتی دیگر روی مردمی دیگر، که به حساب مرهمی بر زخم انتقام نژادیام میگذارم… فرودستی که بایستی اول حساب همزبانانم در عثمانیه را پس بدهم و تکلیفم را با قشون #اردوغان روشن کنم. به آنان که میرسم شرمزده باشم اگر تورکها را فرودست بدانم.
زنی هستم که #جنسیت و زبانم را توأمان اخته کردهاند و مردان همزبان گروکشاش گمان میکنند باید هرچه زودتر اولویت سرکوبم را تعیین کنم. گمان میکنند زنان را باید بر اسب چموش مسابقههای مردانهی مقایسه نشاند و تازاند. ثنویتپرستیشان خستهام کرده.
زنی ایستاده در چهارراه سرکوبها و سرزنشها و تبعیضها و بدفهمیها و نفهمیها ولی خب هستم!
دوست داشتم تظاهر کنم زن نیستم یا روی خاورمیانه را هم ندیدهام، زبانم را نبریدهاند، بدنم مالکان بسیار ندارد، هر روز با خبر کشتن زنی همسایه روزم را شروع نمیکنم.
اما هستم و دیدهام و بریدهاند و دارد و میکنم!
#اینترسکشنالیتی یا #سیلی_از_هر_طرف
#آذربایجان #زبان_مادری #قادین #زنان #اتنیک #آنادیلی